,

«Ο ήρωας της διπλανής πόρτας»: Συμμάχησε με το όνειρο και γράψε ιστορία!

«Ο ήρωας της διπλανής πόρτας» είναι εκείνος που συμμαχεί με το θαύμα!

«Ο ήρωας της διπλανής πόρτας»: Συμμάχησε με το όνειρο και γράψε ιστορία

Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη. Στεκόμαστε ακριβώς αντικρυστά του και περιεργαζόμαστε το είδωλό μας. Προσεκτικά και με ειλικρίνεια. Ύστερα αναπνέουμε βαθιά. Νιώθουμε τη στενή σύνδεση με τον εσωτερικό μας εαυτό, που βρίσκεται πάντα εκεί να μας ακούσει και να μας αγκαλιάσει, να μας ενθαρρύνει ή ακόμη και να μας απογειώσει.

Δεν ήταν πάντα έτσι. Ή μάλλον δεν ήμασταν εμείς πάντα έτσι. Γύρω μας υπήρχε μια αόρατη φυλακή. Τρέμαμε από φόβο και η αναπνοή μας κοβόταν. Περιορισμοί του παρελθόντος που επιμέναμε να σέρνουμε σαν βαρίδια στους ώμους, δάκρυα που αρνούμασταν να τα αφήσουμε να στεγνώσουν και πληγές που δεν επουλώνονταν ορθώνονταν μπροστά μας σαν πελώρια εμπόδια.

Advertisment

Η φυλακή όμως ισοδυναμούσε ανέκαθεν απλώς με μια ψευδαίσθηση. Και εμείς καταφέρνουμε να αμφισβητούμε τη δυναστεία της κάθε φορά που επιτρέπουμε στη μαγεία να μας αγγίξει, που εμπιστευόμαστε τη ροή των πραγμάτων τόσο ώστε να σερφάρουμε στα κύματα της. Και ένα είναι το βέβαιο: Πίσω από τις τυχαίες συγκυρίες, υπάρχουν πάντα υπέροχοι άνθρωποι που τις δημιουργούν.

«Ο ήρωας της διπλανής πόρτας» είναι εκείνος που συμμαχεί με το θαύμα

Το βιβλίο του Robin Sharma “O ήρωας της διπλανής πόρτας” από τις Εκδόσεις Διόπτρα μας συστήνει έναν άλλο κόσμο, που μπορεί να γίνει και ο δικός μας. Εκεί όπου το άπιαστο καθίσταται εφικτό και οι πιθανότητες ευτυχίας μετατρέπονται σε βεβαιότητες, εκεί έχουμε τη δυνατότητα να εκτοξευτούμε.

«Ο ήρωας της διπλανής πόρτας»: Συμμάχησε με το όνειρο και γράψε ιστορία

Advertisment

«Είστε ηγέτης» υπογραμμίζει ο συγγραφέας και σταδιακά μας μεταμορφώνει στον συναρπαστικότερο ήρωα της διπλανής πόρτας, στη φωτεινότερη εκδοχή μας που, συμμαχώντας με το θαύμα, κατακτά την πνευματική ελευθερία και την πληρέστερη ζωή.

Η απόδραση από τη νοητή φυλακή απαιτεί τη μετατόπισή μας. Ωστόσο, η αλλαγή είναι επώδυνη. Οι συνήθειες -ακόμη και οι πλέον δυσλειτουργικές- τρέφονται από την αίσθηση οικειότητας που μας δημιουργούν. Για κάθε παγιωμένη συμπεριφορά που αποχαιρετούμε, αφήνουμε πίσω ένα κομμάτι του εαυτού μας, που πεθαίνει οριστικά. Εάν βρούμε το θάρρος να εξελιχτούμε, τότε το παρόν θα γεμίσει χρώματα και το μέλλον θα μας ανταμείψει με ανεκτίμητους θησαυρούς. Κατανοώντας πως οι πληγές δεν συνιστούν σημάδια ντροπής αλλά σκιές που μας οδηγούν στο φως, μεταμορφώνουμε τον πόνο σε σοφία. Συνειδητοποιώντας πως το παρελθόν ισοδυναμεί με ένα σχολείο, επιτέλους αποφοιτούμε, παραδίδοντας στον άνεμο περιττούς πόνους.

Να απαρνηθούμε τον ρόλο του θύματος, κατακτώντας τη ζωή

Έξαλλου, το σενάριο το γράφαμε ανέκαθεν εμείς. Ο Robin Sharma, συγγραφέας και του παγκόσμιου best seller Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του, μας καλεί να απαρνηθούμε τον ρόλο του θύματος. Είναι ένας άχαρος ρόλος, που καθόλου δεν μας αξίζει. Γιατί δεν γινόμαστε ήρωες λοιπόν; Από τη νοοτροπία του «δεν μπορώ» να περάσουμε στη στάση του «μπορώ»: «Μπορώ να μετατρέψω το χόμπι μου σε επάγγελμα», «μπορώ να ερωτευτώ λες και ποτέ μου δεν πληγώθηκα», «μπορώ να χαμογελάσω ξανά» και «μπορώ να κατακτήσω μια γαλήνη που ουδεμία εξωτερική πίεση θα την κλονίζει».

Έφτασε η στιγμή να αναλάβουμε την ευθύνη μας: Να σταματήσουμε να αποδίδουμε τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας μας στον αυταρχικό προϊστάμενο, στην ανιαρή δουλειά, στα τραυματισμένα μας παιδικά χρόνια. Είμαστε οδηγοί του πεπρωμένου μας και κάθε φορά που καταλήγουμε σε ένα δυσάρεστο τοπίο, διαθέτουμε την ικανότητα να βάλουμε όπισθεν, να στρίψουμε, να επιταχύνουμε, να χαθούμε και να ξαναβρεθούμε.

Και καθόλου δεν μας απασχολούν οι νευρικοί οδηγοί που φρενάρουνε επίμονα, τιμωρώντας μας με επικριτικά βλέμματα. Οι αντιδράσεις τους αποκαλύπτουν απλώς τους δικούς τους περιορισμούς και ούτε στο ελάχιστο δεν ανακόπτουν την πορεία μας.

Πλέον είμαστε κυρίαρχοι του παιχνιδιού, θέτοντας επίμονα και μεθοδικά τα θεμέλια της επιτυχίας μας. Φροντίζουμε το σώμα μας με σωστή διατροφή και άσκηση. Φορτίζουμε τη συναισθηματική μας δεξαμενή με χαρά και ηρεμία. Αναπτυσσόμαστε πνευματικά, αφήνοντας στην άκρη το μικρό εγώ μας, που λαχταρά να παραπονιέται και να αναζητά διαρκώς την προσοχή. Εργαζόμαστε παραγωγικά αλλά όχι εξαντλητικά. Δημιουργούμε το δικό μας οικοσύστημα, ένα περιβάλλον μοναδικών ψυχών που με την ακτινοβολούσα ενέργειά τους μας παρακινούν να υπερβούμε τα όρια μας.

Το πρωτοποριακό σχέδιο της ουσιαστικής μας μεταμόρφωσης

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας δεν υπόσχεται θαύματα. Μας αποκαλύπτει τις συνήθειες των πλέον χαρισματικών ανθρώπων του κόσμου, εμφυσώντας μας εκείνη την πειθαρχία που χρειαζόμαστε προκειμένου να υιοθετήσουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα παγκόσμιας κλάσης, όπως αυτό που προτείνει ο συγγραφέας. Το πρωτοποριακό σχέδιο της ουσιαστικής πνευματικής μας μεταμόρφωσης ξεδιπλώνεται στις σελίδες και εμείς αντί να αγκιστρωνόμαστε στους φόβους μας, τους κάνουμε καύσιμα ζωής και προχωράμε μπροστά.

Ένα εγχειρίδιο-επανάσταση απέναντι στο δειλό και συνηθισμένο εγώ μας, που αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων και μικρότερο της μαγείας. Αλλά και ένα βιβλίο-λύτρωση για το υγιές μας κομμάτι, που υπήρξε ανέκαθεν ο νούμερο-ένα θαυμαστής μας. Γιατί ακόμη και αν μας αποδοκιμάσει ένα ολόκληρο γήπεδο, αρκεί να ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή να ψιθυρίζει «μπορείς» για να επικρατήσουμε στον αγώνα. Ο Robin Sharma δε μας λέει μόνο όλες εκείνες τις λέξεις που είχαμε την ανάγκη να ακούσουμε. Μας δείχνει και τη μέθοδο να τις μετουσιώσουμε σε πράξη.

Και εμείς, στο τέλος της ανάγνωσης γινόμαστε πράγματι οι ήρωες της διπλανής πόρτας. Και για κάθε διπλανή πόρτα που αποκτά τον ήρωα της, o κόσμος ολόκληρος αλλάζει.

Το βιβλίο “Ο ήρωας της διπλανής πόρτας” του Robin Sharma κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση