,

14 τροφές και βότανα για αποτοξίνωση του ήπατος

Γιατί είναι απαραίτητο να φροντίζουμε το συκώτι μας; Λοιπόν, η απάντηση είναι απλή: γιατί και αυτό φροντίζει για εμάς!Advertisment Η αποτοξίνωση του σώματος είναι

Γιατί είναι απαραίτητο να φροντίζουμε το συκώτι μας;

Λοιπόν, η απάντηση είναι απλή: γιατί και αυτό φροντίζει για εμάς!

Advertisment

Η αποτοξίνωση του σώματος είναι μια προκλητική διαδικασία την οποία το συκώτι μας την φέρνει σε πέρας κάθε μέρα, συμβάλλοντας στην καλή διατήρηση της υγείας μας.
Πολλές φορές όμως το συκώτι μας εκτίθεται σε ποικίλες επιρροές και εσωτερικές και εξωτερικές, λόγω στρες, μόλυνσης ή μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένων τροφών. Γι’ αυτό προτείνεται ανά τακτά διαστήματα να προσφέρουμε στο ήπαρ μας μια δίαιτα αποτοξίνωσης. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό ίσως όργανο για την αποτοξίνωση του ανθρώπινου οργανισμού, από το ήπαρ! Βοηθάει με την πέψη και τον μεταβολισμό του λίπους και αποτοξινώνει το σώμα μας από τους ρύπους, τα πρόσθετα τροφίμων, τις τοξίνες και από οτιδήποτε άλλο μπορεί να βλάψει τον οργανισμό.
Ο καλύτερος τρόπος είναι η κατανάλωσης των σωστών τροφών. Δείτε την παρακάτω λίστα με τα 14 καλύτερα τρόφιμα και βότανα για μια γρήγορη αποτοξίνωση!

[arrow_list]

  • Γκρέιπφρουτ. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, το γκρέιπφρουτ τονώνει την παραγωγή των ενζύμων που βοηθάνε στην μείωση των τοξινών.
  • Πράσινο Τσάι. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε κατεχίνες το πράσινο τσάι βοηθάει πάρα πολύ το συκώτι ώστε να είναι 100% λειτουργικό.
  • Μήλα. Επειδή περιέχουν πηκτίνη, τα μήλα βοηθάνε το σώμα να απελευθερώσει τις τοξίνες.
  • Καστανό Ρύζι. Το σύμπλεγμα βιταμινών Β προωθεί τον μεταβολισμό και υποστηρίζει την αποσυμφόρηση του συκωτιού.
  • Μπρόκολο. Αυτό το λαχανικό παίζει σημαντικό ρόλο στην ώθηση της παραγωγής των ενζύμων που συμμετέχουν στην αποτοξίνωση.
  • Σπανάκι. Το σπανάκι καθώς και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του ήπατος, ενεργοποιώντας την λειτουργία της χολής για την εξάλειψη των τοξινών.
  • Λεμόνια. Με την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C τα λεμόνια βοηθάνε τον οργανισμό με μετατρέψει τις τοξίνες σε ουσίες που είναι εύκολο να διαλυθούν στο νερό.
  • Καρότα. Πλούσια σε βήτα-καροτίνη καθώς και σε φλαβονοειδή, τα καρότα ενεργοποιούν την φυσική ικανότητα του συκωτιού να εξαλείφει τις τοξίνες.
  • Ελαιόλαδο. Σε μικρές ποσότητες, βοηθάει στην απορρόφηση των τοξινών για την καλύτερη αποβολή τους από το συκώτι.
  • Σκόρδο. Περιέχει σημαντικές ποσότητες σεληνίου και αλλικίνης και ενεργοποιεί ορισμένα ένζυμα του συκωτιού που προκαλούν τον καθαρισμό του οργανισμού.
  • Γαϊδουράγκαθο. Το κύριο συστατικό του γαϊδουράγκαθου ονομάζεται σιλυμαρίνη και απομακρύνει από το ήπαρ τις βλαβερές εκείνες ουσίες που προκαλούν βλάβη στα ηπατικά κύτταρα. Ακόμα η σιλυμαρίνη διεγείρει την αναγέννηση ηπατικών κυττάρων, βοηθώντας το ήπαρ να ανοικοδομηθεί μετά από σημαντική του βλάβη. Μια από τις πιο κρίσιμες θρεπτικές αποτοξινωτικές ουσίες είναι η γλουταθειόνη και το γαϊδουράγκαθο φροντίζει να μην εξαντλείται.
  • Ρίζα πικραλίδας – ταραξάκο. Κάθε άνοιξη στη φύση φυτρώνει ένα ολόκληρο φαρμακείο. Πρόκειται για το ζιζάνιο που προβάλει τα κίτρινα άνθη του ανάμεσα στο πράσινο γκαζόν και θυμώνει πολλούς. Όμως η πικραλίδα είναι από τα καλύτερα βότανα της μητέρας φύσης για το ήπαρ. Στην Αυστραλιανή εφημερίδα Medical Herbalism δημοσιεύτηκαν δύο μελέτες που δείχνουν τις ευεργετικές, αναγεννητικές ιδιότητες της πικραλίδας σε περιπτώσεις ίκτερου, ηπατίτιδας, διόγκωσης του ήπατος και δυσπεψίας.
  • Αγκινάρα. Οι ισχυρές ενώσεις οξέων που περιέχονται στην αγκινάρα έχουν δείξει τις ίδιες δυνατές ηπατικές αναγεννητικές ιδιότητες με αυτές του γαϊδουράγκαθου. Συνήθως θα την βρείτε σε κάψουλες και η δοσολογία είναι 300-500mg ημερησίως. Την εποχή που μπορείτε να την βρείτε φρέσκια φτιάξτε από τα φύλλα της αφέψημα και αποξηράνετε μερικά για να έχετε παρακάτω.
  • Κουρκουμάς ή κουρκούμη. Πρόκειται για καρύκευμα που χρησιμοποιείται πολύ στην Ινδία και βοηθά στην αναγέννηση του ήπατος και στον καθαρισμό του από τοξίνες. Αυξάνει την παραγωγή της χολής βοηθώντας έτσι στην απομάκρυνση των τοξινών και την μείωση των φλεγμονών του ήπατος. Ο κουρκουμάς έχει βρεθεί σε έρευνες ότι ανεβάζει τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων που στηρίζουν και προάγουν την αποτοξίνωση του ήπατος. Μπορείτε να προσθέσετε κουρκουμά στο φαγητό σας σαν καρύκευμα ή να το προμηθευτείτε σε κάψουλες.[/arrow_list]

Όπως βλέπετε η λίστα είναι πλούσια σε βότανα, φρούτα και λαχανικά. Εάν δεν σας αρέσει το γκρέιπφρουτ μπορείτε να επιλέξετε τα καρότα, εάν δεν σας αρέσει το σκόρδο μπορείτε να επιλέξετε το καστανό ρύζι και ούτως καθ’ εξής. Σίγουρα θα υπάρχει κάτι στην λίστα το οποίο θα σας ταιριάζει!
Η αποτοξίνωση δεν πρέπει να είναι δύσκολη στην εκτέλεση. Και με τόσες επιλογές δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερη!!

Advertisment

Προειδοποίηση
Πριν να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης του ήπατος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ειδικά αν είστε έγκυος ή πάνω από 60 χρονών.

Μερικές δίαιτες αποτοξίνωσης του ήπατος, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, μπορεί να είναι πολύ απαιτητικές για μερικούς και μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των ηλεκτρολυτών με αποτέλεσμα έντονη κόπωση και απώλεια ζωτικών στοιχείων.

Επιπλέον δεν θα πρέπει να ξεκινήσετε μια αποτοξίνωση του ήπατος εάν είστε άρρωστοι ή παίρνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση