, ,

Οσφυαλγία: Αίτια και Τρόποι φυσικής αντιμετώπισης

Η οσφυαλγία είναι μία επώδυνη κατάσταση την οποία τη συναντάμε σχεδόν αποκλειστικά στο ανθρώπινο είδος και θεωρείται «παρενέργεια» ή «φυσικό επακόλουθο μειονέκτημα» της όρθιας

Η οσφυαλγία είναι μία επώδυνη κατάσταση την οποία τη συναντάμε σχεδόν αποκλειστικά στο ανθρώπινο είδος και θεωρείται «παρενέργεια» ή «φυσικό επακόλουθο μειονέκτημα» της όρθιας στάσης μας καθώς από τετράποδα όντα εξελιχθήκαμε σε δίποδα.

Σύμφωνα με έρευνες, το 80% του γενικού πληθυσμού θα έχει έστω μία κρίση οσφυαλγίας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Επίσης, σύμφωνα με άλλες έρευνες, η οσφυαλγία αποτελεί την ποιο συχνή πάθηση, μετά το κοινό κρυολόγημα, που προκαλεί απώλεια εργατοωρών. Τέλος έχει υπολογιστεί πως στις Η.Π.Α. το κόστος από την απώλεια εργατοωρών, της φαρμακευτικής αγωγής, της νοσηλείας και της θεραπείας, φτάνει τα 24 δις δολάρια ετησίως.

Advertisment

Αιτίες

Ψυχολογία

Όσο παράξενο κι αν μπορεί να φανεί στον καθημερινό άνθρωπο, η πραγματικότητα είναι ότι μια από τις βασικότερες αιτίες της οσφυαλγίας δεν βρίσκεται στο σώμα σας αλλά στο μυαλό σας και στον τρόπο σκέψης σας. Ο Αμερικανός ορθοπεδικός Τζον Σάρνο, στο βιβλίο του «Ο Πόνος της Μέσης» αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών του που υπέφεραν από προβλήματα οσφυαλγίας ή ισχυαλγίας δεν είχαν κανένα άλλο πρόβλημα πέραν του στρες ή της ψυχολογικής πίεσης.

Εάν υποφέρετε συχνά από τη μέση σας, αξίζει να αγοράσετε το βιβλίο του (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΡΕΩ) ή διαβάστε κάποια αποσπάσματα από προηγούμενη ανάρτησή μας εδώ.

Advertisment

Η Louise Hay αναφέρει στο βιβλίο της «Μεταμορφώστε τη Ζωή σας» (Εκδόσεις Δυναμική της Επιτυχίας) ότι « η πλάτη αντιπροσωπεύει ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΖΩΗ. Τα άτομα που έχουν προβλήματα στην πλάτη συνήθως νιώθουν πως ΔΕΝ ΤΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ Ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ και πως ΔΕΝ ΤΑ ΑΓΑΠΟΥΝ. Τα προβλήματα στη μέση υποδηλώνουν ΕΝΟΧΕΣ και «ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ» του ατόμου σε ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ. Συνήθως, επιθυμεί να προχωρήσει αλλά δεν μπορεί.»

Την θεωρία αυτή υποστηρίζουν αρκετές κλινικές μελέτες. Αμερικανοί επιστήμονες, λ.χ., δημοσίευσαν προ καιρού στο επιστημονικό περιοδικό «The Spine Journal» μελέτη που συσχέτισε άμεσα τον πόνο στη μέση με ψυχολογικούς παράγοντες. Το έντονο εργασιακό στρες, ο χαμηλός μισθός, η χαμηλή ικανοποίηση από την εργασία και η κατάθλιψη διαπιστώθηκε ότι αυξάνουν σημαντικά την συχνότητα και τη διάρκεια της οσφυαλγίας.

Παρομοίως, μελέτη στο «Clinical Journal of Pain» έδειξε πως οι συναισθηματικοί και ευάλωτοι στο στρες άνθρωποι έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οσφυαλγία, ενώ αντιθέτως όσοι δεν νιώθουν σχεδόν ποτέ στρες έχουν πολύ λιγότερες.
Νωρίτερα εφέτος, εξάλλου, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Keele, αποφάσισαν να ελέγξουν εάν συσχετίζονται οι πεποιθήσεις, οι σκέψεις και τα συναισθήματα με τον πόνο. Έτσι, επιστράτευσαν 20 πάσχοντες από χρόνια οσφυαλγία και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια.

Όπως ανακάλυψαν, όσοι έκαναν τις περισσότερες και πιο επίμονες αρνητικές σκέψεις για την κατάστασή τους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα πόνου. Αυτή ήταν λ.χ. η περίπτωση όσων «τρωγόντουσαν» όλη μέρα για τα συμπτώματά τους, την αιτία τους και τις δυσκολίες που τους δημιουργούσαν ή ανησυχούσαν όλη την ώρα για τα φάρμακά τους και τις στιγμές που έχαναν απ’ τη ζωή τους λόγω του πόνου τους.

Παθολογία

Αν και όπως είπαμε παραπάνω οι περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες, εντούτοις μπορεί να υπάρξουν και παθολογικές αιτίες που να προκαλούν την οσφυαλγία (που κι αυτοί πιθανόν να έχουν αιτία πάλι στην ψυχολογία του ατόμου). Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες είναι:

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Σπονδυλολίσθηση

Φλεγμονές

Όγκοι κ.α.

Η καθιστική ζωή, το υπερβολικό βάρος, η έλλειψη γυμναστικής και η αποδυνάμωση των ραχιαίων μυών παίζουν τη δική τους καθοριστική σημασία.

Τρόποι αντιμετώπισης

1. Εφόσον η πιο πιθανή αιτία βρίσκεται στον τρόπο σκέψης σας και στο μυαλό σας θα ήταν πιο λογικό νε ξεκινήσετε από εκεί. Βρείτε τι σας απασχολεί και εργαστείτε πάνω σε αυτό. Εάν δεν σας είναι εύκολο να το κάνετε, αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Εξάλλου, εάν απαλείψετε την αιτία, πιθανόν δεν θα χρειαστεί ποτέ να καταπολεμήσετε το σύμπτωμα.

2. Επιλέξτε Εναλλακτικές Θεραπείες όπως ο Βελονισμός, η Ρεφλεξολογία και το Σιάτσου οι οποίες είναι όντως αρκετά αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση.

3. Απευθυνθείτε σε έναν Χειροπράκτη ή Φυσικοθεραπευτή

4. Κάντε ελαφριές εντριβές με λάδι ευκαλύπτου ή σιναπιού

Πρόληψη:

1) Η καλύτερη πρόληψη είναι η αυτογνωσία σας και η συνεχής εργασία με τον εαυτό σας και τον τρόπο σκέψης σας. Παρακολουθήστε ομάδες αυτογνωσίας, διαβάστε βιβλία αυτοβοήθειας, αναζητήστε τις βαθύτερες αιτίες που μπορεί να σας προκαλούν στρες.

2) Παρακολουθήστε μαθήματα γιόγκα. Η γιόγκα βοηθάει στην εκγύμναση των μυών εκεί όπου καμία άλλη άσκηση ή γυμναστική δεν έχει πρόσβαση.

3) Παρακολουθήστε μαθήματα Pilates. Θα βοηθηθείτε επίσης στην ολιστική εκγύμναση του σώματός σας.

4) Κάντε ασκήσεις που βοηθούν τους ραχιαίους μυς να δυναμώσουν.

5) Κολυμπήστε όσο περισσότερο μπορείτε. Το κολύμπι γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, τεντώνει το μυϊκό σύστημα και αφαιρεί τις εντάσεις, σωματικές και συναισθηματικές.

6) Μην κάνετε άτσαλες κινήσεις με το σώμα σας. Μάθετε να σκύβετε με τα γόνατα και όχι με τη μέση. Μη σηκώνετε βάρη αν δεν είναι εντελώς απαραίτητο. Φροντίστε να έχετε σωστή στάση σώματος όταν κάθεστε.

7) Τέλος, φροντίστε να έχετε ένα καλό ορθοπεδικό στρώμα και ένα καλό μαξιλάρι. Πλέον είναι πολύ οικονομικά και κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει σύγχρονο σπίτι χωρίς σωστό στρώμα και μαξιλάρι. Δεν αφορά μόνο τη μέση σας αλλά τη συνολική ποιότητα του ύπνου, της ξεκούρασης κ.λ.π.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υποφέρετε από δυνατό πόνο που δεν υποχωρεί θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να έχετε ακριβή εικόνα του προβλήματός σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση