Η νοημοσύνη μπορεί να έχει χρησιμότητα όταν προσπαθούμε να επιτύχουμε στην εργασία, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα όταν πρόκειται για τον πλούτο, σύμφωνα με τη Sarah Stanley Fallaw, η οποία είναι διευθύντρια έρευνας στο Ινστιτούτο Affluent Market και συγγραφέας του βιβλίου “Ο Επόμενος Εκατομμυριούχος της διπλανής πόρτας: στρατηγικές ετών για την οικοδόμηση πλούτου”. Η έρευνά της περιλάμβανε περισσότερους από 600 εκατομμυριούχους στην Αμερική.
Σύμφωνα με τη Stanley Fallaw, πολλές έρευνες δείχνουν ότι η νοημοσύνη είναι συνδεδεμένη με την απόδοση στην εργασία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η νοημοσύνη είναι συνυφασμένη με τον πλούτο. Ο Thomas J. Stanley, πατέρας της, διεξήγαγε έρευνα για το βιβλίο του “The Millionaire Mind” και δεν βρήκε συσχέτιση μεταξύ πλούτου και νοημοσύνης, όπως φάνηκε από τα σκορ SAT των συμμετεχόντων.
Advertisment
Μια άλλη έρευνα από τον Jay Zagorsky, ο οποίος ανέλυσε την Εθνική Διαχρονική Έρευνα της Νεολαίας του 1979, βρήκε μικρή συσχέτιση μεταξύ του IQ και του πλούτου, όπως ανέφερε η Stanley Fallaw. Αντί να επικεντρωθούμε στη γνωστική ικανότητα, η Stanley Fallaw προτείνει να εστιάσουμε στον οικονομικό αλφαβητισμό, ο οποίος αναφέρεται ως “γνώση ή ικανότητα χρήσης πρακτικών και μεθοδολογιών προσωπικής δημοσιονομικής διαχείρισης”. Αυτός ο οικονομικός αλφαβητισμός σχετίζεται με οικονομικά αποτελέσματα επιτυχίας και μπορεί να βοηθήσει στη λήψη καλών αποφάσεων σχετικά με επενδύσεις, δαπάνες και χρεώσεις.
Ωστόσο, ο Stanley Fallaw υπογραμμίζει ότι η δημιουργία πλούτου απαιτεί επίσης συνείδηση. Αναφέρεται στη συνείδηση ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας, καθώς σχετίζεται με την αξία ανεξάρτητα από την ηλικία και το εισόδημα. Συγκεκριμένα, πολλά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που σχετίζονται με τη συνείδηση, όπως η λιτότητα, ο προγραμματισμός και η ευθύνη, συνδέονται με τη δημιουργία και τη διατήρηση του πλούτου με την πάροδο του χρόνου.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Consumer Affairs υποστηρίζει αυτήν την άποψη, εξετάζοντας την Εθνική Διαχρονική Έρευνα της Νεολαίας και διαπιστώνοντας ότι η συνείδηση συσχετίζεται με την καθαρή αξία. Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο οικονομικός αλφαβητισμός επηρεάζει τον αυτοέλεγχο, ένα βασικό συστατικό της συνείδησης.
Advertisment
Συνοψίζοντας, εκτός από τη νοημοσύνη, η συνείδηση παίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη πλούτου, και ο οικονομικός αλφαβητισμός μπορεί να βοηθήσει στην οικονομική επιτυχία μέσω της καλής διαχείρισης. Ωστόσο, η ευσυνειδησία και άλλα χαρακτηριστικά όπως η εργατικότητα και η αρετή παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη δημιουργία πλούτου.