Το φως του ήλιου είναι ευρέως γνωστό ότι μας παρέχει βιταμίνη D, αλλά γνωρίζατε ότι μπορεί να καταπολεμήσει τον πόνο, να μας κρατά σε εγρήγορση το βράδυ, να κάψει το λίπος και πολλά ακόμα;
Η βιολογική μας σύνδεση και εξάρτηση από τον ήλιο είναι τόσο προφανής. Οι διακυμάνσεις στο χρώμα του δέρματος, από τους Αφρικάνους με τα υψηλά επίπεδα μελανίνης, μέχρι την σχετικά αποχρωματισμένη επιδερμίδα των Καυκάσιων, αποτελούν ένα υποπροϊόν των αλλαγών που συντελέστηκαν από τους προγόνους μας (προερχόμενοι από την Αφρική, σύμφωνα με την επιστήμη), οι οποίοι μετανάστευσαν πριν από 60.000 περίπου χρόνια προς περιοχές με λιγότερο ηλιακό φως. Το σώμα τους γρήγορα προσαρμόστηκε στην έλλειψη φωτός, μειώνοντας το φυσικό «αντηλιακό», τη μελανίνη από το δέρμα, που αλληλεπιδρά με την παραγωγή της βιταμίνης D. Φυσικά, η βιταμίνη D εμπλέκεται στη ρύθμιση πάνω από 2000 γονιδίων και γι’ αυτό λειτουργεί περισσότερο σαν ορμόνη, χωρίς την οποία ολόκληρη η γενετική υποδομή μας θα αποσταθεροποιούταν.
Advertisment
Αν και τα οφέλη της βιταμίνης D αναφέρονται συχνά και έχουν λάβει την ανάλογη προσοχή, οι θεραπευτικές ιδιότητες του ηλιακού φωτός μόλις πρόσφατα άρχισαν να εξερευνώνται σε μεγαλύτερο βάθος από την επιστημονική κοινότητα.
5 αξιοσημείωτα οφέλη της έκθεσης στο ηλιακό φως
1) Το ηλιακό φως έχει αναλγητικές ιδιότητες: Μια έρευνα του 2005 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychosomatic Medicine, ανέλυσε ασθενείς που διέμεναν στη φωτεινή πλευρά ενός νοσοκομείου και οι οποίοι ήταν εκτεθειμένοι σε κατά μέσο όρο σε 46% περισσότερο ηλιακό φως. Οι ασθενείς αυτοί λοιπόν βίωναν μικρότερα επίπεδα στρες, οριακά λιγότεροι, λάμβαναν 22% λιγότερη αναλγητική φαρμακευτική αγωγή ανά ώρα και το οικονομικό κόστος ήταν κατά 21% μικρότερο απ’ ότι στους άλλους ασθενείς.
2) Το ηλιακό φως καίει το λίπος: Μια έρευνα του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Investigative Dermatology αποκάλυψε ένα ιδιαίτερο στοιχείο του μεταβολισμού: Η έκθεση του ανθρώπινου δέρματος στις ακτίνες UV έχει ως αποτέλεσμα τον αυξημένο, υποδόριο μεταβολισμό του λίπους. Αν και το υποδερμικό λίπος, σε αντίθεση με το λίπος των εσωτερικών οργάνων, δεν θεωρείται παράγοντας επικινδυνότητας για καρδιαγγειακές ασθένειες, είναι γνωστό ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται και με αυξημένο λίπος των οργάνων. Επιπλέον, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ερευνών που δείχνει ότι η έλλειψη της βιταμίνης αυτής συνδέεται με την παχυσαρκία.
Advertisment
Σε μια από αυτές που δημοσιεύτηκε το 2005 στο επιστημονικό περιοδικό Anticancer Research συμπέρανε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D ήταν αντιστρόφως ανάλογα της παχυσαρκίας στους Λατινοαμερικάνους και τους Αφροαμερικάνους, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιακής παχυσαρκίας. Η ουσία εδώ είναι: Η έκθεση σε ακτινοβολία UVB, που είναι υπεύθυνη και για την παραγωγή της βιταμίνης D, αποτελεί απαραίτητο στρατηγικό βήμα για την καύση λίπους με φυσικό τρόπο.
3) Το ηλιακό φως μέσω του ηλιακού κύκλου μπορεί να ρυθμίζει άμεσα το προσδόκιμο ζωής: Δημοσιευμένη το 2010 στο Medical Hypotheses, η έρευνα αυτή ερεύνησε την πιθανότητα οι ηλιακοί κύκλοι να επηρεάζουν άμεσα το ανθρώπινο γονιδίωμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανό η ενέργεια του ήλιου να αυξάνει την ωφέλιμη ποικιλία στο γονιδίωμα, κάτι που με τη σειρά του ενισχύει την προσαρμοστικότητα του ανθρώπου σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η έκθεση στο ηλιακό φως, λοιπόν, μπορεί άμεσα να επιδρά στη διάρκεια ζωής και ακόμα και να επιταχύνει γενετικές αλλαγές που να παρέχουν ένα προβάδισμα στην επιβίωση.
4) Η έκθεση στο φως της ημέρας βελτιώνει την απογευματινή εγρήγορση: Έρευνα του 2012 στο επιστημονικό περιοδικό Behavioral Neuroscience βρήκε ότι τα υποκείμενα βρίσκονταν σε σημαντικά μεγαλύτερη εγρήγορση κατά τις πρώτες ώρες του απογεύματος, αφού είχαν εκτεθεί σε 6 ώρες φως της ημέρας, ενώ ένιωθαν νυσταγμένοι στο τέλος του απογεύματος μετά από έκθεση σε τεχνητό φως.
5) Το φως του ήλιου πιθανώς να μετατρέπεται σε μεταβολική ενέργεια: Αν μια καινοτόμα υπόθεση που δημοσιεύτηκε το 2008 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alternative and Complementary Medicine αποδειχθεί σωστή, η κυρίαρχη μέχρι τώρα υπόθεση ότι τα ζώα είναι ανίκανα να χρησιμοποιήσουν άμεσα την ενέργεια του φωτός αμφισβητείται. Με άλλα λόγια, η επιδερμίδα μας μπορεί να περιλαμβάνει ηλιακούς δέκτες μελανίνης και είναι δυνατό να επεξεργάζεται την ενέργεια, όπως τα φυτά, άμεσα από τον ήλιο.
Η μελανίνη διαθέτει μια πολυποίκιλη σειρά ρόλων σε διάφορους οργανισμούς. Από το μελάνι του χταποδιού μέχρι τους προστατευτικούς χρωματισμούς των βακτηρίων και των μυκήτων, η μελανίνη προσφέρει προστασία ενάντια σε μια ποικιλία απειλών: από θηρευτές και παρόμοιες βιοχημικές απειλές, ακτινοβολία UV και άλλους χημικούς παράγοντες. Ωστόσο, αυτό που συνήθως παραβλέπεται είναι η ικανότητα της μελανίνης να μετατρέπει την υπεριώδη ακτινοβολία και την ακτινοβολία γάμα σε μεταβολική ενέργεια.
Ένα είδος μύκητα, για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί ότι επιβιώνει μέσα στο κατεστραμμένο από την ατομική βόμβα Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας ακτινοβολία γάμα ως πηγή ενέργειας. Τα σπονδυλωτά ζώα επίσης μπορούν να μετατρέπουν άμεσα το φως σε μεταβολική ενέργεια με τη βοήθεια της μελανίνης. Υπάρχει όμως ακόμα μεγάλη ανάγκη περαιτέρω ερευνών, ειδικά αν εξετάσουμε τα νέα αυτά δεδομένα.