Πολλοί από εμάς παλεύουμε καθημερινά να συμπεριφερόμαστε με καλοσύνη στον εαυτό μας, όχι πάντα με επιτυχία όμως. Για κάποιο λόγο, φερόμαστε καλύτερα στους άλλους, παρά σε εμάς τους ίδιους. Η αποτελεσματική φροντίδα του εαυτού μας δεν είναι πολύ διαφορετική από την αποτελεσματική ανατροφή ενός παιδιού.
Ως γονείς θέλουμε να εξισορροπήσουμε τις προσδοκίες που έχουμε για τα παιδιά μας με μια κατανόηση του ότι είναι άνθρωποι και ατελείς. Με τον ίδιο τρόπο, το να φροντίζουμε τον εαυτό μας σημαίνει ότι κρατάμε εκείνα τα πρότυπα που δεν είναι πολύ χαλαρά ή πολύ περιοριστικά γι’ αυτόν. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να στηρίξουμε την ευεξία του ατόμου, στο σώμα του οποίου κατοικούμε. Εδώ παρουσιάζω οκτώ επιστημονικά αποδεδειγμένες πρακτικές καλοσύνης στον εαυτό μας.
Advertisment
Η κάθε προσέγγιση περιλαμβάνει το τρίπτυχο «Σκέψου – Πράξε – Ζήσε», που βασίζεται στην γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία βασισμένη στην ενσυνειδητότητα. Το «σκέψου» εστιάζει στις σκέψεις που επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Το «πράξε» δίνει έμφαση στις αλλαγές στη συμπεριφορά μας που μπορεί να μας βελτιώσει και το «ζήσε» προπονεί το νου μας να εστιάσει σε αυτό που είναι μπροστά μας και να γίνουμε ένα με το παρόν.
8 πρακτικές για να συμπεριφερθείτε με καλοσύνη στον εαυτό σας
Κοιμηθείτε σωστά και αρκετά
Κάντε τον ύπνο μία από τις προτεραιότητές σας στη ζωή, γιατί επηρεάζει σχεδόν κάθε πλευρά της ζωής μας. Συνήθως, τον διαταράσσουμε, είτε πίνοντας πολύ καφέ, αλλάζοντας τους ρυθμούς μας, πιέζοντας τους εαυτούς μας, είτε παλεύοντας στο κρεβάτι με την αϋπνία.
– Σκέψου: Απομακρύνετε άχρηστες σκέψεις για τον ύπνο, όπως «Αύριο δεν θα δουλέψω σωστά, αν δεν κοιμηθώ αμέσως»
Advertisment
– Δράσε: Βάλτε ένα ξυπνητήρι που θα ορίζει πότε θα ξεκινάτε τη διαδικασία του ύπνου και πότε θα κοιμάστε κάθε μέρα.
– Ζήσε: Μην πιέζετε τον εαυτό σας να κοιμηθεί, χαλαρώστε και θα έρθει μόνος του.
Θρέψτε σώμα και εγκέφαλο
Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στο το πόσο η διατροφή επηρεάζει την ψυχική, συναισθηματική, σωματική και πνευματική μας ευεξία. Αλλά για να καταφέρετε μια υγιεινή διατροφή, ακολουθήστε την παρακάτω προσέγγιση.
– Σκέψου: Ετοιμάστε από πριν τα γεύματά σας, ώστε να μην αφήνετε περιθώρια στον εαυτό σας να τρώει έτοιμο, ανθυγιεινό φαγητό
– Δράσε: Μαγειρέψτε μια νέα συνταγή που ενσωματώνει ορισμένες από τις αγαπημένες σας τροφές
– Ζήσε: Εξασκήστε την ενσυνείδητη διατροφή για να απολαύσετε περισσότερο το φαγητό σας και να περιορίσετε τις πιθανότητες να παραφάτε
Κινείστε το σώμα σας
– Σκέψου: Σκαρφιστείτε απολαυστικούς τρόπους άσκησης του σώματός σας, αν δεν απολαμβάνετε τη γυμναστική.
– Δράσε: Ακολουθήστε μια ρουτίνα άσκησης που απαιτεί από το σώμα σας να προσαρμοστεί σε μη γνώριμους τρόπους κίνησης.
– Ζήσε: Προσέξτε την αναπνοή σας, καθώς κινείτε το σώμα σας. Η yoga κατευθύνει άμεσα την προσοχή σας στην αναπνοή μέσα από τις κατάλληλες στάσεις.
Διαχειριστείτε το στρες
Εδώ χρειάζεται να σκεφτείτε πώς να αποφύγετε τη συσσώρευση χρόνιου στρες. Εκτός από τα τόσα προβλήματα υγείας που προκαλεί, δεν είναι καθόλου απολαυστικό το να είστε συνεχώς σε ένταση. Ποτέ δεν θα ξεφορτωθούμε τελείως το στρες από τη ζωή μας, αλλά μπορούμε να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά.
– Σκέψου: Χαλαρώστε τα αυστηρά και μη ρεαλιστικά πρότυπα που έχετε θέσει στον εαυτό σας.
– Δράσε: Προγραμματίστε σύντομα διαλείμματα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ώστε να απομακρύνετε την ένταση.
– Ζήσε: Αναπτύξτε περιέργεια για τη σχέση σας με το στρες, όπως το να προσέχετε την ποιότητα των σκέψεών σας και το πώς το σώμα σας αντιδρά στην πίεση.
Συνδεθείτε με τον πραγματικό κόσμο
Η τεχνολογία είναι εξαιρετικά εθιστική και εμείς ζούμε πια μέσω του διαδικτύου. Το αποτέλεσμα είναι ότι είμαστε πιο ευάλωτοι στο burnout, στην κατάθλιψη, στις προβληματικές σχέσεις και στη δυσλειτουργική καθημερινότητα.
– Σκέψου: Αμφισβητήστε το πόσο συχνά νομίζετε ότι χρειάζεται να ελέγχετε τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και το email.
– Δράσε: Ορίστε ώρες που θα βρίσκεστε μακριά από την τεχνολογία, όπως η ώρα του φαγητού και πριν τον ύπνο.
– Ζήσε: Επικεντρωθείτε πλήρως στην επόμενη συζήτηση που θα κάνετε, στο πρόσωπο που βρίσκεται απέναντί σας.
Περάστε χρόνο έξω
Είμαστε λιγότερο ευάλωτοι σε ανθυγιεινές συμπεριφορές ή επιπτώσεις, όταν βρισκόμαστε σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και κυρίως τη φύση.
– Σκέψου: Παρατηρήστε τις επιδράσεις που έχει η φύση στις σκέψεις σας – το περιεχόμενο, την ένταση κλπ.
– Δράσε: Σχεδιάστε μια οικογενειακή συνάντηση έξω – μακριά από την τεχνολογία.
– Ζήσε: Γυρίστε το βλέμμα σας στον ουρανό και νιώστε τον αέρα και το φως.
Φροντίστε τους άλλους
Όταν βοηθάμε τους άλλους, αντιμετωπίζουμε το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μας αποσπά από τη δική μας δυσφορία και μας παρέχει μια αίσθηση σκοπού.
– Σκέψου: Σκεφτείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε τους αγαπημένους σας.
– Δράσε: Κάντε κάτι όμορφο και αναπάντεχο για έναν άλλο άνθρωπο, όπως το να βοηθήσετε τον γείτονα με κάποια δουλειά ή να ετοιμάσετε δείπνο για τον αγαπημένο σας
– Ζήσε: Ανταποκριθείτε με ενσυναίσθηση παρά με επικριτική διάθεση, όταν κάποιος αγαπημένος σας κάνει κάποιο λάθος.
Πείτε ευχαριστώ
Είναι πολύ εύκολο να εστιάζετε σε ο,τι πάει λάθος στη ζωή σας και να αγνοείτε αυτό που πάει καλά. Συχνά βρίσκουμε περισσότερη χαρά απ’ όση πιστεύαμε ότι ήταν διαθέσιμη για εμάς, όταν προσέχουμε και εκτιμάμε το καλό στη ζωή μας.
– Σκέψου: Καταγράψτε αυτά για τα οποία είστε ευγνώμονες στη ζωή σας, πράγματα που έχετε πάρει δεδομένα, επειδή είναι πάντα εδώ, όπως ο αέρας, το φαγητό, το κρεβάτι σας κλπ.
– Δράσε: Γράψτε ένα γράμμα ευγνωμοσύνης σε κάποιον, ο οποίος σας βοήθησε σε μια δύσκολη περίοδο στη ζωή σας.
– Ζήσε: Εξασκήστε διαλογισμό ευγνωμοσύνης ή κάτι αντίστοιχο με τη yoga.
Seth J. Gillihan, κλινικός επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας