Πρόκειται για ένα θετικό νέο στο πεδίο της υγείας, παρά τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο πλανήτης με τον κορονοϊό.. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «ο ιός της πολιομυελίτιδας εξαλείφθηκε» από την αφρικανική ήπειρο μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες κυβερνήσεων, ιατρικού προσωπικού και φυσικά τοπικών κοινοτήτων.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το πρόβλημα εστιαζόταν στην περιοχή της βορειοανατολικής Νιγηρίας, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ δυσκόλευαν το έργο του ΠΟΥ. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις στέφτηκαν από επιτυχία καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις 1.8 εκατομμύρια παιδιά σώθηκαν χάρη στις προσπάθειες.
Advertisment
Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει από τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον Τέντρο Άντανομ Γκεμπρεγέσου, την περιφερειακή διευθύντρια Αφρικής Ματσχιντίσο Μοέτι και τους εκατομμυριούχους και φιλανθρώπους Μπιλ Γκέιτς και Αλίκο Ντανγκότε.
Η πολυομελίτιδα είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που πλήττει κυρίως τα παιδιά. Επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό και συχνά προκαλεί μη αναστρέψιμη παράλυση. Η ασθένεια εντοπιζόταν σε όλες τις περιοχές του κόσμου μέχρι που ανακαλύφθηκε το εμβόλιο τη δεκαετία του 1950. Δυστυχώς όμως, αν και οι χώρες του Δυτικού κόσμου είχαν άμεση πρόσβαση σε αυτό, περιοχές της Ασίας και της Αφρικής δεν μπόρεσαν να το προμηθευτούν άμεσα και έτσι παρέμειναν εστίες της νόσου για αρκετές δεκαετίες ακόμα.
Ο δρ Τούνζι Φούνσο της επιτροπής Πολιομυελίτιδας Νιγηρίας του Διεθνούς Ροταριανού Ομίλου δήλωσε συγκεκριμένα: «Εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια αντιμετωπίζουμε αυτή την πρόκληση. Το να πω ότι είμαι χαρούμενος είναι λίγο!».
Advertisment
Κατά τον 21ο αιώνα, το πρόβλημα εστιαζόταν κυρίως στην Νιγηρία. Το 2003-2004 οι προσπάθειες εμβολιασμού απέτυχαν, καθώς στον μουσουλμανικό βορρά θεωρούταν ότι αποτελούσε σχέδιο των δυτικών εναντίον τους. Αν και υπήρξε μεγάλος αγώνας από θρησκευτικούς ηγέτες για να καταρριφθούν αυτές οι φήμες, το 2009 οι συγκρούσεις με την Μπόκο Χαράμ κατέστρεψαν και πάλι τις ελπίδες για αντιμετώπιση της ασθένειας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Φούνσο, οι γιατροί δεν είχαν πρόσβαση σε σχεδόν 400.000 παιδιά λόγω της βίας. Δυστυχώς, τα πράγματα παραμένουν ακόμα πολύ δύσκολα σε αυτή την περιοχή, ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός των παιδιών που ίσως νοσούν (30.000) δεν είναι πλέον αρκετός για να προκαλέσει ενδημική μετάδοση της πολιομυελίτιδας. Οι κυβερνήσεις της Αφρικής και της Ασίας χρειάζεται να επιβεβαιώνουν πως συνεχίζουν τους εμβολιασμούς ώστε να διασφαλιστεί και η παγκόσμια δημόσια υγεία.
Πηγή:
Με πληροφορίες από news247.gr