,

8 συνήθειες που βλάπτουν τα μάτια σας

8 συνήθειες που είναι ανθυγιεινές για τα μάτια μας και ορισμένα tips για υγιή όραση.

8 συνήθειες που βλάπτουν τα μάτια σας

8 συνήθειες που βλάπτουν τα μάτια σας

– Το 80% των αναμνήσεων μας καθορίζεται από το τι βλέπουμε.
– Το 80% των προβλημάτων όρασης είναι αναστρέψιμο και μπορεί να αποφευχθεί.
– Το 80% αυτών που μαθαίνουμε στη ζωή περνούν από τα μάτια μας.

Advertisment

Το ανθρώπινο μάτι είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό όργανο. Εκτός του εγκεφάλου, τα μάτια μας είναι ίσως το πιο σύνθετο μέρος του ανθρώπινου οργανισμού. Παρόμοια με τον εγκέφαλο, τα μάτια μας απαιτούν επαρκή φροντίδα για να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Κουίζ οπτικής οξύτητας με εικόνες

Ας σταθούμε λίγο στις παραπάνω στατιστικές και συγκεκριμένα στο δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο που μας δίνεται. Το 80% όλων των προβλημάτων όρασης μπορεί να θεραπευτεί ή να αποφευχθεί! Αν και μας είναι ακόμα αδύνατο να ποσοτικοποιήσουμε πόσο από αυτό το ποσοστό μπορεί να αποδοθεί πλήρως σε συνήθειες κακής υγιεινής των ματιών, είναι πιθανό να είναι αρκετά υψηλό. Ο λόγος γι’ αυτό είναι διττός: 1) τα μάτια μας συχνά έρχονται σε δεύτερη μοίρα συγκρινόμενα με άλλα ζητήματα υγείας και 2) οι περισσότεροι στερούμαστε της σωστής εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την υγιεινή των ματιών.

Advertisment

8 συνήθειες που είναι ανθυγιεινές για τα μάτια μας / tips για υγιή όραση

1. Φοράμε τους φακούς επαφής για πολλές ώρες

Οι επαγγελματίες υγείας που ειδικεύονται στα μάτια δηλώνουν ότι αν οι φακοί χρησιμοποιούνται λανθασμένα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια της όρασης και/ή τραυματισμό τους. Μια από τις πιο κοινές συνήθειες είναι να τους φοράμε για πολλές ώρες, ακόμα και για μια ολόκληρη μέρα. Οι φακοί τοποθετούνται πάνω από τον κερατοειδή χιτώνα, κάτι που περιορίζει την ποσότητα έκθεσης σε οξυγόνο και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Επιπροσθέτως, η ποιότητα των φακών καταστρέφεται αν δεν καθαρίζονται τακτικά.

Συμβουλή: Εμμείνετε αυστηρά στις οδηγίες που σας έχουν δοθεί από τον κατασκευαστή των φακών ή τον οφθαλμίατρο.

2. Διαβάζουμε ή γράφουμε με χαμηλό φως

Για όλους εμάς που λατρεύουμε να διαβάζουμε, αυτή η δραστηριότητα μας βοηθά να χαλαρώνουμε και να ξεκουραζόμαστε τα απογεύματα και βράδια. Εντούτοις, το διάβασμα σε ένα ανεπαρκώς φωτισμένο περιβάλλον καταπονεί πολύ τα μάτια μας. Αν και υπάρχουν περιορισμένες επιστημονικές αποδείξεις που να το συσχετίζουν άμεσα με βλάβη, είναι καλύτερα να αποφεύγουμε το πολύ χαμηλό φως.

Συμβουλή: Φωτίστε κατευθείαν τη σελίδα, πίσω και πάνω από τον ώμο.

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/sinithies-vlaptoun-matia/

3. Δεν επισκεπτόμαστε συχνά τον οφθαλμίατρο

«Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» είναι μια φράση που ταιριάζει απόλυτα στο ζήτημα της φροντίδας των ματιών. Μια ετήσια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο αποτελεί τη σωστότερη κίνηση. Αν υποπτεύεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με τα μάτια σας, τότε η επίσκεψη θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι επισκέπτεστε γιατρό μία φορά το χρόνο. Και αν εσείς τείνετε να το αναβάλλετε, αναθέστε σε κάποιον δικό σας να σας το υπενθυμίζει και να σας πιέζει.

4. Τρίβουμε έντονα τα μάτια μας

Πιο συγκεκριμένα: τα τρίβουμε όταν νιώθουμε φαγούρα. Οι λόγοι είναι κυρίως δύο για το γιατί αυτή η συνήθεια είναι κακή: 1) τα χέρια/ δάχτυλα διαθέτουν πολλά μικρόβια και 2) το συχνό τρίψιμο των ματιών μπορεί όντως να τραυματίσει την επιφάνεια του ματιού.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε μια κρύα κομπρέσα και τοποθετείστε τη πάνω από τα μάτια σας για λίγα λεπτά ( μη χρησιμοποιήσετε ζεστή, καθώς αυτό μπορεί να πυροδοτήσει απελευθέρωση ισταμίνης και να κάνει τον ερεθισμό χειρότερο).

Το σπανάκι προστατεύει τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

5. Δε φοράμε γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου δεν υπάρχουν μόνο για το στυλ (αν και πολλοί άνθρωποι τα αντιλαμβάνονται ως τέτοια αξεσουάρ). Τα κατάλληλα γυαλιά προστατεύουν τον κερατοειδή χιτώνα από το έγκαυμα. Η συνεχής έκθεση στις ακτίνες του ήλιου UVA και UVB μπορούν να προκαλέσουν καταρράκτη- ο νούμερο ένα λόγος για την απώλεια της όρασης.

Συμβουλή: Αγοράστε ένα ζευγάρι καλά γυαλιά ηλίου με τη σωστή προστασία και όχι φθηνές απομιμήσεις φακών.

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/sinithies-vlaptoun-matia/

6. Χρησιμοποιούμε φθηνά ή ληγμένα καλλυντικά για τα μάτια μας

Τα χρήματα που κερδίζετε από το να κυνηγάτε φθηνά makeup και καλλυντικά δεν αξίζουν. Πολλά χαμηλού κόστους τέτοια προϊόντα (π.χ. μια μάσκαρα) περιέχουν συστατικά που είναι μεν σχεδιασμένα για να βελτιώσουν το αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά μπορούν πραγματικά να βλάψουν τα μάτια ή τις βλεφαρίδες σας. Το να φοράτε ληγμένα τέτοια προϊόντα μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ματιών σας.

Συμβουλή: Ερευνήστε τα συστατικά σε κάθε προϊόν περιποίησης ματιών που αγοράζετε· σημειώστε την ημερομηνία λήξης και σκεφτείτε να αγοράσετε τέτοια καλλυντικά από αξιόπιστες εταιρίες.

7. Κολυμπάμε χωρίς γυαλιά κολύμβησης

…ή κολυμπάμε με τα μάτια μας ανοιχτά. Και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των ματιών μας εξαιτίας των χημικών ουσιών της πισίνας (π.χ. το χλώριο). Ερεθισμός, θολή όραση ακόμα και προσωρινή τύφλωση μπορούν να μας συμβούν αν δεν φοράμε γυαλιά κολύμβησης.

Συμβουλή: Φορέστε καλά εφαρμοζόμενα γυαλιά ή κρατήστε τα μάτια σας κλειστά κάτω από το νερό.

8. Το κάπνισμα

Όπως σχεδόν με κάθε γνωστή ασθένεια, το κάπνισμα αποτελεί έναν σοβαρό αρνητικό παράγοντα για τα προβλήματα όρασης. Τα χημικά που εκλύει ο καπνός του τσιγάρου καταστρέφει τον ιστό του ματιού και αυξάνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης). Το κάπνισμα με παρουσία άλλων μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσουν και αυτοί τα ίδια προβλήματα.

Συμβουλή: Σκεφτείτε να σταματήσετε (ή μειώσετε) τη συχνότητα καπνίσματος. Τουλάχιστον, μην καπνίζετε δίπλα σε άλλους ανυποψίαστους ανθρώπους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση