,

Μέθοδοι και οφέλη του θηλασμού στα πρόωρα νεογνά

Το μητρικό γάλα αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, την καλύτερη και ποιοτικότερη τροφή για το τελειόμηνο νεογνό, πόσο μάλλον για το πρόωρο. Ας δούμε ποια νεογνά θεωρούνται

Μέθοδοι και οφέλη του θηλασμού στα πρόωρα νεογνά

Το μητρικό γάλα αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, την καλύτερη και ποιοτικότερη τροφή για το τελειόμηνο νεογνό, πόσο μάλλον για το πρόωρο. Ας δούμε ποια νεογνά θεωρούνται πρόωρα και τι ιδιαίτερες ανάγκες έχουν.

Πρόωρο θεωρείται το νεογνό που γεννιέται πριν την 37η εβδομάδα της κύησης. Σχεδόν 15 εκατομμύρια βρέφη σε όλο τον κόσμο και περίπου 500.000 βρέφη στην Ευρώπη γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο, δηλαδή ένα στα δέκα (ELF –European Lung Foundation).

Advertisment

Τα πρόωρα βρέφη (34-36 εβδομάδων) και (ηλικία κύησης 32-33 εβδομάδων) αποτελούν περίπου το 84% όλων των πρόωρων βρεφών. Τα προβλήµατα που µπορεί να παρουσιάσουν τα πρόωρα νεογνά, οφείλονται κυρίως στην ανωριμότητα (λειτουργική και ανατοµική) των διαφόρων οργάνων – συστηµάτων του οργανισµού.

Μερικά από αυτά τα προβλήματα είναι, το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, η άπνοια, η αναιμία, η υποθερμία, η αµφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας, η κώφωση, η υποτονία, περιγεννητική ασφυξία, λοιµώξεις, (συγγενείς-περιγεννητικές νοσοκοµειακές), διαταραχές θερµορύθµισης κ.α. Επομένως, οι ανάγκες των προώρων για εξειδικευμένη και μακροχρόνια φροντίδα είναι μεγάλες.

Για το λόγο αυτό η παραμονή τους στη ΜΕΝΝ (μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών), μπορεί να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο αποχωρισμός του βρέφους από τους γονείς του είναι μια επίπονη δοκιμασία και για το λόγο αυτό απαιτείται σωστή καθοδήγηση από το εξειδικευμένο προσωπικό του μαιευτηρίου.

Advertisment

Η μητέρα θα πρέπει να ενημερωθεί για τα οφέλη του θηλασμού και τον τρόπο διατήρησης της γαλουχίας. Η προωρότητα, αποτελεί παράγοντα δυσχέρειας της εγκατάστασης του θηλασμού, όμως με τη σωστή καθοδήγηση και ψυχολογική υποστήριξη της μητέρας τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται.

Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού

– Προστασία από λοιμώξεις (ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, πεπτικού, ωτίτιδων)

– Σημαντική μείωση του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας στα παιδιά

– Παρέχει προστασία από παιδική παχυσαρκία, μείωση των αλλεργικών εκδηλώσεων και του σακχαρώδη διαβήτη.

Αδιαμφισβήτητη είναι η αξία του μητρικού γάλακτος για τα πρόωρα νεογνά, τόσο ως προς τη διατροφική του αξία, όσο και για την πρόληψη λοιμώξεων και κυρίως της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας. Υπολογίζεται ότι η αύξηση του Μητρικού Θηλασμού σε παγκόσμια κλίμακα μπορεί να αποτρέψει 823.000 θανάτους παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών ετησίως (The Lancet 2016).

Η επαφή δέρμα με δέρμα της μαμάς με το μωρό της αμέσως μετά τον τοκετό, ο πρώτος έλεγχος του μωρού και οι πρώτες κινήσεις ανάνηψης να γίνονται στην αγκαλιά της μαμάς. Ως επαφή δέρμα με δέρμα (ή αλλιώς “skin to skin contact” ή “kangaroo care”) εννοούμε την τοποθέτηση του νεογνού γυμνού ή με μία πάνα μόνο πάνω στο γυμνό στήθος της μητέρας. Η επαφή αυτή θα μειώσει το άγχος του νεογνού στην προσπάθεια προσαρμογής του στο νέο περιβάλλον (εκτός μήτρας), θα βοηθήσει στην θερμορύθμιση του σώματός του και θα ενδυναμώσει την σχέση μητέρας παιδιού.

H επαφή skin to skin (δέρμα με δέρμα) καθώς και η έγκαιρη εγκατάσταση του θηλασμού έχουν συνδεθεί επιστημονικά με υψηλότερα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του μωρού (σύσταση η οποία προέρχεται και από την UNICEF, την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)).

Μέθοδοι θηλασμού σε πρόωρα νεογνά

Η μητέρα του προώρου είναι σημαντικό να ξεκινήσει να αντλεί γάλα όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά τον τοκετό. Έχει βρεθεί ότι το πρωτόγαλα της μητέρας προώρου περιέχει αυξημένες συγκεντρώσεις αντιφλεγμονωδών παραγόντων (Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού).

Ξηρός θηλασμός – Μη διατροφικός θηλασμός: Πρόκειται για πιπίλισμα, χωρίς να γίνεται απαραιτήτως απομύζηση και κατάποση γάλακτος. Συμβαίνει όταν δεν υπάρχει ακόμα επαρκής συνεργασία θηλασμού – κατάποσης – αναπνοής. Σίτιση με καθετήρα με τη βοήθεια του δακτύλου, δηλαδή, το γάλα που τους χορηγείται με γαστρικό καθετήρα και ταυτόχρονα θηλάζουν το δάκτυλο των γονιών τους.

Σίτιση με SNS (Supplementary Nutritional System): Το γάλα τοποθετείται σε μία φιάλη ή σύριγγα και κρεμιέται γύρω από το λαιμό της μητέρας. Ένας λεπτός καθετήρας συνδέεται με το μπουκάλι και μπορεί να δεθεί με ταινία στην θηλή της μητέρας ή στο δάχτυλό της. Στη συνέχεια το βρέφος τοποθετείται στο στήθος και αρχίζει να πιπιλά. Η συσκευή έχει ένα σύστημα βαλβίδας που επιτρέπει διακοπή της ροής του συμπληρώματος από τη φιάλη, όταν το μωρό θηλάζει ενεργά.

Συμπερασματικά, οι μητέρες των πρόωρων νεογνών θα πρέπει να υποστηρίζονται ψυχολογικά και να ενθαρρύνονται στον θηλασμό. Η σωστή καθοδήγηση από τους συμβούλους θηλασμού και τις μαίες είναι απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικός θηλασμός και τέλος να μην ξεχνάμε πως ο μητρικός θηλασμός των πρόωρων νεογνών αποτελεί σωτήριο δώρο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση