Άρθρο του δρος Joseph Goldberg
Προβλήματα ύπνου
Advertisment
Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια, αλλά μπορεί να επηρεάσει ταυτόχρονα το σώμα και το μυαλό. Τα προβλήματα ύπνου, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελούν ένα σύμπτωμα κατάθλιψης. Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν και να διατηρήσουν τον ύπνο τους. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πιθανό να κοιμούνται πάρα πολύ.
Πόνοι στο στήθος
Οι πόνοι στο στήθος μπορεί να είναι σημάδι καρδιολογικών, πνευμονικών, στομαχικών ή άλλων σωματικών προβλημάτων. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας προκειμένου να αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη σοβαρή αιτία. Μερικές φορές οι πόνοι στο στήθος μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα κατάθλιψης. Υπάρχει επίσης σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη.
Advertisment
Κόπωση και εξάντληση
Αν αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι που δεν έχετε ενέργεια ούτε για τις καθημερινές σας δραστηριότητες ακόμα και όταν κοιμάστε ή ξεκουράζεστε αρκετά, μπορεί να έχετε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη και η κούραση αλληλοσυνδέονται. Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν πάνω από 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεξήγητη κόπωση, ενώ οι άνθρωποι με εξάντληση έχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη και η κούραση μαζί χειροτερεύουν την όλη κατάσταση.
Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις
Ο πόνος και η κατάθλιψη συνδέονται στενά. Ο συνεχής πόνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Αλλά και η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση πόνου, επειδή και για τις 2 καταστάσεις επηρεάζονται οι ίδιοι χημικοί αγγελιοφόροι του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο είδος πόνου.
Πεπτικά προβλήματα
Ο εγκέφαλος και το πεπτικό μας σύστημα συνδέονται στενά, γεγονός που αποτελεί την αιτία που πολλοί από εμάς έχουμε στομαχόπονο ή ναυτία όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή νευρικοί. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει και το έντερό μας προκαλώντας συμπτώματα όπως ναυτία, δυσπεψία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
Πονοκέφαλος
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη υποφέρουν συχνά από πονοκεφάλους. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ημικρανίες, ενώ τα άτομα με ημικρανίες έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.
Αλλαγές στην όρεξη ή το σωματικό βάρος
Ορισμένοι άνθρωποι όταν αισθάνονται κατάθλιψη χάνουν την όρεξή τους. Άλλοι τρώνε ασταμάτητα ανακουφίζοντας έτσι την απογοήτευση ή τη δυστυχία τους. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η απώλεια ή αύξηση βάρους, ενώ εξαιτίας της απώλειας βάρους υπάρχει και έλλειψη ενέργειας. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία, η ανορεξία ή η υπερφαγία. Στις γυναίκες, η σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την ανορεξία ή τη βουλιμία είναι πολύ ισχυρή.
Πόνοι στην πλάτη
Οι συνεχιζόμενοι πόνοι στην πλάτη μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση κατάθλιψης. Η κατάθλιψη όμως μπορεί να αυξήσει πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης πόνων στην πλάτη. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έντονους πόνους στον αυχένα ή την πλάτη.
Υπερδιέγερση και νευρικότητα
Η ευερεθιστότητα και η ανησυχία μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα ύπνου ή άλλα συμπτώματα κατάθλιψης. Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο κατάχρησης αλκοόλ ή άλλων ουσιών, γεγονός που επίσης μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση ευερεθιστότητας και ανησυχίας. Οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν οξύθυμοι όταν έχουν κατάθλιψη.
Σεξουαλικά προβλήματα
Αν πάσχετε από κατάθλιψη, μπορεί να χάσετε το ενδιαφέρον σας για το σεξ. Η σοβαρή κατάθλιψη έχει επιπτώσεις σε αυτόν τον τομέα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ και ναρκωτικά, τα οποία μειώνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα – συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που χορηγούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης – μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις επιδόσεις σας. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας σας.
Άσκηση
Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα πρόγραμμα τακτικής άσκησης όχι μόνο σας κρατά σε φόρμα, αλλά επίσης απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα, βελτιώνει τη διάθεσή σας και μειώνει την ευαισθησία σας στον πόνο. Παρά το γεγονός ότι η άσκηση από μόνη της δεν θα θεραπεύσει την κατάθλιψη, μπορεί να σας βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Αν έχετε κατάθλιψη, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε την απαιτούμενη ενέργεια για να γυμναστείτε, αλλά να θυμάστε ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, να μειώσει την κούραση και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
Πηγές:
National Institute of Mental Health, National Institutes of Health: “Depression,” “Changes in Appetite.”
National Sleep Foundation: “Depression and Sleep.”
Eken, C. The Journal of Emergency Medicine, 2010.
Cleveland Clinic Journal of Medicine: “Heart disease and depression: Don’t Ignore the relationship.”
Skapinakis, P. Psychosomatic Medicine, May/June 2004.
PubMed Health: “Major Depression.”
UC Berkeley University Health Services: “Clinical Depression.”
Harvard Health Publications: “Depression and pain,” “Depression and pain,” “Exercise and Depression.”
Trivedi, M. Primary Care Companion to the Journal of Clinical Psychiatry, 2004.
Anxiety Disorders Association of America: “Irritable Bowel Syndrome (IBS).”
Lydiard, R. Journal of Clinical Psychology, 2001.
Stanford School of Medicine: “Digestive problems early in life may increase risk for depression, study suggests”
National Headache Foundation: “Depression and Headache,” “Depression Linked to Daily Head Pain.”
University of California, Berkeley, Health Services: “Tension Headache Fact Sheet.”
National Mental Health Association: “Eating Disorders and Depression.”
Mental Health America: “Depression in Women.”
Science Daily: “Depression Can Lead to Back Pain.”
American Family Physician: “Depression and sexual desire.”
Cleveland Clinic: “Sexual Problems and Depression.”
American Psychological Association: “Exercise Helps Keep Your Psyche Fit.”