Μια ανυπολόγιστη καταστροφή λαμβάνει χώρα στα αρχαία δάση της Ινδονησίας

Γράφει η Mari Raidal για την Link Media Έχετε ακούσει για τις φωτιές που καίνε εδώ και μήνες στην Ινδονησία; Ίσως όχι. Μία από

Γράφει η Mari Raidal για την Link Media

Έχετε ακούσει για τις φωτιές που καίνε εδώ και μήνες στην Ινδονησία; Ίσως όχι. Μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές του 21ου αιώνα συντελείται από το καλοκαίρι. Πολλοί το θεωρούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και θα έπρεπε να είναι στα πρωτοσέλιδα!

Advertisment

Στα αρχαιότερα τροπικά δάση του πλανήτη μας μαίνονται χιλιάδες πυρκαγιές . Τα νησιά Βόρνεο και Σουμάτρα έχουν πληγεί σκληρά και σχεδόν το 100% των πυρκαγιών αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει σκόπιμα από ανθρώπινο χέρι.

Το Βόρνεο και η Σουμάτρα είναι το φυσικό περιβάλλον πληθυσμών υπό εξαφάνιση, των μεγάλων πιθήκων και των ουραγκοτάγκων. Αλλά αυτά τα νησιά είναι επίσης ο φυσικός χώρος μερικών από τις μεγαλύτερες φυτείες στον κόσμο και η πυρκαγιά στους βάλτους για την παραγωγή χαρτοπολτού, χαρτιού και φοινικέλαιου είναι μια πρακτική που υφίσταται περισσότερο από 20 χρόνια τώρα. Κάθε χρόνο οι πυρκαγιές αυτές προκαλούν ένα μεγάλο πρόβλημα με τη δημιουργία αιθαλομίχλης, μόνο που φέτος αυτό που συνέβη δεν είχε προηγούμενο. Μέχρι πρόσφατα, οι πυρκαγιές ήταν κυρίως σε γεωργικές εκτάσεις, φυτείες και τις περιοχές των βάλτων και των λειμώνων. Αυτό δεν ισχύει πια. Η αποστράγγιση των βάλτων και η αποψίλωση των δασών, σε συνδυασμό με τη σοβαρή ξηρασία που προκαλείται από το ισχυρό καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, επέτρεψαν στις πυρκαγιές να εξαπλωθούν ραγδαία , αποτεφρώνοντας μερικά από τα σημαντικότερα τροπικά δάση του πλανήτη.

Advertisment

Το οικοσύστημα της τύρφης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εδαφικά αποθέματα οργανικού άνθρακα στον πλανήτη μας. Όταν η τύρφη καίγεται, ο άνθρακας μετατρέπεται σε CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Η Ινδονησία έχει απελευθερώσει, μέσα σε λίγους μήνες, την ίδια ποσότητα CO2 στην ατμόσφαιρα, που εκλύουν το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γερμανία σε ένα χρόνο. Αυτή η ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου, σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είναι μεγάλη. Η πυκνή ομίχλη που καλύπτει πλέον τα νησιά αυτά δεν περιλαμβάνει μόνο τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10), αλλά και μονοξείδιο του άνθρακα . Η τοξικότητα του αέρα στην Palangka Raya (την πρωτεύουσα του Κεντρικού Καλιμαντάν) έφτασε το επίπεδο της ρύπανσης στα 3900 ppm. Για να έχετε μια ιδέα για τη σοβαρότητα της κατάστασης αυτής, τα φυσιολογικά επίπεδα ρύπανσης θεωρούνται 0-50 ppm, ενώ το επίπεδο ρύπανσης 300 ppm θεωρείτε επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Τα 3900 ppm είναι επίπεδο που δεν έχουμε ανέβει ποτέ πριν. Η ομίχλη μεταφέρθηκε επίσης στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, προκαλώντας το κλείσιμο των σχολείων, με τις κυβερνήσεις τους να προβαίνουν σε επίσημες καταγγελίες στην Ινδονησία.

Αν και υπήρξε κάποια μικρή ανακούφιση λόγω της βροχόπτωσης, πριν από λίγες ημέρες, στο Βόρνεο ακόμα και σήμερα, πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι (και ο εναπομείναν πληθυσμός ουραγκουτάγκων) εισπνέουν τοξικά αέρια με κάθε ανάσα που παίρνουν. Περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ασθενήσει με οξεία αναπνευστική λοίμωξη και πολλοί έχουν ήδη πεθάνει, ως επί το πλείστον βρέφη και παιδιά. Η ινδονησιακή κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί σε αυτήν την κρίση. Η καταπολέμηση αυτών των πυρκαγιών κοστίζει στην κυβέρνηση 50 εκατομμύρια δολάρια ανά εβδομάδα. Το πυροσβεστικό σώμα έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και δεν διαθέτει ούτε επαρκή, ούτε κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό. Πολλοί άνθρωποι στην καταπολέμηση των πυρκαγιών είναι τοπικοί εθελοντές που διακινδυνεύουν τη ζωή τους με το να βρίσκονται στην αιθαλομίχλη, χωρίς μάσκες και χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Η κυβέρνηση επίσης δεν παρέχει στους ανθρώπους τις κατάλληλες μάσκες, τύπου N95, αλλά μοιράζει χειρουργικές μάσκες που δυστυχώς δεν κάνουν σχεδόν τίποτα σε τόσο υψηλά επίπεδα τοξικότητας. Οι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τις κατάλληλες μάσκες μόνοι τους ενώ τις περισσότερες φορές δεν είναι καν διαθέσιμες στην πόλη της Palangka Raya και τα γύρω χωριά. Συζητάνε μάλιστα την εκκένωση της περιοχής και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού έχουν ήδη φτάσει, όμως, μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους και ένα πλοίο μπορεί να μεταφέρει μόνο 2000 άτομα.

Μπορεί να φαίνεται ότι η Ινδονησία είναι κάπου σε μια μακρινή πλευρά του πλανήτη και ότι μόνο οι άνθρωποί της υποφέρουν από αυτή την καταστροφή, με την επιδείνωση της υγείας τους, με καταστροφές κατοικιών και δασών, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για την χώρα. Αλλά στην πραγματικότητα, όλοι μας, σε όλο τον κόσμο, θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις συνέπειες αυτού του «εγκλήματος» κατά της ανθρωπότητας και της Μητέρας Φύσης, οι οποίες θα επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή, λόγω της απώλειας μεγάλων τμημάτων από τα αρχαιότερα τροπικά δάση που απομένουν στη γη. Δυστυχώς, μέρα με τη μέρα, φαίνεται πιθανότερο να εξαφανιστεί ο «άνθρωπος των δασών», ο Ουρακοτάγκος, ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες των μεγάλων πιθήκων.

Είναι καιρός να δράσουμε ως πολίτες του κόσμου. Όλοι είμαστε Ένα και θα πρέπει να συγκεντρωθούμε και να συμμετέχουμε για να βοηθήσουμε να σταματήσουν οι πυρκαγιές, στέλνοντας βοήθεια στους ανθρώπους για να αντιμετωπίσουν αυτή την μεγάλη οικολογική καταστροφή.
Βρισκόμαστε σε επαφή με τον οργανισμό OuTrop (Orangutan Tropical Peatland Project – Έργο για τη διάσωση ουρακοτάγκων στους τροπικούς τρυφώνες), που βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστροφής, προσπαθώντας να σώσει τους ουρακοτάγκους και να σβήσει τις πυρκαγιές που μεταξύ άλλων πλησιάζουν στον ερευνητικό του καταυλισμό.

Χρειάζονται επειγόντως οικονομική βοήθεια για να συνεχίσουν την καταπολέμηση των πυρκαγιών και να μεταφέρουν τα ζώα σε ασφαλές μέρος, καθώς η εξάπλωση της αιθαλομίχλης είναι τεράστια. Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την καταστροφή είναι με τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό επιτόπου, που να υποστηρίζεται από εντατική και διαρκή εναέρια ρήψη νερού. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε βοήθεια εκτός της Ινδονησίας.»

Παρακαλώ βοηθήστε με μια συνεισφορά εδώ: https://mydonate.bt.com/events/forestfires

Βρισκόμαστε, επίσης, σε στενή συνεργασία με μια ομάδα ανθρώπων με επικεφαλή τον David Metcalf, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα crowd funfing, μέσω της οποίας έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε μάσκες και ιατρικές προμήθειες για τους ανθρώπους. Δουλεύουμε με την «Ώρα της Γης» (Earth Hour) που βρίσκεται εκεί, διανέμοντας τις προμήθειες που καταφέρνουμε να στείλουμε.

Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να στέλνουμε βοήθεια κάνοντας τη δωρεά σας εδώ: https://www.gofundme.com/kalimantansmoke

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων
Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση