Το ιστορικό άγχους ή κατάθλιψης συσχετιζόταν αρνητικά με την ηλικία έναρξης της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης αμερικάνικης μελέτης. Συγκεκριμένα, άτομα με Αλτσχάιμερ που είχαν παρελθοντική διάγνωση αγχώδους διαταραχής ήταν κατά μέσο όρο 3 χρόνια νεότερα από τους άλλους ασθενείς Αλτσχάιμερ όταν αναπτύχθηκε η ασθένεια, όπως ανέφερε ο Zachary Miller καθηγητής και ιατρός του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Οι ασθενείς με ιστορικό κατάθλιψης ήταν 2 χρόνια νεότεροι κατά την έναρξη του Αλτσχάιμερ.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη έρευνα που κάνει αυτή τη συσχέτιση και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτή ανέλυσαν στοιχεία από 1.500 άτομα. Το 43% αυτών είχε ιστορικό κατάθλιψης, το 32% είχε ιστορικό άγχους, το 1,2% διπολικής διαταραχής, το 1% διαταραχής μετατραυματικού στρες και το 0,4% σχιζοφρένειας.
Advertisment
«Συνεχίζουμε να εξερευνούμε σε βαθύτερο επίπεδο αυτά τα ευρήματα», δήλωσε ο Miller. «Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι έχουμε επικυρώσει και επιβεβαιώσει τα βασικά αποτελέσματα σε μια πολύ μεγάλη εξωτερική βάση δεδομένων των ασθενών με Αλτσχάιμερ από το National Alzheimer’s Coordinating Center…».
Ήταν ήδη γνωστό επιστημονικά ότι συγκεκριμένες ψυχιατρικές παθήσεις, ειδικά η κατάθλιψη και το άγχος, συσχετίζονται με κάποιο τρόπο με γνωστική εξασθένιση και πιθανώς άνοια. Το ερώτημα που παραμένει ωστόσο είναι αν οι γνωστικές αλλαγές οδηγούν σε ψυχιατρικές παθήσεις ή είναι οι ψυχιατρικές παθήσεις που συνεισφέρουν στις γνωστικές αλλαγές. Είναι πιθανό και οι δύο να ισχύουν σε κάποιο βαθμό, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να ξεκαθαριστούν αυτές οι σχέσεις.
Η μείωση στην ηλικία της εμφάνισης του Αλτσχάιμερ διπλασιαζόταν με κάθε επιπλέον ψυχιατρική διάγνωση: ιστορικό μιας ψυχιατρικής νόσου συσχετιζόταν με έναρξη του Αλτσχάιμερ 1,5 χρόνια νωρίτερα, οι δύο ψυχιατρικές παθήσεις με 3.3. χρόνια νωρίτερα και τρεις ή περισσότερες ψυχιατρικές παθήσεις μέχρι και 7.3 χρόνια νωρίτερα.
Advertisment
Τα άτομα με ιστορικό κατάθλιψης ή άγχους ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες και είχαν λιγότερους τυπικούς παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης του Αλτσχάιμερ. Η ομάδα με το ιστορικό κατάθλιψης είχε επίσης υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων. Αν και αυτά τα ευρήματα θα αποδειχθούν εξαιρετικά πολύτιμα στην πρόληψη, ίσως και αντιμετώπιση, του Αλτσχάιμερ, απαιτούνται περισσότερες και πιο λεπτομερείς μελέτες ώστε να προσδιοριστεί ακριβώς η φύση της συσχέτισης.
Πηγή:
www.medpagetoday.com/meetingcoverage/aan/91346