Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις αναφορικά με τη γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με την ηλικία είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε όσο είμαστε νέοι. Δύο νευρολόγοι όμως δηλώνουν το αντίθετο στο mindbodygreen. Οι Dean Sherzai και Ayesha Sherzai, διευθυντές του Προγράμματος Πρόληψης Αλτσχάιμερ στο Loma Linda University εξηγούν ότι η γνωστική εξασθένηση δεν εμφανίζεται ξαφνικά μια μέρα από το πουθενά – αποτελεί ένα φάσμα που μικραίνει με τον καιρό.
Η γνωστική εξασθένηση, λένε, είναι κάτι που ξεκινά αργά και σταδιακά, περίπου στα 30 και στα 40. Αλλά δεν υπάρχει μια προδιαγεγραμμένη πορεία. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να την προλάβουμε. Κι έτσι, ως ειδικοί, προτείνουν ένα απλό πλάνο υγείας του εγκεφάλου για κάθε ηλικία – από τα 20, 30, 40 και πάνω.
Advertisment
Στη δεκαετία των 20…
Οι δύο νευρολόγοι προτείνουν να εστιάζουμε στην προσοχή. Η προσοχή είναι η προστάτιδα της συνείδησης. Αν επηρεάζεται η προσοχή μας, όλα πίσω από αυτή επηρεάζονται δυσανάλογα. Δεν μπορούμε να απομνημονεύσουμε, επηρεάζονται οι εκτελεστικές μας λειτουργίες.
Αυτή η έλλειψη προσοχής ξεκινά από πολύ νωρίς και ευτυχώς είναι ένα από τα πράγματα που μπορούμε να επηρεάσουμε περισσότερο. Η συγκέντρωσή μας εξαντλείται όσο μεγαλώνουμε, οπότε είναι σημαντικό να την ενδυναμώνουμε όσο μπορούμε για όσο είμαστε νέοι.
Πώς θα το κάνουμε αυτό; Οι ειδικοί προτείνουν να σταματήσουμε το multitasking, δηλαδή το να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Μπορεί φυσικά να αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο όσο βρισκόμαστε σε ένα πιεστικό εργασιακό περιβάλλον, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να δοκιμάσουμε η μία εργασία να ακολουθεί την άλλη με ένα αυστηρό πρόγραμμα και όχι να αλληλοεπικαλύπτονται.
Advertisment
Επιπροσθέτως, συστήνουν τεχνικές συγκέντρωσης στην αναπνοή και διαλογισμό ώστε να εστιάζουμε την προσοχή προς εμάς. Ακόμη κι αν στην αρχή δυσκολευόμαστε, η προσπάθεια είναι που θα κάνει τη διαφορά σταδιακά, καθώς έτσι αυξάνουμε τη γνωστική μας ικανότητα.
Στη δεκαετία των 30…
Στα 30 είναι η ιδανική περίοδος για να εστιάσουμε στο να οξύνουμε τη μνήμη μας. Δραστηριότητες όπως το Sudoku, τα σταυρόλεξα ή άλλα επιτραπέζια στρατηγικής δεν μας βοηθούν μόνο να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε, αλλά αυτές οι σύνθετες συμπεριφορές που ενεργοποιούν είναι σαν γυμναστική για τον εγκέφαλό μας.
Μια άλλη λύση είναι η παραγωγή μουσικής. Όταν για παράδειγμα, παίζουμε κιθάρα, κοιτάμε τις νότες και έτσι ενεργοποιείται το κέντρο της γλώσσας. Το επεξεργαζόμαστε οπτικά και εκεί ενεργοποιείται ο ινιακός λοβός, επίσης γινόμαστε δημιουργικοί και συναισθηματικοί, ενεργοποιώντας το μεταιχμιακό σύστημα και τέλος στο παιχνίδι «μπαίνουν» και τα κινητικά κέντρα, καθώς προσπαθούμε να βάλουμε τα δάχτυλά μας στα σωστά σημεία.
Στη δεκαετία των 40 και πάνω…
Η προσπάθεια δεν τελείωσε. Οι Dean και Ayesha αναφέρουν ότι από τα 40 και πάνω είναι τα κατάλληλα χρόνια για να βελτιώσουμε εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η επεξεργασία και η επίλυση προβλημάτων. Αυτό απαιτεί σύνθετες δραστηριότητες, όπως παιχνίδια με λέξεις ή σταυρόλεξα, αλλά το κλειδί εδώ είναι να βρούμε νόημα μέσα σε όλα αυτά τα «εγκεφαλικά» χόμπι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν παραιτούμαστε καθώς μεγαλώνουμε. Επανασυνδεόμαστε με ό,τι αισθανόμαστε σημαντικό και διασκεδαστικό.
Ως εκ τούτου, μπορεί τα σταυρόλεξα να είναι χρήσιμα στον εγκέφαλο, αλλά είναι ακόμη καλύτερα για τον εγκέφαλο αν απολαμβάνουμε πραγματικά την πρόκληση αυτή. Βρείτε μια δραστηριότητα που αγαπάτε αυθεντικά – αυτή η αίσθηση ικανοποίησης γίνεται αντιληπτή από τον εγκέφαλο.
Πηγή:
www.mindbodygreen.com/articles/neurologist-approved-ways-to-combat-cognitive-decline-at-every-age