,

7 καταπληκτικά βότανα για τα ευαίσθητα δόντια και ούλα

Από τις ρίζες μέχρι τις γέφυρες των δοντιών και την ούλιτιδα, δεν υπάρχει τέλος στα χιλιάδες στοματικά προβλήματα που προκαλούνται κυρίως από τη σύγχρονη

Από τις ρίζες μέχρι τις γέφυρες των δοντιών και την ούλιτιδα, δεν υπάρχει τέλος στα χιλιάδες στοματικά προβλήματα που προκαλούνται κυρίως από τη σύγχρονη διατροφή. Η πρόληψη είναι ο νούμερο ένα τρόπος για να αποφύγετε τα ευαίσθητα δόντια και ούλα και φυσικά τον οδοντίατρο. Πέρα από τη φροντίδα των δοντιών όμως, υπάρχουν πολλά φυσικά βότανα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για προληπτικούς και επανορθωτικούς λόγους.

1) Υδραστίδα

Advertisment

Eίναι γνωστό ότι διαθέτει ισχυρή αντιιική, αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, γεγονός που το έχει κάνει πολύ δημοφιλές βότανο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Χρησιμοποιείται εσωτερικά για πολλές παθήσεις συμπεριλαμβανομένων του κρυολογήματος και της γρίπης. Χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για τον επιχείλιο έρπητα και τις φουσκάλες του έρπητα όταν καταναλωθεί σε μορφή τσαγιού και χρησιμοποιηθεί ως γαργάρα ή τοπική πλύση. Η υδραστίδα έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο είναι ιδανικό για την ευαισθησία στα ούλα και τα δόντια.

2) Άρνικα

Eίναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα που καταπραΰνουν το νευρικό σύστημα. Επίσης βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου και προσφέρει άμεση ανακούφιση. Είναι πολύ ανακουφιστικό για τα ευαίσθητα δόντια, θεραπεύει τις πληγές του στόματος και καταπραΰνει τα ούλα και τη φλεγμονή. Αν έχετε ευαίσθητα δόντια απλώστε τζελ άρνικας, το οποίο μπορεί να εξαχθεί από το φυτό, στα μέρη που έχουν ευαισθησία.

Advertisment

3) Μύρο

Όταν έχετε πονόδοντο, τοποθετήστε λίγο βάμμα μύρου στο δόντι σας και ο πόνος θα σταματήσει σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα. Έχει μια απίστευτη θεραπευτική ικανότητα και βοηθά στη θεραπεία της αιμορραγίας των ούλων, ενώ καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα και τερηδόνα.

4) Κανέλα

Μαζί με το γαρίφαλο είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στον κόσμο. Σκοτώνει τα βακτήρια στο στόμα και όταν χρησιμοποιείται μαζί με το γαρίφαλο θεωρείται μία από τις καλύτερες θεραπείες για τα ευαίσθητα δόντια. Βράστε κανέλα με γαρίφαλο και κάνετε γαργάρες 2 φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε 2-3 γραμμάρια του φλοιού τακτικά, αφού είναι ένα από τα ιδανικότερα μέτρα για την πρόληψη της τερηδόνας. Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τα ιατρικά οφέλη της κανέλας φροντίστε να αγοράσετε κάποια που η ετικέτα θα γράφει ότι είναι Κεϋλάνης και μη ακτινοβολημένη. Όταν αισθανθείτε πόνο στα ούλα, αποτελεί επίσης ένα ισχυρό παυσίπονο.

5) Δέντρο neem

Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβακτηριακό, αντιμυκητιασικό, αντιφλεγμονώδες, αντιισταμινικό, αντιιικό και αντιμικροβιακό. Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσική οδοντόβουρτσα και αποκτά σιγά σιγά ξανά τη δημοτικότητά του. Περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι βοηθά στη μείωση της πλάκας, στην πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας και στη διατήρηση δροσερής αναπνοής. Είναι εύκολο να προσθέσετε σκόνη Neem στην οδοντόπαστα που χρησιμοποιείτε συνήθως, αλλά πάντα να θυμάστε ότι ο φλοιός είναι πιο ισχυρός από το ίδιο το φύλλο.

6) Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό και απλό βότανο που επηρεάζει πολλά συστήματα του σώματος και είναι ικανό να θεραπεύσει δεκάδες ασθένειες. Συνήθως χρησιμοποιείται για να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά το τσάι από το βότανο αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα προβλήματα του στόματος. Ανακατέψτε θυμάρι με φασκόμηλο και φτιάξτε τσάι. Πιείτε 1 φλιτζάνι το πρωί και 1 το βράδυ για καλύτερη και ταχύτερη θεραπεία. Το θυμάρι εξολοθρεύει τα μικρόβια του στόματος και φρεσκάρει την αναπνοή ενώ ταυτοχρόνως μειώνει την ευαισθησία των δοντιών.

7) Τεϊόδεντρο

Το τεϊόδεντρο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυτά ενάντια στα επικίνδυνα βακτήρια. Αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις για να αποφύγετε τους μύκητες και είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση του πόνου που οφείλεται στην ουλίτιδα. Το έλαιο του τεϊόδεντρου είναι πολύ χρήσιμο στην αντιμετώπιση της υποχώρησης των ούλων και της ευαισθησίας των δοντιών. Ωστόσο, πρέπει πάντα να αποφεύγετε την κατάποσή του.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση