Η φλόγα του καλοκαιριού κώπασε.
Advertisment
Η γλυκειά ατμόσφαιρα του φθινοπώρου,απλώνεται και μας τυλίγει.
Νοσταλγώντας το καλοκαίρι που έφυγε ,θαυμάζουμε τα χρώματα,στα φύλλα , στα σύννεφα, στη θάλασσα.
Θλιβόμαστε με τη βροχή , αλλά τα δένδρα την ευχαριστούν.
Advertisment
Η εποχή έχει αλλάξει.Το φθινόπωρο είναι η περίοδος της μετάβασης,
από την φλογερή yang ενέργεια του καλοκαιριού , στην ήρεμη yin ενέργεια του χειμώνα.
Είναι η περίοδος της συγκομιδής.Η περίοδος της προετοιμασίας για τον χειμώνα.
Μαζεύουμε ,όπως τα σκιουράκια ,τους καρπούς που θα μας θρέψουν το χειμώνα αλλά και τα στεγνά ξύλα που θα μας διατηρήσουν ζεστούς.
Η ενέργεια στη Φύση έχει ροή καθοδική με τάση εσωτερίκευσης.
Η Ταοϊστική Παράδοση και η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική κατατάσσουν την εποχή μέσα Φθινοπώρου – μέσα Χειμώνα , στο στοιχείο Μέταλλο (Μεγάλο Yin),με αντίστοιχης δόνησης όργανα τους Πνεύμονες (yin) και το Παχύ Έντερο (yang).
Οι Πνεύμονες προσφέρουν στο σώμα το Ουράνιο Qi δηλ. Ζωτική ενέργεια ,Ζωή.
Το Παχύ Έντερο απαλλάσσει το σώμα από τα μη απαραίτητα.
Είναι η βαθειά εισπνοή των Πνευμόνων που δίνει ώθηση στο Π.Έντερο να αποβάλλει.
Το στοιχείο Μέταλλο έχει χαρακτήρα σκεπτικό , μεταφυσικό ,καθαρό ,συμπυκνωμένο.
Είναι η εποχή των απελευθερώσεων και των υπερβάσεών μας από καταστάσεις,σχέσεις,σκέψεις,αντιλήψεις,ταυτότητες και ρόλους,αρχέτυπα , που δεν εξυπηρετούν πλέον την εξέλιξή μας.
Δημιουργούμε χώρο.
Χώρο να συμβεί.
Αυτό μπορεί να εκτείνεται από την απλή καθημερινότητα έως το ατομικό,φωτεινό μας όραμα.
Oi πνεύμονες κυβερνούν το Qi (ζωτική ενέργεια) και την αναπνοή.Ελέγχουν την κυκλφορία του Qi στο κυκλοφορικό σύστημα και τους μεσημβρινούς.Ελέγχουν και εξαπλώνουν το wei qi (προαστατευτικό qi το οποίο κυκλοφορεί γύρω απ’ όλο το σώμα,κοντά στο δέρμα,στο στόμα και τη μύτη)και σωματικά υγρά ,σε όλο το σώμα ,(ανάμεσα στο δέρμα και τους μυς).Επίσης ελέγχουν το δέρμα και τους πόρους του,την εφίδρωση,την τριχοφυία του σώματος,Το ”παράθυρο” των Πνευμόνων στο πρόσωπο ,είναι τα ρουθούνια της μύτης.
H κύρια λειτουργία του Παχέος Εντέρου είναι να παραλαμβάνει τροφή και υγρά από το Λεπτό Έντερο,να απορροφά κάποια θρεπτικά στοιχεία και υγρά και να προωθεί τα υπολείμματα ,ώστε να αποβληθούν με τις κενώσεις.
Η Ταοϊστική Παράδοση και η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική αντιλαμβάνονται τον άνθρωπο ολιστικά,εξετάζουν και συνδέουν την αλληλεπίδραση και την σύνδεση της σωματικής,νοητικής,συναισθηματικής και ψυχοπνευματικής φύσης και πτυχής,κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.
Η υγεία και αρμονία ,κάθε ζεύγους οργάνων, χρωματίζει κάθε πτυχή του ανθρώπου.
Με υγιείς πνεύμονες και παχύ έντερο ,ο άνθρωπος έχει δύναμη στη ζωή ,συμπυκνωμένη ενέργεια και δράσεις,αποτελεσματικότητα,μένει σταθερός στο σκοπό του,τιμά τις δεσμεύσεις του,αλλά ξέρει πότε είναι η ώρα να εγκαταλείψει,είναι ανθεκτικός σε εξωγενείς παράγοντες,με δυνατή όσφρηση και δυνατή φωνή.
ΟΙι λέξεις-κλειδιά των Πνευμόνων και του Παχέος Εντέρου είναι:
Συμπύκνωση Καθαρότητα Mετασχηματισμός Απελευθέρωση
Δυσλειτουργία η παθολογία στο φυσικό σώμα ,εκδηλώνεται και συναισθηματικά η/και ψυχολογικά και αντίστροφα.
Η δυσλειτουργία η η παθολογία ορίζονται σαν δυσαρμονία στις yin – yang ενέργειες,ως
έλλειψη η υπερβολή.
Διαταραγμένοι πνεύμονες η παχύ έντερο (οργανικά η λειτουργικά) θα εκδηλωθούν ως εξής:
‘Ελλειψη : θλίψη,μελαγχολία,προσκόλληση στη λύπη και τις αναμνήσεις,υπερευαισθησία,καταπιεσμένα συναισθήματα,αναπνευστικές δυσκολίες,ξερόβηχας,ρινική και πνευμονική συμφόρηση η ξηρότητα,ιγμορίτιδα , ξηροδερμία,κρύα κοιλιακή χώρα,δυσκοιλιότητα ,αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ,εύκολα κρυώματα κ.α.
Υπερβολή :ρινορραγία , έντονος παραγωγικός βήχας,βαθείς αναστεναγμοί,
απογοήτευση ,εξάρτηση κ.α.
Μπορούμε να υποβοηθούμε την υγεία και αρμονία των οργάνων του Φθινοπώρου με Tai chi chuan,chi gong,τεχνικές βαθειάς αναπνοής,διαλογισμό,κατάλληλη διατροφή.
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
[quote_center]Μετά την (φθινοπωρινή) ισημερία , ο άνθρωπος πρέπει να ακολουθεί τρόπο ζωής που βαθμιαία ρυθμίζει την μετάβαση στο χειμώνα,προφυλασσόμενος από τις μεταβολές του κρύου και της ζέστης.Η τροφή να είναι πιό ζεστή,λιγότερο υγρή ,καθαρή (λιτή στη σύσταση),τα λαχανικά ξηρά και σε μικρότερες ποσότητες[/quote_center]
Ιπποκράτης Περί Διαίτης
Το φθινόπωρο ,το σώμα χρειάζεται να είναι θερμό και δυνατό με συμπυκνωμένη ενέργεια τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
Τροφές με συμπυκνωμένη ενέργεια (μη κατεργασμένα δημητριακά,λαχανικά-ρίζες,καβουρδισμένοι ξηροί καρποί)τροφές θερμαντικές και ζεστές(σούπες,μυρωδικά,μέτρια καυτερό φαγητό,πικάντικες γεύσεις)τροφές που ατμομαγειρεύονται , βράζονται η ψήνονται αργά σε συνδυασμό με τη διακριτική παρουσία φρέσκων λαχανικών και την απουσία γαλακτοκομικών ,συνιστούν λίγο ως πολύ την κατάλληλη φθινοπωρινή διατροφή .
Ρύζι,κίνοα,μη κατεργασμένα δημητριακά,σέλινο,σελινόρριζα,κολοκύθα,πράσσα,μπρόκολο,
ελαφρά καβουρδισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι,αποξηραμένα φρούτα,ginger,σκόρδο,ραπανάκι,ρέβες, ελαφρά όσπρια, κάρδαμο,κανέλλα, ρίγανη,κουρκουμάς, θυμάρι,θρούμπι,δενδρολίβανο είναι τροφές κατάλληλης ενέργειας για το φθινόπωρο.
Βότανα κατάλληλα ειναι ο ευκάλυπτος,η λεβάντα, βαλσαμόχορτο, μολόχα,ινουλα, πουλμονάρια,γλυκόριζα,μποράντζα, ιπεκουάνα, αλθαία, αγγινάρα, λυκοπόδιο, σέννα (κατά περίπτωση)
Παράλληλα αποφεύγουμε γαλακτοκομικά προϊόντα ,κρύες τροφές,παγωμένα υγρά,πολλά υγρά,πολύ νερό,καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά,θαλασσινά ,zάχαρη (ειδικώς λευκή) ,γλυκά εν γένει ,πολύ σύνθετα φαγητά,fast food
Καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και η τροφή παίζει (μεταξύ των άλλων) και ρυθμιστικό ρόλο, οι διατροφικές αυτές αυτά οδηγίες είναι γενικές και κυρίως κατατοπιστικές .
Η Ζωή είναι ένας μεγάλος κύκλος εξελικτικής διαδικασίας, σε στάδια,Αυτό συμβαίνει σε μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό στη Φύση και στα φυσικά φαινόμενα.Οι τέσσερις εποχές του έτους υλοποιούν στον φυσικό κόσμο, τα στάδια της διαδικασίας αυτής.Το φθινόπωρο
είναι το στάδιο του μετασχηματισμού.Η αλλαγή και ο μετασχηματισμός προέρχονται απο το άνοιγμα σε κάτι νέο,έχοντας δύναμη ,ετοιμότητα και προθυμία να επιτραπεί στο παλιό να αποχωρήσει.Τότε μόνον υπάρχει χώρος για μια νεα και θετική μεταμόρφωση,καθως είμαστε σε θέση να μετακινηθούμε απο τα μέχρι τώρα πρότυπα και μοντέλα.
Και είναι η υγιής και αρμονική ενέργεια των Πνευμόνων και του Παχέος Εντέρου ,το υγιές στοιχείο Μέταλλο που μας επιτρέπουν και μας ωθούν να λειτουργήσουμε έτσι.
[quote_center]Γιά να ζει κάποιος σε αρμονία με τη Φύση,σε αρμονία με την Γή και τον Ουρανό, ζεί σε αρμονία με τους Φυσικούς Κύκλους,τις Δυνάμεις της Φύσης και τις φάσεις της Ζωής[/quote_center]
Nei Jing Su Wen
Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα περί Εσωτερικής Ιατρικής
ΟΡΣΑΛΙΑ ΨΑΡΙΔΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
TCM
- Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016 - 4 Ιουνίου 2016
- Ανάσταση! Της Ορσαλίας Ψαρίδη - 27 Απριλίου 2016
- Προσευχή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης (22 Απριλίου) - 21 Απριλίου 2016