Κάντε τριπλή αποτοξίνωση

Της Αφροδίτης Ραυτοπούλου Αίσθημα βάρους στα πόδια, πρήξιμο στους αστραγάλους και τα πέλματα, έντονη κυτταρίτιδα στους γλουτούς και τους μηρούς: είναι πολλές οι γυναίκες

Της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Αίσθημα βάρους στα πόδια, πρήξιμο στους αστραγάλους και τα πέλματα, έντονη κυτταρίτιδα στους γλουτούς και τους μηρούς: είναι πολλές οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από αυτές τις διαταραχές, ειδικά στο τέλος μιας κουραστικής μέρας. Βασική αιτία του πρηξίματος είναι η κατακράτηση υγρών, ένα πρόβλημα που αφορά κυρίως στο «ωραίο φύλο».

Advertisment

Τι μπορείτε να κάνετε για να «στραγγίξετε» τους ιστούς σας και να χαρίσετε στο δέρμα σας μία πιο σφιχτή, νεανική και σφριγηλή όψη; Ποντάρετε σε αποσυμφορητικά προϊόντα της φύσης, που συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών και των κατακρατημένων υγρών, καταπολεμώντας έτσι το πρήξιμο και κάνοντας λιγότερο ορατή την κυτταρίτιδα.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το πρόβλημα έχει τρεις πιθανές αιτίες:

– κακή κυκλοφορία

Advertisment

– ορμονικές διακυμάνσεις

– λανθασμένος τρόπος ζωής

 

Δράστε σε τρία μέτωπα

Για να αποσυμφορήσετε το σώμα σας από τα κατακρατημένα υγρά, είναι σημαντικό πρώτα από όλα να τροποποιήσετε τον τρόπο ζωής σας, δρώντας σε τρία μέτωπα.

– Άσκηση: Αν οι μύες και οι ιστοί δεν είναι τονωμένοι, δεν καταφέρνουν να ασκούν τη φυσική συμπιεστική δράση τους πάνω στις φλέβες, διευκολύνοντας έτσι την άνοδο του αίματος προς την καρδιά. Είναι σημαντικό λοιπόν να διατηρείτε σε κίνηση ειδικά τους μυς της γάμπας. Αρκεί να αφιερώνετε μία ώρα στο ποδήλατο, 2-3 φορές τη βδομάδα, ή να περπατάτε με ταχύ βήμα μισή ώρα κάθε μέρα.

– Διατροφή: Φτωχή σε αλάτι, σάκχαρα και λιπαρά, και πλούσια σε μη-συσκευασμένα τρόφιμα: αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά της διατροφής κατά της κατακράτησης υγρών. Για να καταπολεμήσετε το πρήξιμο, είναι σημαντικό πάνω από όλα να μειώσετε την κατανάλωση ραφιναρισμένου αλατιού: δεν θα πρέπει να προσθέτετε στα γεύματά σας πάνω από μισό κουταλάκι την ημέρα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε τα προϊόντα που είναι πλούσια σε νάτριο, όπως τα αλλαντικά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και τους κύβους μαγειρικής. Επιπλέον, οι ειδικοί συστήνουν να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό ημερησίως, ξεκινώντας από νωρίς το πρωί.

– Βελτίωση τρόπου ζωής: Για να καταπολεμήσετε την κατακράτηση υγρών, θα πρέπει να υιοθετήσετε ορισμένες υγιεινές συνήθειες ζωής. Πρώτα από όλα, θα πρέπει να αποφεύγετε να στέκεστε ακίνητοι στην ίδια στάση για πολλή ώρα: προσπαθήστε να τεντώνετε τα πόδια σας κάθε τόσο. Όταν είστε καθισμένοι, κρατάτε τα γόνατά σας παράλληλα και τα πέλματα καλά ακουμπισμένα στο πάτωμα. Αν σας αρέσει να φοράτε ψηλά παπούτσια, τότε προτιμήστε τα τακούνια με ύψος 3-5 εκατοστά: σε αυτή τη στάση, η φτέρνα μπορεί να πραγματοποιεί αποτελεσματικά τις λειτουργίες υποστήριξης και άντλησης του αίματος.

Η συμβολή της φύσης

Για να διευκολύνετε ακόμα περισσότερο την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών (τόσο στην περίπτωση που είναι ένα παροδικό πρόβλημα, όσο και στην περίπτωση που σας ταλαιπωρεί μόνιμα), σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση και τη σωστή διατροφή, είναι καλό να κάνετε χρήση και ορισμένων φυσικών προϊόντων που έχουν την ιδιότητα να στραγγίζουν τους ιστούς, κρατώντας παράλληλα μακριά την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Πρόκειται για ξηρά αποστάγματα βοτάνων και φυτών που καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών και τα πρηξίματα. Μπορείτε να τα λάβετε με τη μορφή αφεψημάτων ή συμπληρωμάτων διατροφής, αρκεί να απευθυνθείτε σε ένα ενημερωμένο φαρμακείο ή ένα ειδικό κατάστημα βοτάνων.
Αν η κατακράτηση αποτελεί ένα παροδικό πρόβλημα για σας, τότε αρκεί να κάνετε χρήση των προϊόντων αυτών μόνο την περίοδο της κρίσης. Αν αντιθέτως το πρόβλημα είναι χρόνιο, τότε θα πρέπει να λαμβάνετε τα αφεψήματα ή τα συμπληρώματα διατροφής σε επαναλαμβανόμενους κύκλους θεραπείας: συνήθως, συστήνεται θεραπεία για ένα μήνα, ακολουθεί διάλειμμα 40 ημερών, και έπειτα επανάληψη της θεραπείας.


Προσοχή στην πίεση

Αν υποφέρετε από χαμηλή πίεση, τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί το διάστημα της λήψης των φυσικών αποσυμφορητικών προϊόντων: ακριβώς όπως και τα διουρητικά φάρμακα, έτσι και αυτά διεγείρουν την αποβολή των κατακρατημένων υγρών, με αποτέλεσμα να μειώνουν τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στον οργανισμό, και άρα να ρίχνουν και την πίεση. Για να αποφύγετε οποιονδήποτε κίνδυνο, συστήνεται να μην κάνετε χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής και αντιθέτως να προτιμάτε τα αφεψήματα που έχουν πιο ήπια δράση. Σε αυτά μάλιστα, μπορείτε να προσθέτετε μία πρέζα καυτερού πιπεριού, που έχει την ιδιότητα να αυξάνει την αρτηριακή πίεση.


Αποτοξινωτικά βότανα

Ιεράκιο το πιληματώδες
Αποτελεί έξοχο στραγγιστικό των νεφρών, χάρη στις διουρητικές του ιδιότητες. Καταπολεμάει το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους, και προλαμβάνει την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
Σημύδα
Έχει διουρητικές ιδιότητες, ειδικά αν συνδυαστεί με το ιεράκιο. Συμβάλλει στην αποβολή των κατακρατημένων υγρών.
Κολλιτσίδα
Έχει καθαρτικές και εφιδρωτικές ιδιότητες: ουσιαστικά, αυξάνει την έκκριση ιδρώτα και συνεπώς ευνοεί την αποβολή των κατακρατημένων υγρών μέσω του δέρματος.
Κάστανο
Στραγγίζει τα περίσσια υγρά και διεγείρει τη φλεβική και λεμφική κυκλοφορία, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο.
Centella asiatica
Ενισχύει τα φλεβικά τοιχώματα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Ελιά
Είναι αποτελεσματικό διουρητικό και καθαρτικό.
Φύκι
Διεγείρει τον μεταβολισμό, ευνοώντας την αποβολή των τοξινών και των βλαβερών ουσιών.
Μελίλωτος
Είναι ένα έξοχο διουρητικό με ηρεμιστική δράση. Καταφέρνει να δρα κατά της κατακράτησης υγρών που συνδέεται με τις καταστάσεις άγχους.
Ταραξάκο
Είναι ένα πολύ ισχυρό διουρητικό, με αποτοξινωτική δράση πάνω στο συκώτι.
Φινόκιο
Διεγείρει την κυκλοφορία και καθαρίζει τον οργανισμό.
Σπαράγγι
Είναι έξοχο διουρητικό και αποσυμφορητικό.
Τσάι Ιάβας
Διεγείρει τον μεταβολισμό.
Πράσινο τσάι
Δρα κατά της κατακράτησης υγρών.
Μύρτιλλο
Διεγείρει την κυκλοφορία στα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες.
Μίσχοι κερασιάς
Έχουν αποτοξινωτικές ιδιότητες.
Κόκκινο σταφύλι
Αυξάνει την αντίσταση των αγγείων και μειώνει τη διαπερατότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνει τα οιδήματα και τονώνει τις φλέβες.
Αγριάδα
Ευνοεί την ούρηση.
Αμαμηλίδα
Πέρα από το ότι στραγγίζει τα περίσσια υγρά, δυναμώνει τα τοιχώματα των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων.
Gingko biloba
Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ουσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη περιφερειακή κυκλοφορία.
Πολυκόμπι
Έχει έξοχες διουρητικές ιδιότητες.

Η σωστή χρήση των συμπληρωμάτων

Τα συμπληρώματα διατροφής με αποσυμφορητική δράση αποτελούνται συνήθως από ξηρά αποστάγματα βοτάνων σε συνδυασμό με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Θα τα βρείτε σε κάψουλες, βάμματα ή σιρόπια. Η δοσολογία εξαρτάται από το προϊόν. Αν είναι με τη μορφή βάμματος, τότε συστήνεται η λήψη 30-40 σταγόνων διαλυμένων σε νερό δύο φορές την ημέρα, σε χρονική απόσταση από τα κύρια γεύματα. Αν αντιθέτως είναι σε κάψουλες ή σιρόπι, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται να συμβουλευτείτε τον προσωπικό γιατρό σας για τη σωστή επιλογή του συμπληρώματος, αλλά και τη δοσολογία του.

Η προετοιμασία των αφεψημάτων

Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα συμπληρώματα και τα αφεψήματα, αν και τα τελευταία έχουν λιγότερο ισχυρή δράση. Η ζεστασιά του νερού προκαλεί την απώλεια ενός μέρους των ενεργών συστατικών που εμπεριέχονται στα βότανα. Από την άλλη μεριά όμως, τα αφεψήματα αποτελούν το κατάλληλο μέσο χορήγησης ενός βοτάνου, δεδομένου ότι την περίοδο της θεραπείας συστήνεται η αυξημένη κατανάλωση υγρών. Τα αφεψήματα προετοιμάζονται με φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα, ή ακόμα και με φακελάκια έτοιμα για χρήση. Βυθίστε 1-2 κουταλιές βοτάνου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, αφήστε το να ελευθερώσει τα ενεργά συστατικά του για καμιά δεκαριά λεπτά και στη συνέχεια στραγγίστε το αφέψημα και πιείτε το. Την περίοδο της θεραπείας, το αφέψημα θα πρέπει να καταναλώνεται 2-3 φορές την ημέρα (1 φλιτζάνι τη φορά).

Συνταγές

Αν επιθυμείτε μία πιο στοχευμένη δράση, τότε μπορείτε να ζητήσετε από έναν ειδικό βοτάνων να σας προετοιμάσει ένα μίγμα από περισσότερα βότανα, έτσι ώστε να φτιαχτεί στα μέτρα σας.

Ακολουθούν μερικές απλές συνταγές:

– Για να προλάβετε και να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα
Υλικά: 30 γραμ. φύλλα φυκιού, 20 γραμ. φύλλα σημύδας, 20 γραμ. ξηρό απόσταγμα σπαραγγιού, 20 γραμ. τσάι Ιάβας
Προετοιμασία: Ρίχνετε ένα κουταλάκι από το μίγμα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήνετε τα βότανα για 20 λεπτά να απελευθερώσουν τα ενεργά συστατικά τους. Σουρώνετε το μίγμα και πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα, πριν το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα.

– Για να μειώσετε το πρήξιμο στους αστραγάλους
Υλικά: 30 γραμ. σημύδα, 20 γραμ. κόκκινο σταφύλι, 20 γραμ. αμαμηλίδα
Προετοιμασία: Ρίχνετε ένα κουταλάκι από το μείγμα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήνετε τα βότανα για 15 λεπτά να απελευθερώσουν τα ενεργά συστατικά τους. Σουρώνετε το μείγμα και πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα, σε χρονική απόσταση από τα κύρια γεύματα.

– Για να στραγγίξετε τους ιστούς
Υλικά: 20 γραμ. μίσχοι κερασιάς, 20 γραμ. αγριάδα, 50 γραμ. πολυκόμπι, 40 γραμ. ιεράκιο το πιληματώδες
Προετοιμασία: Βράζετε 250ml νερό, προσθέτετε ένα κουταλάκι από το μείγμα βοτάνων και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά. Σουρώνετε το μείγμα και πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση