, ,

12 σημάδια ότι αδικείτε τον εαυτό σας (και πώς να σταματήσετε)

12 σημάδια ότι αδικείτε τον εαυτό σας «Αν συμπεριφερόσασταν στους φίλους σας με τον τρόπο που συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας ορισμένες φορές, τότε μάλλον

12 σημάδια ότι αδικείτε τον εαυτό σας (και πώς να σταματήσετε)

12 σημάδια ότι αδικείτε τον εαυτό σας

«Αν συμπεριφερόσασταν στους φίλους σας με τον τρόπο που συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας ορισμένες φορές, τότε μάλλον δεν θα είχατε αρκετούς από αυτούς…»

Advertisment

Κάθε σχέση που έχουμε μπορεί να ειδωθεί ως μια αντανάκλαση της σχέσης που έχουμε με τον εαυτό μας και η δόμηση μιας σωστής σχέσης βασίζεται κατά πολύ πάνω μας. Με το να εμπιστευόμαστε τους εαυτούς μας, να ακούμε τις ίδιες μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, γινόμαστε πιο αυθεντικοί και αυτό μας δίνει την καταπληκτική ευκαιρία να νιώθουμε άνετα με τον εαυτό μας. Όμως, όταν δεν αποδεχόμαστε το ποιοι είμαστε, αυτό το προβάλλουμε πάνω σε άλλους, σαν ένα καθρέφτισμα.

Τι είναι αυτό που κάνετε λοιπόν αδικώντας τον ίδιο σας τον εαυτό;

Είστε επικριτικοί

Να θυμάστε ότι κάθε φορά που ξεσπάτε και προσβάλλετε κάποιον, είτε αυτό γίνεται πίσω από την πλάτη τους ή κατά μέτωπο, στην ουσία στρέφεστε ενάντια στον εαυτό σας. Γι’ αυτό, αντιστρέψτε τα λόγια που λέτε, επειδή αυτό που ακριβώς είπατε, είναι εκείνο που χρειάζεται να θεραπεύσετε, να αποδεχτείτε και να επεξεργαστείτε μέσα σας. Η λεκτική επίθεση ενάντια σε κάποιον, με αγενείς παρατηρήσεις, αποτελεί ένα βέβαιο σημάδι ότι δεν είστε καθόλου εντάξει με τον εαυτό σας. Ίσως είστε πολύ σκληροί μαζί του και σας λείπει η αποδοχή από τον ίδιο σας τον εαυτό. Όταν κρίνουμε αυστηρά τους άλλους, όχι μόνο φέρνουμε στο προσκήνιο πλευρές του εαυτού μας, αλλά ταυτόχρονα πληγώνουμε κάποιον άλλο, βασισμένοι στη δική μας αντίληψη για τον κόσμο, που νομίζουμε ότι είναι ίδια για όλους.

Αναζητάτε επικύρωση από άλλους

Επιθυμούμε την προσοχή και την αναγνώριση από τους άλλους, όταν κάτι μας λείπει. Ένα κενό που χρειάζεται να συμπληρωθεί και χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία και την ικανότητα ενδοσκόπησης, ώστε να κατανοήσουμε και να ελαφρύνουμε την αιτία, αναζητάμε μια εξωτερική αντίδραση. Εσείς όμως είστε η αιτία και η αντίδραση. Αυτό που ψάχνετε στον κόσμο βρίσκεται ήδη μέσα σας, ήδη γνωρίζετε την απάντηση, επειδή εσείς κάνατε την ερώτηση. Εκτιμήστε τον εαυτό σας σύμφωνα με τα δικά σας μόνο στάνταρ και θέστε τον πήχη ψηλά, γιατί το αξίζετε.

Advertisment

Βάζετε τον εαυτό σας τελευταίο

Κάνοντας πράγματα για άλλους μπορεί να μας δώσει χαρά και ικανοποίηση, αλλά υπάρχει και ένας θυσιασμένος εγωισμός, που δεν αντέχουμε να αγνοούμε. Όταν υποχωρούμε πολύ ως προς τον χρόνο που δίνουμε, την ενέργεια και την καλή μας πρόθεση, μπορεί να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, αλλά πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι με άδειο ντεπόζιτο, δεν πάτε πουθενά και σίγουρα χρειαζόμαστε όλοι γέμισμα.

Επαναλαμβάνετε πράγματα που απεχθάνεστε

Είτε αυτό αφορά σε δουλειά, είτε σε έναν τρόπο ζωής ή σε μια σχέση, η αδιάκοπη επανάληψη, ο φαύλος κύκλος που δεν σας εξυπηρετεί σε κάτι θετικό και ανώτερο, όχι μόνο είναι ανθυγιεινό, αλλά μπορεί να προκαλέσει και ψυχικά και συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη. Αν νιώθετε εγκλωβισμένοι σε κάτι, ξέρετε ήδη ότι πρέπει να φύγετε. Δεν πρόκειται στο μέλλον αυτό να αλλάξει και να σας κάνει περισσότερο καλό, οπότε εμπιστευθείτε τον εαυτό σας και ότι κάτι καλύτερο σας περιμένει στην επόμενη γωνία.

Θυμώνετε

«Ο θυμός αποτελεί σημάδι ότι κάτι χρειάζεται να αλλάξει» – Mark Epstein

Τι είναι ο θυμός και από πού προέρχεται; Και γιατί έχει τη δύναμη να βράζουμε τόσο έντονα μέσα μας; Ο θυμός μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα για πολλούς λόγους. Αποτελεί σημάδι για το ότι δεν είστε ικανοποιημένοι με την τωρινή κατάσταση, είτε αυτό αφορά συναισθηματικό ή ψυχολογικό ζήτημα. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι βασικές σας ανάγκες δεν ικανοποιούνται και το εγώ σας ενημερώνει δυνατά και ξεκάθαρα ότι χρειάζεται να συμπεριφερθείτε λίγο καλύτερο στον εαυτό σας.

Αφήνετε τους άλλους να εμπλέκονται πολύ στη ζωή σας

«Μπορείτε να θυμηθείτε ποιοι ήσασταν, πριν ο κόσμος σας πει ποιοι πρέπει να είστε;» – Danielle Laporte

Είτε αυτοί είναι οι γονείς μας, οι φίλοι μας, οι συνάδελφοι ή οι εργοδότες μας, πάντα παίρνουμε συμβουλές από αλλού (το αν τις ζητάμε ή όχι, αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Το ζήτημα είναι ότι ναι μεν, πρέπει να τις ακούμε, αλλά αυτό δε σημαίνει και ότι πρέπει να τις αποδεχόμαστε ή ενστερνιζόμαστε. Νιώστε αν αυτό που σας είπαν ταιριάζει με τον εαυτό σας, τον πραγματικό εαυτό σας. Να συνειδητοποιείτε τι είναι τελικά αυτό που επιτρέπετε να παίρνει ρόλο στη λήψη μιας απόφασης, γιατί πρόκειται για τη δική σας ζωή αποκλειστικά.

Λευκά ψέματα

Ακόμα και το μικρότερο ψεματάκι αποτελεί αντανάκλαση της αυτοπεποίθησης σας. Ποτέ μην πέσετε χαμηλά, για να προσπαθήσετε να εντυπωσιάσετε κάποιον άλλο. Να είστε αληθινοί, γιατί είστε αρκετοί ακριβώς όπως είστε. Οποιοσδήποτε δεν μπορεί να σεβαστεί την αλήθεια, δεν αξίζει τον χρόνο σας.

Κρύβετε τα συναισθήματα σας

Στην προσπάθεια μας να πνίξουμε τα συναισθήματά μας, τα «ξεπλένουμε» μέσω της χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών, τσιγάρου και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας τραβήξει την προσοχή· να μας κρατήσει μακριά, ώστε να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε άμεσα αυτό που νιώθουμε. Και η μεγαλύτερη τραγωδία από όλες είναι ότι όταν επιλέγουμε να ξεχάσουμε τα άσχημα, ξεχνάμε και τα καλά. Στο τέλος, καταλήγουμε με μια πλήρη ανικανότητα να κατανοήσουμε τα ίδια μας τα συναισθήματα και συνεπώς τα θέλω μας.

Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε το κακό και να συνεχίσετε

Δεν μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο νερό στο ποτήρι σας, αν είναι ήδη γεμάτο. Όταν δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε παρελθοντικές εμπειρίες, μέσω συναισθηματικής, ψυχολογικής και πνευματικής επεξεργασίας, νιώθουμε ότι απλά δεν αντέχουμε να συμβεί κάτι ακόμα κακό ή λέμε ότι «αν συμβεί κάτι άλλο ακόμα, δεν θα το αντέξω». Πολύ συχνά αυτό συμβαίνει κατά την κρίση μέσης ηλικίας. Είναι όλα εκείνα τα πράγματα που αποφεύγουμε εδώ και τόσα χρόνια και που κατά κάποιο τρόπο πάντα θα βρίσκουν τον τρόπο τους να υπάρχουν. Όταν είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε το τρέξιμο και να παραδοθούμε στον πόνο μας, μπορούμε να απελευθερώσουμε ο,τι μας κρατά πίσω και να συνεχίσουμε. Αδειάστε το ποτήρι σας και μετά συνεχίστε.

Είστε σκληροί με τον εαυτό σας

Η αυτο-αποδοχή και η ταπεινότητα πάνε μαζί. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε τέλειοι, ακριβώς όπως είμαστε. Αν κάποιος κρατά το σκορ- πρέπει να σταματήσει. Η ζωή έχει να κάνει με τη μάθηση και την εξέλιξη, όχι με την αξιολόγηση των πράξεων και του κάρμα μας. Και όταν μπορούμε να συγχωρούμε τους εαυτούς μας για πράγματα που δεν γνωρίζαμε τότε, και που γνωρίζουμε πια τώρα, ανεβαίνουμε στο δρόμο της αγάπης και της αποδοχής του εαυτού.

Δεν εμπιστεύεστε τη διαίσθησή σας

Όλοι έχουμε ένστικτα. Μια λάμψη της διορατικότητας ή μια εσωτερική φωνή που καθοδηγεί τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά είναι η επιλογή σας να ακούσετε ή όχι. Κάντε αυτό που σας εξυπηρετεί πρώτα.

Δεν ακολουθείτε την καρδιά σας

Η καρδιά, σας γνωρίζει περισσότερο χρόνο από το συνειδητό νου σας, που του πήρε χρόνο να επεξεργαστεί τα συναισθήματά σας. Πάντα θα νιώθετε ένα απαλό τσίμπημα, ένα εσωτερικό σήμα, για το αν πρέπει ή όχι να πάρετε μια σημαντική απόφαση. Όμως, είναι συχνό φαινόμενο αυτό το ξεχωριστό τσίμπημα να παραβλέπεται· συνήθως θάβεται από τις συναισθηματικές επεξεργασίες του εγκεφάλου, που θολώνουν τον νου και μας κατευθύνουν λάθος τελικά, κάνοντας μια βιαστική κίνηση.

Γι’ αυτό να δίνετε πάντα τον χρόνο στον εαυτό σας να διαχωρίσει τα συναισθήματα, τη διαίσθηση και την κοινή λογική μεταξύ τους. Να εμπιστεύεστε τα ένστικτα σας και πιστέψτε ότι η ζωή και η αγάπη πάντα βρίσκουν το δρόμο τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση