Τέτοια ήταν η ποιότητα του αέρα στην Κρακοβία της Πολωνίας που ο κάθε κάτοικός της εισέπνεε πάνω από 2000 τσιγάρα το χρόνο – δηλαδή 7 τσιγάρα την ημέρα – και αυτό ίσχυε για όλους• έγκυες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους που υπέφεραν από εγκεφαλικό ή καρδιοπάθειες.
Μαζί με 5 φίλους, η Anna Dworakowska ξεκίνησε το κίνημα Kracow Smog Alert, μια ομάδα κατοίκων της Κρακοβίας που θέλουν η πόλη τους να είναι καθαρή και ασφαλής. Ανάμεσά τους γονείς που δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν τις επιδράσεις της αιθαλομίχλης στην υγεία των παιδιών, αλλά και άνθρωποι που νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν με κάποιον τρόπο ώστε η πόλη τους να αλλάξει.
Advertisment
Το κίνημα Krakow Smog Alert μετά από προσπάθειες μηνών κέρδισε την προσοχή των πολιτικών και τους εξανάγκασε σε μια συμφωνία απαγόρευσης των επικίνδυνων αερίων από τα συστήματα θέρμανσης. Το κίνημα παρουσίασε επιστημονικά στοιχεία που έπεισαν τους πολιτικούς να δράσουν.
Στο τέλος του Νοέμβρη και στις αρχές του Δεκέμβρη του 2012, η Anna Dworakowska και μία ομάδα φίλων παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπήρχε μόνο μία ημέρα ανά μήνα που τα επίπεδα ποιότητας του αέρα βρίσκονταν στο όριο. Τις υπόλοιπες 29 μέρες τα επίπεδα ξεπερνούνταν κατά 2,3,4 ή ακόμα 8 φορές. Το κίνημα λοιπόν δημιουργήθηκε όταν πια είχαν ξεπεραστεί κατά πολύ τα όρια.
Advertisment
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε πολύ γρήγορα και μετά από 1 χρόνο συνεχούς καμπάνιας, κατάφεραν την πρώτη απαγόρευση καύσης ξύλου και κάρβουνου. Στην αρχή, οι πολιτικοί είτε αγνοούσαν είτε παρεμπόδιζαν το κίνημα, παρά το γεγονός ότι οι λύσεις που πρότειναν ακολουθούσαν τη γραμμή του επίσημου σχεδίου προστασίας της ποιότητας του αέρα. Η ομάδα δηλαδή δεν εφηύρε προτάσεις για δράση, αλλά συμβουλεύτηκαν ειδικούς στον τομέα.
Μετά από μισό χρόνο δημόσιας καμπάνιας, οι πολιτικοί άρχισαν να παραδέχονται ότι χρειαζόταν κάποια ρύθμιση και να δοθούν εναλλακτικές πηγές θέρμανσης. Η απαγόρευση της καύσης ξύλου και άνθρακα στην Κρακοβία τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβρη του 2019.
Πώς συνδέονται η κλιματική αλλαγή και η ατμοσφαιρική ρύπανση
Δύο από τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα, η κλιματική αλλαγή και η ατμοσφαιρική ρύπανση, συνδέονται. Και τα δύο είναι αποτέλεσμα του ίδιου πλαισίου: το τρέχον μοντέλο ενέργειας. Και τα δύο επιδεινώνονται λόγω της καύσης άνθρακα και ξύλου, αυξάνοντας τις εκπομπές άνθρακα και προκαλώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Παράλληλα, η παραγωγή άλλων ρύπων, όπως NO και NO2, SO2 και SO3, είναι ο κύριος λόγος που ο αέρας είναι μολυσμένος. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μοιράζονται και τα δύο φαινόμενα είναι η σοβαρή επίδρασή τους στην κοινωνία.
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ξηρασία, πλημμύρες, αποψίλωση και εξαφάνιση ειδών ζώων και φυτών, που με τη σειρά τους οδηγούν σε λιμούς και νόσους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 6 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο παγκοσμίως, ανάμεσά τους και καρκίνο των πνευμόνων, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακά εμφράγματα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνονται. Και οι προαναφερθείσες επιδράσεις θα γίνουν εντονότερες, αν δεν αλλάξουμε άμεσα το μοντέλο ενέργειας.
[toggle title="Πηγές"]
smogathon.com/krakow-smog-alert/
www.krakowskialarmsmogowy.pl/en//
brightvibes.com/1560/en/how-a-citizens-movement-helped-this-city-breathe-clean-air-again?
[/toggle]