,

Αυτογνωσία με την Αγκάθα Κρίστι

Της Ιουλίας Πιτσούλη Θα το έχετε προσέξει σίγουρα: μερικές φορές εκφράζεστε με χιούμορ και ευφράδεια, πιάνετε πουλιά στον αέρα και κάνετε τις πιο πετυχημένες

Της Ιουλίας Πιτσούλη

Θα το έχετε προσέξει σίγουρα: μερικές φορές εκφράζεστε με χιούμορ και ευφράδεια, πιάνετε πουλιά στον αέρα και κάνετε τις πιο πετυχημένες συζητήσεις. Και ύστερα από μερικές ώρες, ίσως με μια άλλη παρέα ή σε άλλη περίσταση, ξαφνικά μπαίνετε στη σιωπή σαν να μην ξέρετε τι να πείτε. Υπάρχουν μέρες που η καρδιά σας είναι ανοιχτή και ανταλλάσετε τον εαυτό σας γενναιόδωρα κι άλλες που τσιγκουνεύεστε ένα χαμόγελο. Όχι γιατί έχει συμβεί κάτι ιδιαίτερο, αλλά έτσι, σχεδόν στα καλά καθούμενα. Όλα αυτά, έστω κι αντιφατικά, είναι μέρη του εαυτού μας ή αν προτιμάτε των πολλαπλών εαυτών μας.

Advertisment

Ποιος είναι ο «δολοφόνος» ;

Μολονότι έχουμε μια αίσθηση ενιαίου εαυτού και κυρίαρχης προσωπικότητας στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές ημιασυνείδητες ή και απολύτως ασυνείδητες υποπροσωπικότητες – μέρη του εαυτού μας, το καθένα με τη δική αντίληψη πραγματικότητας, συμπάθειες και αντιπάθειες, δεξιότητες και αδυναμίες. Ο αρχαίος μυστικισμός γνώριζε γι αυτές. Η σύγχρονη ψυχολογία τις ανέδειξε και διερεύνησε τους μηχανισμούς τους και τώρα μένει σε εμάς να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, να τις ανακαλύψουμε, να τις αγκαλιάσουμε και να τις καλέσουμε να συνεργαστούν για το ανώτερο καλό μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι γι αυτό. Ένας από τους πιο αναπάντεχους μοιάζει με παιχνίδι. Για την ακρίβεια, ένα αστυνομικό παιχνίδι μυστηρίου που καλεί τους συμμετέχοντες να αυτοσχεδιάσουν ενσαρκώνοντας συγκεκριμένους ρόλους σε ένα σενάριο που δίνεται μόνο η αρχή του. Το υπόλοιπο το συνθέτουν μόνοι τους, παίζοντας και διασκεδάζοντας νιώθοντας σαν ήρωες και ηρωίδες σε έργο της Αγκάθα Κρίστι: επιζητούν να βρουν τους κρυφούς συμμάχους τους, να αποφύγουν επίδοξους «δολοφόνους» και να εξιχνιάσουν το μυστήριο.

Advertisment

Το παιχνίδι αυτό παίζεται από πολλές ομάδες στην Ευρώπη και συχνά οι συμμετέχοντες «πετάγονται» για ένα Σαββατοκύριακο στη διπλανή χώρα για να συναντήσουν τους συμπαίκτες τους μόνο για τη χαρά του παιχνιδιού και την επίλυση του μυστηρίου.

Αυτογνωσία και Παιχνίδι Μυστηρίου

Στην Ελλάδα το προχωρήσαμε ακόμα περισσότερο: στο τέλος του παιχνιδιού οι παίκτες συζητούν σε μια ομάδα αυτογνωσίας και φέρνουν στο συνειδητό τους τις υποπροσωπικότητές τους που αναδύθηκαν στην διάρκεια του παιχνιδιού αλλά και τις αντίστοιχες δυναμικές των σχέσεων στη ζωή τους. Στο Κτήμα Νοόσφαιρα στην ορεινή Κορινθία όπου παίζονται συχνά αυτά τα Παιχνίδια Μυστηρίου επιβεβαιώνουμε πως η αυτογνωσία είναι τελικά ένας δρόμος που μπορεί θαυμάσια να περιέχει τη χαρά, το γέλιο και την ενσάρκωση ρόλων που συνήθως δεν έχουμε στη ζωή αλλά που επιβεβαιώνουν πως υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα μέρη του εαυτού μας που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε για να συμμαχήσουν μαζί μας και να μας δυναμώσουν.

Ιουλία ΠιτσούληΗ Ιουλία Πιτσούλη είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και σύμβουλος ψυχικής υγείας, συνθετικής προσέγγισης. Είναι συνιδρύτρια του Κτήματος Νοόσφαιρα. Το Κτήμα Νοόσφαιρα φιλοξενεί σεμινάρια αυτογνωσίας και ψυχολογίας, ομάδες γιόγκα, τάι-τσι, εναλλακτικές διακοπές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις με επίκεντρο την πνευματική ανάπτυξη, τη διεύρυνση της συνειδητότητας και την ευεξία νου και σώματος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση