Tα κορίτσια βιώνουν την αρνητική επίδραση των social media νωρίτερα σε σχέση με τα αγόρια στην εφηβική ηλικία.
Τα παραπάνω προκύπτουν από νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες χρονικές περίοδοι που οι έφηβοι εμφανίζονται πιο ευάλωτοι στα social media, ενώ η ικανοποίηση από τη ζωή τους εμφανίζεται μειωμένη ένα χρόνο μετά…
Advertisment
Πιο συγκεκριμένα οι αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp γίνεται αισθητή στις ηλικίες από 11 έως 13 ετών, ενώ στα αγόρια στα 14 έως 15 χρόνια τους. Η διαφορά αποδίδεται κυρίως σε ορμονικά αίτια, καθώς τα κορίτσια συνήθως μπαίνουν στην εφηβεία από τα αγόρια.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι νέοι που δεν νιώθουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους για ψυχολογικούς και ‘άλλους παράγοντες στρέφονται στη χρήση social media.
Κορίτσια και αγόρια πάντως όταν φτάσουν στην αρχή της ενήλικης ζωής, στην ηλικία των 19 ετών επηρεάζονται το ίδιο αρνητικά.
Advertisment
Σε άλλες χρονικές περιόδους, πάντως, μετά την εφηβεία και λίγο μετά την ενηλικίωση, η σχέση social media και μειωμένης ικανοποίησης από τη ζωή δεν φαίνεται, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στατιστικά σημαντική. Όπως επισημαίνουν την τελευταία δεκαετία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει εντελώς τον τρόπο που οι άνθρωποι διαφόρων ηλικιών περνούν τον χρόνο τους, μοιράζονται πληροφορίες και επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους.
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η σχέση χρήσης social media και ψυχικής υγείας είναι αμφίδρομη δηλαδή δεν επηρεάζουν μόνο τα πρώτα τη δεύτερη αλλά και το αντίστροφο. Οι ερευνητές πάντως δεν είναι ακόμη σε θέση να προβλέψουν ποιοι θα επηρεαστούν αρνητικά από τα social media.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναπτυξιακής Νευροεπιστήμης Ρότζιερ Κιέβιτ του Ινστιτούτου Εγκεφάλου Donders, δήλωσε τα ευρήματα της μελέτης δεν σημαίνουν ότι κάθε νέος θα βιώσει την αρνητική επίπτωση από τη χρήση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης.
Υπάρχουν και περιπτώσεις που οι επιπτώσεις είναι θετικές: «Υπάρχουν και νέοι που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα social media ως μέσο επικοινωνίας με φίλους ή επειδή δεν έχουν κανέναν για να μιλήσουν σχετικά με κάτι που τους απασχολεί ή για το πώς νιώθουν. Για όλους αυτούς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να τους παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.