,

Ασκήσεις συγκέντρωσης και ενίσχυσης των εγκεφαλικών λειτουργιών για ενήλικες

Photo: Author/Depositphotos Το γνωρίζατε ότι υπάρχουν αρκετές απλές ασκήσεις συγκέντρωσης που μπορούν να βοηθήσουν και στην ενίσχυση των εγκεφαλικών γνωστικών λειτουργιών σας; Παρακάτω θα

Ασκήσεις συγκέντρωσης και ενίσχυσης των εγκεφαλικών λειτουργιών για ενήλικες

Photo: Author/Depositphotos

Το γνωρίζατε ότι υπάρχουν αρκετές απλές ασκήσεις συγκέντρωσης που μπορούν να βοηθήσουν και στην ενίσχυση των εγκεφαλικών γνωστικών λειτουργιών σας; Παρακάτω θα δούμε κάποιες απλές και κάποιες για πιο προχωρημένους. Η εξάσκηση του μυαλού ενισχύει τις δεξιότητές μας, τη μνήμη, την αντοχή και μας καθιστά ικανούς να αναλαμβάνουμε εμείς τον έλεγχο του νου μας και όχι το ανάποδο όπως συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς. Για αυτό το σκοπό μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης και τις τεχνικές χαλάρωσης αλλά και τις τεχνικές διαλογισμού για αρχάριους που έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερα.

Advertisment

Διαβάστε επίσης

Ασκήσεις συγκέντρωσης για παιδιά

 

Advertisment

Απλές ασκήσεις συγκέντρωσης για ενήλικες

Η άσκηση των μάντρας

Επιλέξτε μια λέξη η οποία έχει κάποιο νόημα για εσάς. Βρείτε μια λέξη ή μικρή φράση δύναμης και επαναλάβετέ την από μέσα σας για 1 λεπτό την πρώτη μέρα, 2 λεπτά τη δεύτερη, τρία λεπτά την τρίτη κ.ο.κ μέχρι να φτάσετε στα 10 λεπτά. Παρατηρήστε πόσο δύσκολο θα σας είναι να επαναλαμβάνετε τη λέξη μετά από κάποιες φορές. Μπορεί ακόμα και να την ξεχάσετε καθώς θα την λέτε. Αυτή η άσκηση ενισχύει σημαντικά την αυτοσυγκέντρωσή σας.

Η άσκηση του βιβλίου

Ανοίξτε μια σελίδα ενός βιβλίου και διαβάστε την ανάποδα, από κάτω δεξιά μέχρι την αρχή αριστερά της σελίδας. Διαβάστε κάθε γράμμα καθώς θα περνούν τα μάτια σας πάνω από κάθε λέξη. Αυτή είναι μια από τις διαθέσιμες τεχνικές που χρησιμοποιούν όσοι κάνουν επιμέλεια βιβλίων σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Η άσκηση ενισχύει την παρατηρητικότητά σας.

Ασκήσεις συγκέντρωσης και ενίσχυσης των εγκεφαλικών λειτουργιών για ενήλικες

Μετρώντας τις λέξεις

Αν η παραπάνω άσκηση σας δυσκολέψει, μπορείτε να ξεκινήσετε πιο απλά, μετρώντας τις λέξεις σε μια σελίδα. Σας προτείνουμε να κάνετε την άσκηση με ένα άχρηστο βιβλίο ή με ένα περιοδικό διότι  ενδέχεται να σας δημιουργήσει εκνευρισμό. Είναι ιδανική για την ενίσχυση της παρατηρητικότητας αλλά και της… υπομονής.

Μετρώντας από μέσα

Μετρήστε αντίστροφα από μέσα σας από το 100 έως το 1. Αργότερα, μετρήστε πάλι αντίστροφα αλλά ανά 3 π.χ. 100 – 97 – 94 κ.ο.κ. Αν εξοικειωθείτε αρκετά με την άσκηση τότε επιλέξτε την αντίστροφη μέτρηση από πιο σύνθετους αριθμούς, π.χ. 130.957 – 130.956 – 130.955 κ.ο.κ. Αυτή είναι μια εξαιρετική άσκηση που ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Η άσκηση του κέρματος

Πείτε σε κάποιον να βάλει ένα κέρμα μέσα στην τσέπη σας, χωρίς να το δείτε. Ύστερα, βάλτε το χέρι σας μέσα στην τσέπη, ψηλαφίστε το κέρμα και προσπαθήστε να βρείτε τι αξίας είναι. Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε για να εντοπίσετε τις λεπτομέρειες. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί. Αυτή είναι μια εκπληκτική άσκηση που πολλαπλασιάζει την αίσθηση της παρατηρητικότητας και ενισχύει την αίσθηση της αφής.

Άσκηση Προσποίησης

Αυτή η άσκηση γίνεται με άλλους και μπορεί να είναι εξαιρετικά διασκεδαστική για μια παρέα φίλων. Βάλτε μια ταινία και επιλέξτε κάποια σκηνή όπου οι ηθοποιοί κάνουν έναν μακρύ διάλογο. Κλείστε τη φωνή και με έναν φίλο σας προσποιηθείτε έναν διάλογο που ταιριάζει με τις εκφράσεις των ηθοποιών. Πρόκειται για μια μία άσκηση που μπορεί να προσφέρει άφθονο γέλιο αλλά επίσης εξασκεί την παρατηρητικότητα, τη φαντασία, τη μνήμη και την ενσυναίσθηση. Έπειτα μπορεί να δοκιμάσει ένα δεύτερο ζευγάρι φίλων και να τους παρατηρήσετε. Η θέση του παρατηρητή προσφέρει επίσης πολλά οφέλη στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.

Χρησιμοποιήστε το άλλο χέρι

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε το άλλο σας χέρι για να γράψετε, για να μαγειρέψετε ή να κάνετε την καθημερινή σας ρουτίνα. Εάν είστε δεξιόχειρας, χρησιμοποιήστε το αριστερό χέρι σε όλες τις εργασίες που υπό κανονικές συνθήκες θα χρησιμοποιούσατε το δεξί. Κάντε το για μία ολόκληρη μέρα. Αυτή η άσκηση, ότι μόνο δημιουργεί νέες συνάψεις στον εγκέφαλο αλλά σας βοηθά να αποκατασταθείτε πολύ πιο γρήγορα σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου.

https://enallaktikidrasi.com/2017/04/askiseis-sugkentrosis-enisxusis-egkefalikon-leitourgion/

Σύνθετες ασκήσεις συγκέντρωσης για ενήλικες

Η άσκηση του ρολογιού

Η άσκηση του ρολογιού είναι μια αρκετά σύνθετη άσκηση και αξίζει να τη δοκιμάσετε μόνο αφού έχετε εξοικειωθεί με προηγούμενες απλούστερες ασκήσεις. Απαρτίζεται από 3 βήματα

1ο βήμα

Καθίστε μπροστά σε ένα επιτείχιο ρολόι, εστιάστε και σταθεροποιήστε τα μάτια σας στον δείκτη των δευτερολέπτων. Παρακολουθήστε τον καθώς κάνει μια πλήρη περιστροφή του ενός λεπτού. Μην αφήσετε τα μάτια σας να περιπλανηθούν.

2ο βήμα

Όταν θα έχετε επαναλάβει την άσκηση κάποιες φορές και θα έχετε καταφέρει να παρακολουθείτε αυστηρά τον δείκτη, τότε μετρήστε από μέσα σας, καθώς παρακολουθείτε τον δείκτη από το 1 έως το 10 και αντίστροφα.

3ο βήμα

Το τρίτο βήμα αυτής της άσκησης απαιτεί εξαιρετική συγκέντρωση που επιτυγχάνεται μέσα από πολύ καλή εξάσκηση των παραπάνω δύο βημάτων. Καθώς παρακολουθείτε τον δείκτη των δευτερολέπτων και μετράτε από το 1 έως το 10 και αντίστροφα, προσθέστε ταυτόχρονα δύο στίχους με ομοιοκαταληξία και επαναλάβετε.

Κάντε την άσκηση για 2-3 λεπτά. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη άσκηση η οποία ενισχύει τη μνήμη, τη θέληση, την παρατηρητικότητα, την αυτοσυγκέντρωση και συμβάλλει στη βελτίωση όλων των γνωστικών λειτουργιών.

Άσκηση ανασκόπησης

Πριν κοιμηθείτε, μετρήστε σταδιακά από το 2 έως το 100, ανά 2, δηλαδή 2 – 4 – 6 – 8 κ.ο.κ. και έπειτα αντίστροφα από το 100 έως το 2, δηλαδή 100 – 98 -96 κ.ο.κ. Αφού κάνετε μια πλήρη μέτρηση, αρχίστε ξανά μόνο που αυτή τη φορά απεικονίστε στο μυαλό σας τον εαυτό σας σε μια τυπική μέρα. Δείτε τον πως ξυπνάει, σηκώνεται, ντύνεται, πηγαίνει στην εργασία του ή στο σχολείο του, συναντάει άλλους ανθρώπους, μιλάει μαζί τους, επιστρέφει στο σπίτι, τρώει το φαγητό του κ.ο.κ. μέχρι να πάει για ύπνο το βράδυ.

Πρόκειται για μια δυναμική άσκηση που ενισχύει τη μνήμη, την αυτοσυγκέντρωση, την ικανότητα εστίασης της σκέψης, στην όξυνση της παρατηρητικότητας κ.α.

Η άσκηση του σκοτεινού δωματίου

Νομίζετε ότι γνωρίζετε καλά το σπίτι σας; Αποδείξτε το! Φροντίστε να υπάρχει απόλυτο σκοτάδι στο σαλόνι σας και προσπαθήστε να κατευθυνθείτε προς ένα υπνοδωμάτιο. Αυτό που χρειάζεται να προσέξετε είναι ότι πρέπει να κινείστε πολύ αργά, αφενός για να μην σκοντάψετε κάπου και τραυματιστείτε, αφετέρου όμως για να αφήσετε την όρασή σας και τις υπόλοιπες αισθήσεις να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Αν χάσετε τον προσανατολισμό σας, μην πανικοβάλλεστε, είναι φυσικό. Ιδανικό θα ήταν να έχετε έναν φακό στην τσέπη σας ώστε αν νιώσετε ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε άλλο να τον χρησιμοποιήσετε για να φτάσετε στον διακόπτη με ασφάλεια.

Η άσκηση αυτή ενισχύει την παρατηρητικότητα, τη μνήμη, την αίσθηση του προσανατολισμού και οξύνει τις αισθήσεις.  Η άσκηση αυτή θα σας υποχρεώσει να προβάλλετε τα έπιπλά σας με έναν τρόπο που δεν το συνηθίζουμε. Αυτή η πληροφορία θα δημιουργήσει νέες συνάψεις στον εγκέφαλο. Για πιο προχωρημένους, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή την άσκηση σε έναν άγνωστο χώρο. Παρατηρήστε τον για 30 δευτερόλεπτα και έπειτα δοκιμάστε το. Προσοχή: Η άσκηση αυτή είναι δυνητικά επικίνδυνη. Φροντίστε να μην υπάρχουν εύθραυστα και αιχμηρά αντικείμενα στον χώρο και ιδανικό είναι να την κάνετε με κάποιον άλλον ώστε αν χρειαστεί να ανοίξει άμεσα το φως.

Άσκηση παρατήρησης και μνήμης

Πάρτε ένα πορτοκάλι ή ένα λεμόνι. Κρατήστε το στα χέρια σας και προσπαθήστε να το παρατηρήσετε. Προσέξτε τις λεπτομέρειες. Τις εσοχές, το κοτσάνι (αν έχει), τις ατέλειες, τα χρώματα, τη μυρωδιά του φρούτου. Αν δεν έχετε ξανακάνει ποτέ αυτή την άσκηση, θα εκπλαγείτε από τις καινούργιες πληροφορίες που θα λάβετε. Αφού το παρατηρήσετε πολύ προσεκτικά, αφήστε κάτω το φρούτο και κλείστε τα μάτια σας.

Τώρα, προσπαθήστε να απεικονίσετε μπροστά σας χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις. Επαναφέρετε την αίσθηση της αφής, της μυρωδιάς καθώς και τις λεπτομέρειες που παρατηρήσατε. Αυτή η άσκηση θα ενδυναμώσει την παρατηρητικότητά σας, τη μνήμη, θα ενισχύσει τη φαντασία σας και την ικανότητα του οραματισμού.

Ζωγραφίστε με το μυαλό σας

Ζωγραφίστε κάτι σε ένα χαρτί, μην ανησυχείτε αν δεν είναι όμορφο. Δεν θα το δείξετε σε κανέναν. Στην αρχή ξεκινήστε με ένα γεωμετρικό σχήμα, όπως έναν ρόμβο. Μόλις ολοκληρώσετε το σχέδιο, κλείστε τα μάτια σας και ζωγραφίστε το ίδιο σχήμα νοερά. Ακολουθήστε κάθε γραμμή που κάνατε και στο χαρτί μέχρι να το ολοκληρώσετε. ‘Έπειτα ζωγραφίστε κάτι πιο περίπλοκο, π.χ. ένα σπίτι στο λιβάδι και επαναλάβετε την ίδια νοερή απεικόνιση. Αυτή η άσκηση ενισχύει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την παρατηρητικότητα ενώ ενισχύει τη φαντασία και την ικανότητα του οραματισμού σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση