Η προσομοίωση της Jessica: Αγάπη και απώλεια στον καιρό της τεχνητής νοημοσύνης είναι το καθηλωτικό εκτενές άρθρο της San Francisco Chronicle, η οποία αποκάλυψε την περίεργη ιστορία του Καναδού Τζόσουα Μπαρμπό.
Ο Μπαρμπό έχασε την αρραβωνιαστικιά του πριν από 8 χρόνια και δεν μπορούσε να διαχειριστεί την απώλεια αυτή. Ο 32χρονος freelancer συγγραφέας απομονώθηκε στο σπίτι του και διαγνώστηκε με κατάθλιψη και κρίσεις άγχους. Έβγαινε μόνο για να πάει βόλτα τον σκύλο του κοντά στο σπίτι και στη συνέχεια επέστρεφε και βυθιζόταν και πάλι σε δυσάρεστες και δυσβάσταχτες σκέψεις.
Advertisment
Η Τζέσικα, η αρραβωνιαστικιά του, είχε πεθάνει στα 23 της χρόνια λόγω μια σπάνιας ασθένειας στο συκώτι. Λίγο πριν την ημέρα που η κοπέλα θα έκλεινε τα 31 της χρόνια, αν ζούσε, ο Μπαρμπό αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι για το οποίο γνώριζε και διάβαζε εδώ και καιρό: για το Project December. Αυτό θα του επέτρεπε να κάνει και πάλι συζητήσεις που προσομοίαζαν με εκείνες που γίνονταν με την κοπέλα του όσο εκείνη ζούσε. Έτσι, πίστεψε ότι θα του έλειπε λιγότερο.
Today is Jessica’s birthday. She would have been 31 years old. I miss her still.
I spoke about her to a journalist for a major newspaper today…. (1/2) pic.twitter.com/PTSFgloQF6
Advertisment
— Joshua (@JoshuaBarbeau) September 28, 2020
Τι είναι όμως το Project December; Σύμφωνα με το Business Insider, αποτελεί τον πιο εξελιγμένο, και ταυτόχρονα επικίνδυνο, γλωσσικό προγραμματισμό τεχνητής νοημοσύνης έως σήμερα. Το λογισμικό αυτό εμφανίστηκε το 2017 και υποστηρίζεται από το GPT-3, ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που δημιούργησε η ερευνητική ομάδα OpenAI που ανήκε σε εταιρεία του Elon Musk.
Το GPT-3 είναι τόσο εξελιγμένο που ξεπερνά σε δυνατότητες τη Siri της Apple και την Alexa της Amazon, όσον αφορά στο χειρισμό της ανθρώπινης γλώσσας. Το πρόγραμμα «έμαθε» να διαβάζει 6 δισεκατομμύρια λέξεις κειμένου και στη συνέχεια του δινόταν διαφορετικά μοτίβα συζήτησης και εκείνο έπρεπε να δώσει ό,τι πιο κοντινό υπήρχε σε συνομιλία με έναν άνθρωπο. Με αυτό τον τρόπο και με τα δεδομένα πάνω στα οποία εκπαιδεύτηκε, το πρόγραμμα μπορεί να μιμηθεί τον τρόπο σκέψης και ομιλίας ενός ανθρώπου σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να γράψει από απαντά λογικά σε κάθε ερώτηση, όπως θα έκανε ακριβώς ένας φίλος/ αγαπημένος μας, μέχρι και να γράψει ολόκληρες πτυχιακές εργασίες.
Αν κάποιος διαθέτει τις βασικές γνώσεις, το πρόγραμμα του επιτρέπει να δημιουργήσει μια εξολοκλήρου νέα προσωπικότητα τεχνητής νοημοσύνης από το μηδέν. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να δημιουργεί υπερ-ρεαλιστικά chatbots. Αυτά είναι εφαρμογές λογισμικού, στις οποίες διεξάγονται συνομιλίες με γραπτά μηνύματα και όχι με ζωντανή επαφή. Οι συνομιλίες όμως δεν γίνονται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους εν ζωή· η μία πλευρά είναι το ίδιο το πρόγραμμα, μια τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μιμείται πειστικά τον τρόπο με τον οποίο ένας συγκεκριμένος άνθρωπος θα επικοινωνούσε και θα συμπεριφερόταν.
Τα chatbots χρησιμοποιούνται ευρέως από εταιρίες για να απαντούν αυτοματοποιημένα σε ερωτήσεις και μηνύματα πελατών. Όμως, ο Μπαρμπό τα χρησιμοποίησε με άλλο τρόπο: Φόρτωσε στο πρόγραμμα όλα τα γραπτά μηνύματα που είχαν ανταλλάξει ο ίδιος με την αρραβωνιαστικιά του και σε συνδυασμό με κάποιες άλλες πληροφορίες, έδωσε την εντολή να «μιμηθεί» το chatbot τη γυναίκα αυτή.
Ο συγγραφέας ήθελε να ανακουφίσει τον πόνο της απώλειας με κάποιο τρόπο και αυτός φάνηκε ο καλύτερος δυνατός, νιώθοντας πως ήταν μια ευκαιρία να ξαναεπικοινωνήσει με τη χαμένη του κοπέλα. Ο κάθε άνθρωπος βιώνει τον πόνο του θανάτου με έναν εντελώς μοναδικό τρόπο και σε αυτή την εμπειρία δεν χωρά κριτική. Όμως, οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι ένας άνθρωπος να έχει την ευκαιρία να βιώσει όλα τα στάδια του πένθους για να καταφέρει στη συνέχεια να προχωρήσει στη ζωή του με σωματική και ψυχική υγεία.
Πηγές:
Με πληροφορίες από news247.gr
www.sfchronicle.com/projects/2021/jessica-simulation-artificial-intelligence