Κουνουπίδι: Ιδιότητες και Διατροφική Αξία

Το κουνουπίδι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το Λάχανο. Η αρχαϊκή ελληνική ονομασία του (ανθοκράμβη), σημαίνει λουλούδι του λάχανου. Χρειάστηκαν αιώνες ολόκληροι καλλιέργειας μέχρι

Το κουνουπίδι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το Λάχανο. Η αρχαϊκή ελληνική ονομασία του (ανθοκράμβη), σημαίνει λουλούδι του λάχανου. Χρειάστηκαν αιώνες ολόκληροι καλλιέργειας μέχρι να παραχθεί αυτό το σφιχτό σύνολο μπουμπουκιών αντί για ί τα κλειστά φύλλα του λάχανου.

Το κουνουπίδι περιέχει ενώσεις του θείου που εύκολα διασπώνται και παράγουν υδρόθειο, το οποίο έχει άσχημη μυρωδιά. Αν το κουνουπίδι παραβράσει, αυτές οι ενώσεις του θείου διασπώνται.

Advertisment

Το μέγεθος του κουνουπιδιού δεν αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του. Το καλό κουνουπίδι είναι άσπρο ή ασπριδερό, καθαρό, βαρύ, σφιχτό και συμπαγές, με τα εξωτερικά φύλλα φρέσκα και πράσινα.

Ν’ αποφεύγετε το κουνουπίδι που μοιάζει να έχει “κόκκους” σαν ρύζι ή φέρει κηλίδες και στίγματα. Αν δεν είναι φρέσκο μπορεί να έχει κιτρινωπά φύλλα. Αν τα φύλλα πέφτουν από το κοτσάνι, τότε σίγουρα δεν είναι φρέσκο.

Θεραπευτική Αξία

Advertisment

Το περισσότερο ασβέστιο του κουνουπιδιού βρίσκεται στα πράσινα φύλλα του. Οι πιο πολλοί τα πετάνε, ενώ είναι γευστικά όταν βράσουν μαζί με το υπόλοιπο κουνουπίδι ή αν προστεθούν ψιλοκομμένα στις σαλάτες. Το λαχανικό αυτό είναι προτιμότερο να μισοβράζεται, γιατί αν παραβράσει καταστρέφονται κάποιες από τις βιταμίνες του και διασπώνται οι ενώσεις του θείου.

Οι διαβητικοί ανέχονται το κουνουπίδι ευκολότερα από το λάχανο. Είναι κατάλληλο για δίαιτες αδυνατίσματος, επειδή είναι πολύ φτωχό σε θερμίδες, αλλά η υψηλή περιεκτικότητα του σε φώσφορο σημαίνει ότι δημιουργεί αέρια.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ

θερμίδες 14                                       Σίδηρος 0,48 mg
Πρωτεΐνες 1,08 g                            Βιταμίνη Α 44 Δ.Μ.
Λίπος 0,09                                       θειαμίνη 0,05 mg
^Υδατάνθρακες 2,2 g                   Ριβοφλαβίνη 0,05 mg
^Ασβέστιο^ 9,91 mg                       Νιασίνη 0,26 mg
Φώσφορος 32,38 mg                   Ασκορβικό οξύ 31,06 mg

Dr Bernard Jensen – Τροφές που θεραπεύουν – Εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση