, ,

Γιατί δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να αδειάζουν το πιάτο τους;

Οι γονείς που πιέζουν τα παιδιά τους να αδειάσουν το πιάτο τους μπορεί άθελά τους να τροφοδοτούν την επιδημία της παχυσαρκίας, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι γονείς που πιέζουν τα παιδιά τους να αδειάσουν το πιάτο τους μπορεί άθελά τους να τροφοδοτούν την επιδημία της παχυσαρκίας, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 2.200 εφήβους, μέσης ηλικίας 14,4 ετών, και τους σχεδόν 3.500 γονείς τους ανακάλυψαν ότι την τακτική αυτή υιοθετούν οι δύο στους τρεις γονείς, ακόμα κι αν οι έφηβοι είναι υπέρβαροι.

Advertisment

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν την μελέτη τους στην επιθεώρηση «Pediatrics», εξέφρασαν την έκπληξή τους για τα ευρήματά τους.

«Μας εξέπληξε αυτή η τάση των γονέων, που απορρέει από την ανησυχία τους μην πεταχτεί το φαγητό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κέιτι Λοθ, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στην Μινεάπολη.

«Αν και πριν από πολλές δεκαετίες, που το φαγητό ήταν περιορισμένο, η ανάγκη αυτή ήταν απολύτως αιτιολογημένη, σήμερα που οι μερίδες έχουν πολλαπλασιασθεί σε μέγεθος είναι λάθος να πιέζουμε τα παιδιά μας να φάνε περισσότερο απ’ όσο θέλουν.

Advertisment

»Με την πίεση χάνουν σταδιακά την ικανότητα να βασίζονται στα εσωτερικά μηνύματα κορεσμού της πείνας και τρώνε περισσότερο απ’ όσο χρειάζονται, με συνέπεια να παχαίνουν».

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι πατέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πιέζουν τα παιδιά να φάνε όλο τους το φαγητό, καθώς και ότι τα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες από τα κορίτσια να υποκύψουν σε αυτή την πίεση.

Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός πως, σύμφωνα με πολλές προγενέστερες μελέτες, οι περισσότεροι γονείς δεν μπορούν να κρίνουν αντικειμενικά εάν το παιδί τους έχει φυσιολογικό βάρος ή όχι, με τους περισσότερους να βλέπουν το παιδί τους ως πιο αδύνατο απ’ όσο πραγματικά είναι, προσθέτουν οι ειδικοί.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση