Στη Μεγάλη Βρετανία, ένα κίνημα κοινωνικών καφέ – εστιατορίων έχει καταφέρει να προσφέρει 35 τόνους φαγητό σε 20.000 ανθρώπους τους πρώτους τρεις μήνες του 2015. Πρόκειται για μια ιδέα του Adam Smith, εμπνευστή του The Real Junk Food Project και ιδρυτή των Real Junk Cafe, που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στη Μεγάλη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο.
Το κίνημα των κοινωνικών καφέ – εστιατορίων βασίζεται σε μια βασική αρχή: “πληρώνεις όσο θέλεις”.
Advertisment
Στα Real Junk Cafe χρησιμοποιούνται αποκλειστικά πρώτες ύλες από σούπερ μάρκετ και μικρά παντοπωλεία, οι οποίες θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Πρόκειται για τρόφιμα που πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους ή για φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν “τέλειο” σχήμα και γι’ αυτό καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων.
Με αυτό τον τρόπο, αξιοποιήθηκαν 35 τόνοι φαγητού, 20.000 άνθρωποι απόλαυσαν ένα καλό και φθηνό γεύμα και αποφεύχθηκε μια τεράστια σπατάλη τροφίμων, μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2015! Φανταστείτε τους αριθμούς σε ετήσια βάση…
Ο Smith, που πρόσφατα μίλησε για το κίνημα ενάντια στη σπατάλη τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Warwick, πιστεύει ότι πολύ σύντομα οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα συμμετέχουν πιο ενεργά στην προσπάθεια του “Real Junk Food Project” επιλέγοντας την προσφορά αυτών τροφίμων στις αλυσίδες κοινωνικών καφέ.
Advertisment
“Σήμερα τα περισσότερα σούπερ μάρκετ θεωρούν ότι αν συμμετέχουν στο κίνημα, οι καταναλωτές δεν θα ψωνίζουν πλέον και θα προμηθεύονται αυτά τα τρόφιμα που πετιούνται δωρεάν ή με μικρό αντίτιμο. Γι’ αυτό βλέπουμε μεγάλες αλυσίδες να γεμίζουν με τρόφιμα τους κάδους και μετά να ρίχνουν από πάνω χλωρίνη για να αποτρέψουν την… δωρεάν κατανάλωσή τους”…
~