, , , ,

Τι σημαίνει αγαπάω τον εαυτό μου;

Τι σημαίνει αγαπάω τον εαυτό μου; Αγάπα τον εαυτό σου! Είναι η πιο συνηθισμένη συμβουλή που ακούγεται στα άρθρα αυτοβοήθειας. Υπάρχει, βέβαια, πολύ καλός

Τι σημαίνει αγαπάω τον εαυτό μου;

Τι σημαίνει αγαπάω τον εαυτό μου;

Αγάπα τον εαυτό σου! Είναι η πιο συνηθισμένη συμβουλή που ακούγεται στα άρθρα αυτοβοήθειας. Υπάρχει, βέβαια, πολύ καλός λόγος γι αυτό. Είναι ο βασικός δομικός λίθος για μια ευτυχισμένη ζωή. Για μια ζωή γεμάτη νόημα. Τι σημαίνει όμως στην πράξη; Πώς ακριβώς συμπεριφέρεται κάποιος ο οποίος αγαπάει τον εαυτό του; Τι μπορείς να κάνεις για να εισπράξεις κι εσύ τα τεράστια οφέλη;

Advertisment

Να τιμάς το συναίσθημά σου

Όταν νιώθεις κάτι, το νιώθεις για κάποιο λόγο. Οι συνθήκες που βιώνεις εκείνη τη στιγμή ακουμπάνε κάτι βαθύτερο μέσα σου και έτσι συναίσθημα παράγεται εκτός του ελέγχου σου. Συχνά δε θα γνωρίζεις το λόγο για τον οποίο σου βγαίνει η συγκεκριμένη διάθεση, όμως δεν έχει σημασία. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει ότι θα τιμήσεις το συναίσθημά σου και θα το εμπιστευθείς. Δε θα το λογοκρίνεις. Δε θα πεις: «Τώρα δεν είναι λογικό να είμαι θυμωμένος. Θα έπρεπε να είμαι πολύ ευχαριστημένος με την κατάσταση που ζω». Δε θα πεις: «Δεν πρέπει να νιώθω έτσι. Τι αχάριστος που είμαι». Όσο και αν το μυαλό σου (ο συνειδητός σου νους) σου λέει ότι θα έπρεπε να νιώθεις κάτι άλλο, αν αγαπάς τον εαυτό σου θα πεις: «Τώρα εγώ έτσι νιώθω. Για κάποιο λόγο συμβαίνει αυτό και θα το εκφράσω για να με μάθω. Για να είμαι αληθινός με μένα».

Διαβάστε επίσης από τον Δημήτρη Φλαμούρη

Advertisment


Δεν υπάρχει «σωστό» και «λάθος» συναίσθημα. Δεν υπάρχει δικαιολογημένο ή αδικαιολόγητο συναίσθημα. Υπάρχει μόνο συναίσθημα. Αν το λογοκρίνεις και το καταπνίγεις ποτέ δε θα σε μάθεις. Αν σε αγαπάς, θα το εκφράσεις και θα δεις που θα σε πάει. Γιατί αν δε πας εκεί που είναι να σε οδηγήσει θα παραμένεις πάντα κολλημένος εδώ που είσαι. Θα βάλεις το πως νιώθεις πάνω από το πως νομίζεις ότι θα αντιδράσουν οι άλλοι. Θα βάλεις το πως νιώθεις πάνω από το τι νομίζεις ότι είναι «σωστό». Θα τιμήσεις το συναίσθημά σου και αν το επεξεργαστείς μετά, σαν ανταμοιβή θα εισπράξεις την εξέλιξή σου.

Να σέβεσαι τα όριά σου

Αν νομίζεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι, μην το κάνεις. Αν νομίζεις ότι είσαι κουρασμένος για να πας κάπου, μην πας. Αν πιστεύεις ότι κάτι είναι δύσκολο για σένα, μην το επιχειρήσεις. Ακόμα και αν οι υπόλοιποι γύρω σου σε πιέζουν. Ακόμα και αν έχεις μάθει πως «πρέπει» να το δοκιμάσεις. Άκου το σώμα σου, όπως συμβουλεύουν και οι δάσκαλοι της γιόγκα. Μέχρι εκεί που σε πάει. Άκου το πρώτο σου ένστικτο και ακολούθησέ το.

Να σε επιβραβεύεις

Έκανες κάτι καλό; Να σου πεις μπράβο. Να σου πάρεις ένα δωράκι. Από κάτι μικρό και ασήμαντο όπως ένας καλός καφές έως κάτι ακριβότερο. Όπως και με τα σκυλιά του Παβλόφ, αν συνδέσουμε την ανταμοιβή με την πράξη την οποία θέλουμε να επαναλάβουμε, την πράξη η οποία μας κάνει και νιώθουμε όμορφα, θα είναι πιο πιθανό να την υιοθετήσουμε σαν συμπεριφορά. Χρειάζεται να καταφέρουμε να διαγράψουμε τη νοοτροπία πως δεν είναι «σωστό» να λέμε μπράβο σε μας. Τη νοοτροπία που λέει πως είναι εγωιστικό, πως την έχουμε ψωνίσει… Τη νοοτροπία που μας κάνει να νιώθουμε ενοχές όταν πάμε να πούμε κάτι καλό για μας. Όταν σε επιβραβεύεις για τις επιτυχίες σου, στέλνεις το μήνυμα στο υποσυνείδητό σου πως αξίζεις και σε προσέχεις.

Αν τώρα σε δυσκολεύουν όλα αυτά και σου φαίνονται βουνό δεν πειράζει. Ίσως έχεις συνηθίσει διαφορετικά τόσα χρόνια. Δεν αλλάζει ο άνθρωπος από τη μια μέρα στην άλλη. Μη σε κατηγορείς γι αυτό, μόνο να σε καταλαβαίνεις. Αν δυσκολεύεσαι να σε φροντίσεις σημαίνει ότι έχεις περάσει δύσκολα. Σημαίνει ότι δε σε έχουν φροντίσει κι εσένα. Σημαίνει ότι έχεις ταλαιπωρηθεί πολύ. Με τι εφόδια να σε περιποιηθείς, λοιπόν; Πάρε το χρόνο σου και άκου τη δυσκολία σου να δεις που θα σε πάει. Έχεις ήδη αρχίσει να σε αγαπάς!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση