,

Κολπική μαρμαρυγή: Ο ρόλος που παίζει το βάρος στον καρδιακό ρυθμό

Η κολπική μαρμαρυγή ή καρδιακή αρρυθμία, είναι η πιο κοινή ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού.

Κολπική μαρμαρυγή: Ο ρόλος που παίζει το βάρος στον καρδιακό ρυθμό

Η κολπική μαρμαρυγή ή καρδιακή αρρυθμία, είναι η πιο κοινή ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού.

Εμφανίζεται όταν οι ανώτεροι θάλαμοι της καρδιάς, επίσης γνωστοί ως κόλποι, έχουν ασυντόνιστη ηλεκτρική ενεργοποίηση και συνεπώς αναποτελεσματική κολπική συστολή. Χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ γρήγορος, και διαγιγνώσκεται σε ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).

Advertisment

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει θρόμβο, ο οποίος να οδηγήσει σε εγκεφαλικό.

Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, που πραγματοποιείται στο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο με σκοπό να απαλλάξει τον ασθενή από την αρρυθμία και να αποκαταστήσει τον φυσιολογικό ρυθμό.

Οι παχύσαρκοι ασθενείς πρέπει να χάνουν βάρος πριν υποβληθούν σε αυτή την επέμβαση.

Advertisment

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι πάσχοντες με κολπική μαρμαρυγή που έχασαν το 3% ή περισσότερο του σωματικού τους βάρους πριν υποβληθούν σε κατάλυση, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες η καρδιά τους να επιστρέψει σε φυσιολογικό ρυθμό από εκείνους που δεν το έκαναν.

Για τον έλεγχο της κολπικής μαρμαρυγής, οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα ή μια διαδικασία που ονομάζεται κατάλυση με καθετήρα. Η κατάλυση χρησιμοποιεί θερμότητα για να σκοτώσει τα καρδιακά κύτταρα που προκαλούν την ανωμαλία. Ο στόχος είναι να επιστρέψει η καρδιά στον φυσιολογικό φλεβοκομβικό της ρυθμό.

«Η απώλεια βάρους είναι ένας βασικός παράγοντας στη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής για όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Jeffrey Goldberger, καθηγητής ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Κολπικής Μαρμαρυγής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Η παχυσαρκία δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου μόνο για την κολπική μαρμαρυγή, αλλά έχει επίδραση και στη θεραπεία.

«Η παχυσαρκία είναι μια προφλεγμονώδης κατάσταση. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει λιπώδης ιστός που κάθεται απευθείας στον καρδιακό μυ και αυτά τα λιπώδη κύτταρα μπορούν να εκκρίνουν κάθε είδους ορμόνες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή», είπε ο Goldberger. «Μία από τις υποθέσεις μας είναι ότι η μείωση αυτού του λιπώδους ιστού γύρω από την καρδιά μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει την υγεία του ασθενούς» λέει ο Goldberger.

Στη μελέτη συμμετείχαν 65 παχύσαρκοι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που υποβλήθηκαν σε επέμβαση κατάλυσης. Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες που είτε έλαβαν το φάρμακο για την απώλεια βάρους Victoza (λιραγλουτίδη) είτε ακολούθησαν το τυπικό πρωτόκολλο. Έξι ασθενείς αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Από τους 30 ασθενείς που έχασαν το 3% έως 10% του σωματικού τους βάρους τους τρεις μήνες πριν από την επέμβαση, το 88% είχε φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, χωρίς να λαμβάνει φάρμακα έξι μήνες μετά την επέμβαση. Το αντίστοιχο ποσοστό όσων έχασαν λιγότερο από το 3% του σωματικού τους βάρους, ήταν 61%.

Μετά από ένα χρόνο, το 81% όσων έχασαν το περισσότερο βάρος, συνέχιζαν να έχουν φυσιολογικό ρυθμό, συγκριτικά με το 42% αυτών που δεν έχασαν βάρος.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πιθανή εξήγηση βρίσκεται στη φλεγμονή.

«Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο και πιστεύουμε ότι παίζει επίσης ρόλο στην κολπική μαρμαρυγή», είπε ο Δρ. Laurence Epstein, διευθυντής συστήματος ηλεκτροφυσιολογίας στο νοσοκομείο Sandra Atlas Bass Heart του Northwell Health στο Manhasset, της Νέας Υόρκης.

«Όταν βλέπουμε τις καρδιές των ανθρώπων και καταγράφουμε την ηλεκτρική τους δραστηριότητα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ουλές, οι οποίες οφείλονται σε κάποια φλεγμονή», είπε.

Για να είναι επιτυχής η κατάλυση, πρέπει να αλλάξει αυτό που προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή, είπε ο Epstein.

«Βραχυπρόθεσμα, η κατάλυση μπορεί να είναι επιτυχής, αλλά αν δεν τροποποιηθεί ο παράγοντας που την προκάλεσε, οι πιθανότητες να εμφανιστούν πάλι αρρυθμίες αυξάνονται. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η απώλεια βάρους έχει τέτοιο αντίκτυπο στο ποσοστό επιτυχίας της κατάλυσης» συμπλήρωσε.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Καρδιακού Ρυθμού, στη Νέα Ορλεάνη.

Με πληροφορίες από onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση