,

Οι πραγματικές αιτίες των καρδιοπαθειών

Ανέκαθεν, οι Ιάπωνες που ζουν στην Ιαπωνία είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας και καρκίνου. Ωστόσο, όταν οι Ιάπωνες άρχισαν να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ κατά κύματα,

Ανέκαθεν, οι Ιάπωνες που ζουν στην Ιαπωνία είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας και καρκίνου. Ωστόσο, όταν οι Ιάπωνες άρχισαν να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ κατά κύματα, ο νέος τρόπος ζωής και οι επακόλουθες αλλαγές στη διατροφή, αποδείχτηκαν ολέθρια για την υγεία τους. Η δεύτερη γενιά μεταναστών Ιαπώνων είχε ήδη χάσει τα πλεονεκτήματα υγείας που είχε έναντι του αμερικανικού πληθυσμού. Αρχικά, υποτέθηκε ότι η τυπική αμερικανική, πλούσια σε λίπη δίαιτα ευθυνόταν γι’ αυτή την εξέλιξη. Ωστόσο, σύντομα η θεωρία που πρεσβεύει ότι η χοληστερόλη προκαλεί καρδιοπάθεια, καταρρίφθηκε.

Μία υποομάδα Ιαπώνων μεταναστών στην Καλιφόρνια εξακολούθησε να εμφανίζει πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας, ανεξάρτητα από τα επίπεδα χοληστερόλης αίματος. Η ομάδα αποτελείτο από άντρες που είχαν διατηρήσει την ιαπωνική τους ταυτότητα. Αυτοί οι άντρες ζούσαν σε γειτονιά Ιαπώνων, μετείχαν σε παραδοσιακά ιαπωνικά πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα και μιλούσαν στη μητρική τους γλώσσα. Οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί και η κοινωνική στήριξη ήταν οι μόνοι παράγοντες που συνετέλεσαν στην πρόληψη της εκφυλιστικής καρδιοπάθειας. Ακόμα και αν αντιμετώπιζαν προσωπικά προβλήματα ή οικονομικές δυσκολίες, λάμβαναν στήριξη από μια μεγάλη οικογένεια, η οποία παρείχε ηθική και, ενίοτε, οικονομική στήριξη.

Advertisment

Μία σουηδική μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι συχνές κοινωνικές επαφές μεταξύ των αντρών, όπως οι φιλίες, οι συναντήσεις σε αθλητικές δραστηριότητες, οι βραδιές πόκερ κτλ., συνεπάγονται 50 τοις εκατό μείωση της καρδιοπάθειας.

Απ’ όσο γνωρίζω, κανένα φάρμακο δεν αποφέρει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η αίσθηση απόρριψης, αποκλεισμού και μοναξιάς μπορεί να «ραγίσει την καρδιά και να μετατρέψει εύκολα έναν υγιή σε καρδιοπαθή.

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για στήριξη και κατανόηση κατά την κυοφορία. Μία επιδημιολογική μελέτη σε εγκύους έδειξε ότι το 91 τοις εκατό των γυναικών που αισθάνονταν ότι δεν λαμβάνουν στήριξη από τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους τους, εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές κατά την κυοφορία. Οι γυναίκες ανέφεραν ότι διήγαν στρεσογόνο τρόπο ζωής και λάμβαναν ελάχιστη ή μηδενική κοινωνική στήριξη.

Advertisment

Παρεμφερείς μελέτες σε άνεργους άντρες έδειξαν ότι τα άτομα που λάμβαναν ουσιαστική στήριξη από τα μέλη της οικογένειας, τους συγγενείς και τους φίλους τους είχαν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν σωματικά ή διανοητικά προβλήματα.

ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

στάση σώματος άγχος συναισθήματα

Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έχουν γίνει σχετικά με την υπ’ αριθμόν ένα θανατηφόρα νόσο, σπάνια αναφέρεται στις ανακοινώσεις που αφορούν την καρδιοπάθεια και τους παράγοντες που την προκαλούν. Ωστόσο, αυτό δεν υποβαθμίζει τη σημασία της. Οι κύριοι παράγοντες επικινδυνότητας για την καρδιοπάθεια είναι η εργασιακή ικανοποίηση και η αξιολόγηση της ευτυχίας. Αυτοί οι απροσδόκητοι παράγοντες επικινδυνότητας ήρθαν στο προσκήνιο όταν Αμερικανοί ερευνητές αναζήτησαν τα βαθύτερα αίτια της καρδιοπάθειας.

Αν ρωτήσετε κάποιον στο δρόμο αν είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά του και εν γένει ευχαριστημένος τη ζωή του, η απάντηση του αποτελεί αξιόπιστη πρόγνωση για την υγεία της καρδιάς του. Θα ήταν απλοϊκό να -πούμε ότι η καρδιοπάθεια προκαλείται μόνο από το  το κάπνισμα, την υπερφαγία, την κατάχρηση αλκοόλ, κτλ. Αυτοί οι παράγοντες επικινδυνότητας δεν αποτελούν τα ύστατα αίτια της καρδιακής δυσλειτουργίας, αλλά μάλλον τα επακόλουθα μιας μη ικανοποιητικής ζωής.

Τα αρχικά αίτια της καρδιοπάθειας (δηλαδή η έλλειψη ευτυχίας και ικανοποίησης) μπορεί να υφίστανται ακόμα και αφού εξαλειφθούν όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες επικινδυνότητας.

Πολλοί άνθρωποι με απολύτως καθαρές αρτηρίες και κανένα φανερό πρόβλημα υγείας έχουν πεθάνει από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου. Πολλοί από αυτούς δεν κάπνισαν ποτέ, δεν έπιναν αλκοόλ και δεν ακολουθούσαν καταπονη-τικό τρόπο ζωής. Αλλά ήταν δυστυχισμένοι.

Μελέτη η οποία διενεργήθηκε το 1998 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς επιβεβαίωσε αυτό που είχε διαπιστωθεί σε 10 προγενέστερες μελέτες: Οι άντρες που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη έχουν διπλάσιες πιθανότητες, συγκριτικά με όσους δεν υποφέρουν από κλινική κατάθλιψη, να υποστούν καρδιακό επεισόδιο ή να εμφανίσουν καρδιοπάθεια. Αν η «μαχαιριά στην καρδιά», το μαράζι, είναι αρκετά έντονο, είναι κάλλιστα εφικτό να αποφραχθούν οι αρτηρίες και να αποδιοργανωθεί ο οργανισμός. Γονιδιακές μελέτες έδειξαν ότι η διπλή έλικα του DNA, η οποία ρυθμίζει την υγεία όλων των κυττάρων, συστέλλεται ή βραχύνεται όποτε νιώθουμε φόβο, θλίψη, ζήλια, θυμό ή μίσος. Είναι σαν μια δυσλειτουργία του λογισμικού ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, η οποία καθιστά αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία του.

Η δυσαρέσκεια του επηρεαζει και τους μυς των αρτηριών και της καρδιάς. Αν η δυσαρέσκεια εξακολουθήσει να υφίσταται, η νόσηση είνα  αναπόφευκτη, και το πιο αδύναμο τμήμα του σώματο Ω είναι το πρώτο που θα υποκύψει στη χρόνια ενερνει ανεπάρκεια. Αν αυτό το όργανο τυγχάνει να είναι η καρδά τότε ενδέχεται να εμφανιστεί καρδιοπάθεια.

Ακόμα και αν ένα άτομο παίρνει αντιοξειδωτικά κατά κόρον (πιστεύεται ότι προστατεύουν τις αρτηρίες από τις ελεύθερες ρίζες), αυτά ούτε θα αφομοιώνονται ούτε θα διαβιβάζονται στις αλλοιωμένες αρτηρίες. Η ελλιπής άντληση ικανοποίησης από τη ζωή παραλύει την πέψη, το μεταβολισμό και την απέκκριση, με επακόλουθο την τοξί-κωση και τις αλλοιώσεις σε όλους τους ιστούς. Τα άτομα με αποφραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες δεν νοσούν μόνο στην περιοχή της καρδιάς, αλλά σε όλο τους το σώμα.

Ουσιαστικά, νοσούν γιατί έχουν νοσηρή αντίληψη για τον εαυτό τους. Φαίνεται ότι ο σημαντικότερος καθοριστικός νοσογόνος παράγοντας είναι η έλλειψη ευτυχισμένης, ικανοποιητικής ζωής. Μία νέα μελέτη για τις γυναίκες, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό General Psychiatry και ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2007, έδειξε ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από κρίσεις πανικού διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε πέντε έτη.

Πώς όμως ο παρατεταμένος θυμός, η κατάθλιψη και το άγχος βλάπτουν την καρδιά; Οι ερευνητές αναζητούν απάντηση σε αυτό το ερώτημα εδώ και χρόνια. Με επικεφαλής τον δρα Boyle από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνα, ερευνητική ομάδα εξέτασε αν η στενοχώρια πυροδοτεί τον τύπο της φλεγμονής που βλάπτει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Κατά το διάστημα 1972-200 οι ερευνητές μελέτησαν μία ομάδα 300 υγιών μεσήλικων αντρών. Συγκεκριμένα, επέβλεπαν δύο σημαντικούς δείκτες φλεγμονής του αίματος, οι οποίοι είναι γνωστοί ως C3 και C4. Ιδίως ο C3 έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο  για καρδιοπάθεια. Επίσης, αξιολογήθηκε η κατάθλιψη, ο θυμός και η εχθρότητα. Σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Brain, Behavior and Immunity, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ντιουκ ανέφερε ότι οι υψηλότερες αυξήσεις στο δείκτη C3 στο διάστημα 1992-2002, σημειώθηκαν στους άντρες που εμφάνιζαν τα υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, θυμού και εχθρότητας.

Σε νέα έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από φορείς υγείας της βρετανικής και αμερικανικής κυβέρνησης, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που θεωρούν ότι υφίστανται άδικη μεταχείριση έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο. Το βασικό μήνυμα της μελέτης είναι ότι αν πιστεύουμε ότι η ζωή είναι άδικη μαζί μας, η καρδιά μας θα μας προδώσει. Στη συγκεκριμένη μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσοι θεωρούσαν ότι τύγχαναν άδικης μεταχείρισης είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν στηθάγχη ή να υποστούν έμφραγμα. Όσοι θεωρούσαν ότι είναι θύματα κατάφωρης αδικίας είχαν αυξημένες πιθανότητες κατά 55 τοις εκατό να υποστούν στεφανιαίο επεισόδιο, συγκριτικά με τα άτομα που θεωρούσαν ότι η ζωή είναι δίκαιη. Σύμφωνα με την αναφορά, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Epidimiology and Community Health(τ. 61, αρ. 6, Ιούνιος 2007, σ. 513-518), τα άτομα που θεωρούν ότι είναι θύματα διακρίσεων, συχνά αντιδρούν με κατάχρηση αλκοόλ, κάπνισμα και υπερφαγία. Οι ερευνητές συνιστούν να συμπεριλαμβάνονται ερωτήσεις γύρω από την άδικη μεταχείριση στα καθιερωμένα τσεκάπ.

Ο λόγος για τον οποίο η σύγχρονη ιατρική έχει αποτύχει οικτρά στην παροχή μόνιμης θεραπευτικής λύσης για τους καρδιοπαθείς, είναι το γεγονός ότι η προσέγγιση της δεν μεριμνά για την αύξηση της ευτυχίας. Εντούτοις, κατεξοχήν καθοριστικός παράγοντας για οποιαδήποτε πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, είναι η έλλειψη ευτυχίας και ικανοποίησης. Ο άνθρωπος στρεσάρεται, παίρνει ναρκωτικά, καταναλώνει υπέρμετ ποσότητες πρωτεΐνης και άλλων τροφών, κάνει κατάνρη αλκοόλ, καπνού και καφέ, γίνεται εργασιομανής ή μισεί τη δουλειά του ή τον εαυτό του, όταν στερείται την εσωτερική χαρά και γαλήνη.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ

καρδιά αγάπη

Η ικανοποίηση που αντλούμε από τη ζωή αυξάνεται πολλαπλάσια όταν αφιερώνουμε χρόνο όχι μόνο για τη σωματική και διανοητική μας εξέλιξη, αλλά και στις πνευματικές μας ανάγκες. Ο εσωτερικός μας εαυτός λαχταρά να αναγνωριστεί ως ένα πνευματικό ον, το οποίο διέπεται από αμιγή, άνευ όρων ευδαιμονία. Ένα πραγματικά ευτυχισμένο άτομο βιώνει βαθιά ικανοποίηση όταν μοιράζεται τις αγαπημένες όψεις του εαυτού του με άλλους – αυτό αποκαλείται αγάπη. Η αγάπη είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Η αγάπη είναι η δύναμη που κάνει την καρδιά να πάλλεται, τα κύτταρα να ευδοκιμούν και το πνεύμα να φτερουγίζει. Αυτή είναι η ουσία της πνευματικής ζωής, μιας ζωής γεμάτης πνεύμα και νόημα. Ωστόσο, υπάρχουν διαστήματα στα οποία η αγάπη μπαίνει στο περιθώριο ή δεν εκφράζεται. Αν η αγάπη δεν ρέει μέσα και έξω από το σώμα, το κέντρο της καρδιάς κατακλύζεται από βαθιά θλίψη.

Ένας γιατρός μπορεί να εντοπίσει μερικούς παράγοντες επικινδυνότητας για μια πάθηση και να χορηγήσει φάρμακα που θα καταστείλουν άμεσα μερικά συμπτώματα. Ωστόσο, τίποτε από αυτά δεν καλύπτει την αδήριτη ανάγκη του ανθρώπου να ανοίξει την καρδιά του στους συνανθρώπου του και στον εαυτό του. Η ιατρική προσέγγιση είναι καταδικασμένη, γιατί παραβλέπει το γεγονός ότι τα συναισθήματα είναι πολύ πιο ισχυρά από οποιοδήποτε φάρμακο. Αν ένα άτομο είναι δυστυχισμένο, καμία ποσότητα βιταμίνης  C ή E δεν θα αποτρέψει τις ελεύθερες ρίζες από το να αποδιοργανώσουν τον οργανισμό του.

Η συνεχής έμφαση στους παράγοντες επικινδυνότητας μπορεί να αποσπά την προσοχή μας από τα πραγματικά ζητήματα της ζωής. Μετά βίας αναφέρεται το γεγονός ότι αξίολόγηση της ευτυχίας και η εργασιακή ικανοποίηση αποτελούν τα βασικότερα αίτια της καρδιοπάθειας. Άλλωστε, δεν υφίσταται η μαγική συνταγή που θα διευθετήσει αυτά τα ζητήματα. Η φαρμακοβιομηχανία δεν είναι σε θέση να παρασκευάσει το φάρμακο που θα κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Αν πάσχετε από καρδιοπάθεια, ρωτήστε τον εαυτό σας τα εξής:

Μήπως ακολουθώ έναν τρόπο ζωής που είναι επιβλαβής για την υγεία μου, και αν ναι, γιατί το κάνω; Πιστεύω ότι κανένας δεν με αγαπάει; Φοβάμαι ότι ο σύντροφος μου θα με απορρίψει; Μήπως θυματοποιούμαι εξαιτίας της δικής μου στάσης ή εξαιτίας της νοοτροπίας των άλλων; Θεωρώ ότι έχω έναν βαθύτερο προορισμό στη ζωή, αλλά δεν μπορώ να τον βρω; Είμαι θλιμμένος επειδή δεν παίρνω από τη ζωή αυτά που θέλω; Και το σημαντικότερο απ’ όλα, μήπως φοβάμαι να αγαπήσω επειδή δεν θέλω να πληγωθώ; Όταν ένα άτομο που δεν αγαπά τον εαυτό του εισπράττει αγάπη από εμάς, η καρδιά του θεραπεύεται. Η προσφορά βοήθειας στα άτομα που τη χρειάζονται, ανοίγει και ηρεμεί την καρδιά. Αυτό προλαμβάνει την καρδιοπάθεια. Πάντα υπάρχει κάποιος που χρειάζεται τη βοήθεια μας. Όταν κάνουμε τη διαφορά στη ζωή ενός ατόμου, αυτομάτως θα αισθανθούμε κι εμείς ότι εισπράττουμε αγάπη.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑ

αγκαλιά ζευγάρι

Μεγάλες έρευνες σε άντρες που είχαν υποστεί έμφραγμα έδειξαν ότι η αίσθηση ότι η σύζυγος τους τους αγαπά,

αποτέλεσε τον παράγοντα που καθόρισε την επιβίωση τους από το καρδιακό επεισόδιο. Τα καρδιακά επεισόδια συχνά αποτελούν αποκάλυψη για τα αποξενωμένα ζευγάρια, που είχαν λησμονήσει πώς είναι να είσαι σε μια ποιοτική σχέση Η αιφνίδια εγγύτητα που βιώνουν πολλά ζευγάρια μετά το καρδιακό επεισόδιο, αποτελεί κίνητρο επιβίωσης για πολλούς ασθενείς, οι οποίοι εν γένει επιβιώνουν.

Οι στατιστικές σε άτομα που υπέστησαν έμφραγμα δείχνουν ότι οι περισσότεροι άντρες ένιωθαν απομονωμένοι ή παρεξηγημένοι πριν από το επεισόδιο. Τα μικρά επεισόδια επέφεραν το θάνατο μόνο στους άντρες που αισθάνονταν ότι οι γυναίκες τους δεν τους αγαπούσαν πια. Αν μια σχέση «επανέλθει στη ζωή» ως αποτέλεσμα του επεισοδίου, τότε ακόμα και μία σφοδρή καρδιακή προσβολή δεν θα αποβεί θανατηφόρα. Οι περισσότεροι άντρες είναι ευαίσθητοι, παρότι δεν το παραδέχονται. Εν γένει, προβάλλουν ένα ασυγκίνητο πρόσωπο και υποφέρουν σιωπηλά όταν πληγώνονται. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα δάκρυα είναι ένδειξη αδυναμίας, ιδίως μπροστά σε μια γυναίκα. Εντούτοις, αυτή η τάση των αντρών να κρύβουν τα συναισθήματα τους, αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες τους για καρδιακό επεισόδιο. Το καρδιακό επεισόδιο αποκαλύπτει την ευάλωτη πλευρά του άντρα και την ανάγκη του για στήριξη και ασφάλεια. Αν επιτρέψει στο σύντροφο του να διακρίνει αυτή την «άγνωστη» πλευρά του, αναδύεται συμπόνια, αγάπη, εγγύτητα και αναζωογόνηση.

Μία νέα βρετανική μελέτη επιβεβαίωσε όλα αυτά. Έδειξε ότι ποιοτικές, στενές σχέσεις με το σύντροφο, τους συγγενείς και τους κοντινούς φίλους μειώνουν σε αξιοσημείωτο βαθμό τον κίνδυνο των ατόμων που έχουν ήδη υποστεί καρδιακό επεισόδιο, για ένα δεύτερο καρδιακό επεισόδιο στο μέλλον. Ουσιαστικά, τα άτομα που έχουν επιβιώσει ενός καρδιακού επεισοδίου, που δεν είχαν ποιοτικές σχέσεις  οι οποίες προσφέρουν συναισθηματική στήριξη ή κοινωνικες επαφές, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα μέσα σε ένα χρόνο από το πρώτο επεισόδιο.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΤΟΡΓΙΚΟΥ ΑΓΓΙΓΜΑΤΟΣ

αγαπη μητερα παιδί

Όποτε κάποιος μας αγγίζει με αγάπη, καθώς και όποτε εμείς αγγίζουμε κάποιον με αγάπη, λαμβάνει χώρα μια συναισθηματική ανταλλαγή, η οποία τροφοδοτεί την καρδιά. Οι εκφράσεις «άγγιξε την καρδιά μου», «τα λόγια του με άγγιξαν», κτλ., δείχνουν ότι η αίσθηση της αφής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με τη σωματική όσο και με τη συναισθηματική διάσταση της καρδιάς, που είναι και το κέντρο της ύπαρξης μας. Το άγγιγμα είναι εξίσου βασικό για την υγεία με την ισορροπημένη διατροφή, αν όχι σημαντικότερο.

Όταν Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βάρος των πρόωρα γεννημένων βρεφών που λάμβαναν ήπια μάλαξη τρεις φορές ημερησίως αυξήθηκε κατά 49 τοις εκατό, ανακάλυψαν άθελα τους τη δύναμη του στοργικού αγγίγματος. Όπως φαίνεται, το στοργικό άγγιγμα ή η «κιναισθητι-κή απτική διέγερση», όπως είναι ο επιστημονικός του όρος, θεωρείται αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση του χρόνου και του κόστους της διαμονής ενός βρέφους στο νοσοκομείο. Το στοργικό άγγιγμα (προτιμώ να χρησιμοποιώ τον λιγότερο αποστειρωμένο, πιο ανθρώπινο όρο γι’ αυτό το πολύτιμο θεραπευτικό δώρο) διεγείρει την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης στα βρέφη, με επακόλουθο τη βελτίωση της αξιοποίησης της καθημερινά προσλαμβανόμενης τροφής. Οι ερευνητές δεν κατάλαβαν ότι είχαν καταπιαστεί με μια θεραπευτική τεχνική, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αρρώστους και υγιείς για πρόληψη και θεραπεία.

Ο άνθρωπος έχει τόσο ανεπτυγμένη αίσθηση αφής που είναι σε θέση να αντιληφθεί οτιδήποτε με το οποίο έρχεται σε επαφή. Η ανθρώπινη αφή είναι σαν ραντάρ. Ερχόμενοι (χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε άμεσα) σε επαφή με τις φερομόνες11 και την αύρα, το σώμα μας αντιλαμβάνεται αμέσως ποιο άτομο είναι φιλικό, έντιμο και στοργικό ή ψυχρό, πανούργο και επιθετικό. Ο οργανισμός μας μεταφράζει ακαριαία όλες τις πληροφορίες σε χημικές αντιδράσεις, οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε ευεξία ή αποδυνάμωση. Ωστόσο, αυτές οι έντονες αποκρίσεις χρωματίζονται και από τη δική μας ερμηνεία της εκάστοτε εμπειρίας. Μέσω της μυϊκής δοκιμασίας, μπορούμε να διαπιστώσουμε αν η ερμηνεία μας είναι ορθή. Σκεφτείτε ένα άτομο και κάνετε τη μυϊκή δοκιμασία για να εξακριβώσετε αν το άτομο έχει θετική επίδραση πάνω σας. Ένας αδύναμος μυς δείχνει ότι η σχέση με το συγκεκριμένο άτομο μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες και το ενεργειακό μας πεδίο. Η σκέψη και μόνο ενός ατόμου, μας δίνει αρκετές ενδείξεις για να αποφασίσουμε αν θέλουμε να είμαστε με αυτό το άτομο ή όχι.

Ορισμένες μορφές αγγίγματος έχουν βαθιά θεραπευτική επίδραση. Το αγιουρβεδικό μασάζ με έλαια, για παράδειγμα, αποδεδειγμένα ανοίγει τις αποφραγμένες αρτηρίες χάρη στη βαθιά αποτοξινωτική του επίδραση. Ωστόσο, η σωματική επίδραση αυτού του αγγίγματος έχει συμμετοχή μόνο εν μέρει στο θεραπευτικό φαινόμενο.

[quote_box author=”” profession=””]11 Χημικές ουσίες τις οποίες παράγει ο οργανισμός, προκειμένου να γνωστοποιήσει την παρουσία του στο περιβάλλον. Οι φερομόνες διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στη σεξουαλική συμπεριφορά. Είναι σαφές ότι μας επηρεάζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε. Η επίδρασή των οπτικών ερεθισμάτων στην ερωτική συμπεριφορά ωχριά σε σχέση με την επίδραση των φερομονών.[/quote_box]

Όποτε αγγίζουμε το σώμα μας με πρόθεση να βελτιώσουμε την υγεία μας, ο οργανισμός μας αμέσως αντιλαμβάνεται ότι αγαπάμε και εκτιμάμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας, διαφορετικά δεν θα μπαίναμε σε αυτή τη διαδικασία.

Η αγάπη φέρει την υψηλότερη ενεργειακή συχνότητα, και όταν τη βιώνουμε στα κατάβαθα της καρδιάς μας, πυροδοτεί μια ισχυρή θεραπευτική απόκριση εκλύοντας ενδορφίνες12, σεροτονίνη και άλλες ευδαιμονικές/θεραπευτικές ουσίες, παρόμοιες με αυτές που λαμβάνει ένα βρέφος από το μητρικό γάλα.

Αν θέλετε να βοηθήσετε ένα άρρωστο άτομο αλλά δεν ξέρετε τον τρόπο, κρατήστε το χέρι του στο δικό σας.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε μαλάξεις στα πέλματα του. Αυτό βοηθά περισσότερο το άτομο από οποιαδήποτε παρηγορητικά λόγια.

Το σώμα θυμάται ένα στοργικό άγγιγμα πολύ πιο έντονα από τα λόγια και αναπαράγει τις ίδιες ουσίες όποτε αναβιώνει τη στοργική αίσθηση μέσω της μνήμης. Ιδίως οι καρδιοπαθείς πρέπει να αισθάνονται ότι οι άλλοι τους αγαπούν και νοιάζονται γι’ αυτούς, γιατί η καρδιά τους έχει χάσει την επαφή με τη γλυκύτητα που υπάρχει σε μια στοργική, ποιοτική σχέση στην οποία η συναισθηματική ανταλλαγή είναι συνεχής. Πολλοί καρδιοπαθείς χάνουν αυτή τη στενή ανθρώπινη επαφή προτού αρρωστήσουν, καθώς και αφότου επιβαρύνθηκαν εξαιτίας του μεγάλου εργασιακού φόρτου, των υποχρεώσεων, των πιεστικών προθεσμιών και των κοινωνικών δεσμεύσεων. Ανακαλύπτοντας ξανά τα μυστικά του στοργικού αγγίγματος, μπορούν να επανασυνδεθούν με το δίκτυο της αγάπης πού τροφοδοτεί την καρδιά με τη μόνη συχνότητα που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της: τη συχνότητα της αγάπης.

Αν η ουσιαστική συναισθηματική ανταλλαγή με άλλους ανθρώπους είναι ανέφικτη, μπορείτε να υιοθετήσετε £να κατοικίδιο. Τα κατοικίδια ζώα ανοίγουν την καρδιά και μας βοηθούν να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Επίσης, είναι γνωστό ότι η παρουσία τους μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο για έμφραγμα. Αυτό καλείται «pet therapy» – θεραπεία μέσω της επαφής με κατοικίδια ζώα. Ορισμένοι ψυχίατροι έχουν προσθέσει την pet therapy στις θεραπευτικές αγωγές τους.

Πλέον, πολλά κατοικίδια χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς σε σχολεία, ψυχιατρικά ιδρύματα, οίκους ευγηρίας, μονάδες αποκατάστασης και παιδιατρικά νοσοκομεία.

Το στοργικό άγγιγμα ανοίγει την καρδιά. Αυτό το άγγιγμα προσφέρεται ανιδιοτελώς, χωρίς προσδοκίες. Αυτό το άγγιγμα είναι θαυματουργό. Όλοι διαθέτουμε αυτό το θεραπευτικό δώρο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αναγνωρίσουμε ότι το έχουμε – μόνο τότε θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε. Προσφέρετε το άγγιγμα σας απλόχερα – είναι ένα από τα λίγα δώρα που θα προσφέρουν γνήσια χαρά και σε εσάς. Είναι ωραίο να μας αγαπούν, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό να εκφράζουμε την αγάπη μας στους άλλους, με όποιον τρόπο αυτό είναι εφικτό.

Πάντα έχουμε τη δυνατότητα να αγγίξουμε κάποιον με στοργή, γενναιοδωρία και ειλικρίνεια – θα αισθανθούμε καλά όταν το πράξουμε, γιατί ανοίγει την καρδιά. Τα τραύματα και τα εμφράγματα πλήττουν μόνο τις κλειστές καρδιές. Το να ζούμε κατά τρόπο που αναιρεί τον κίνδυνο του εμφράγματος, είναι ζήτημα επιλογής, όχι τύχης. Φροντίστε την καρδιά σας και θα σας φροντίσει και αυτή.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Andreas Moritz

Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής τόμος 2

Εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Πώς η θεραπεία μέσω της φύσης βοηθά την ψυχική μας υγεία
Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση