, ,

9 τροφές που προστατεύουν την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία

9 τροφές που προστατεύουν την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για να είμαστε συνεχώς έξω, να αθλούμαστε, να

9 τροφές που προστατεύουν την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία

9 τροφές που προστατεύουν την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία

Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για να είμαστε συνεχώς έξω, να αθλούμαστε, να τριγυρνάμε σε παραλίες ή απλά να βουτάμε στο νερό. Αν και αυτό αποτελεί την επιτομή της διασκέδασης, είναι επίσης σημαντικό να μη θεωρούμε δεδομένη την υγεία του μεγαλύτερου οργάνου του σώματος μας. Το δέρμα μας καλύπτει μια συνολική έκταση 1,8 τετραγωνικών μέτρων. Μας προστατεύει από μικροοργανισμούς και από κακές καιρικές συνθήκες, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και επιτρέπει τις αισθήσεις της αφής, της ζέστης και του κρύου.

Advertisment

Ωστόσο, μια από τις μεγαλύτερες αιτίες της φθοράς του δέρματος και της γήρανσης είναι η έκθεση στον ήλιο. Καθώς αυτή η φθορά συμβαίνει αργά και σταδιακά, είναι δύσκολο να την παρατηρήσουμε. Μπορείτε να προστατεύσετε το δέρμα σας, αν χρησιμοποιείτε επαρκή ποσότητα αντηλιακού· όμως η διατροφή σας επίσης είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να αντιμετωπίσει τη φθορά από τον ήλιο.

9 τροφές που θα οχυρώσουν το δέρμα σας ενάντια στη φθορά από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

1. Φράουλες

Αυτά τα χυμώδη κόκκινα φρούτα περιέχουν έναν συνδυασμό βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην προστασία του δέρματος σας από τη φθορά εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας. Οι φράουλες βοηθούν στη θεραπεία του δέρματος σας εξωτερικά επίσης. Αν έχετε εγκαύματα από τον ήλιο, πολτοποιήστε λίγες φράουλες, απλώστε τις στο καμένο δέρμα και ξεπλύνετε μετά από λίγα λεπτά. Το έγκαυμά σας θα επουλωθεί πιο σύντομα.

2. Καρότα

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα καρότα είναι σπουδαίοι σύμμαχοι για την υγεία των ματιών μας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι προστατεύουν και το δέρμα σας. Τα καρότα παίρνουν το πορτοκαλί τους χρώμα από ένα συστατικό που ονομάζεται β-καροτίνη. Αυτή η ουσία βοηθά στην προστασία του δέρματος σας, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, που παράγονται εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας.

Advertisment

3. Κόκκινα σταφύλια

Όταν το δέρμα σας εκτίθεται στον ήλιο, παράγονται κάποια χημικά στοιχεία, γνωστά ως δραστικά είδη οξυγόνου (ROS), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα, δερματικό καρκίνο και κυτταρικό θάνατο. Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν φυτικά θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να καταπολεμήσουν τη φθορά του δέρματος, η οποία προκαλείται από τα ROS. Μια έρευνα που διεξήχθη από το επιστημονικό περιοδικό Toxicology and Applied Pharmacology βρήκε ότι η κουερσετίνη, μια ουσία που βρίσκουμε στα κόκκινα σταφύλια, ήταν υπεύθυνη για τη μείωση ης οξειδωτικής βλάβης του DNA, που προκαλείται από την έκθεση στη UVB.

4. Πράσινο τσάι

Υπάρχουν φυσικά πολλοί λόγοι για να καταναλώνουμε καθημερινά πράσινο τσάι. Ένα από τα συστατικά του είναι η κατεχίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην αντιμετώπιση ασθενειών, στην επανόρθωση της βλάβης από UV ακτινοβολία και από φλεγμονές, που δημιουργούνται λόγω ηλιακών εγκαυμάτων. Το πράσινο τσάι επίσης περιέχει αντιοξειδωτικά γνωστά ως EGCG. Μια σημαντική έρευνα του Πανεπιστημίου του Wisconsin κατέληξε στο ότι τα EGCG ανέστειλαν τη γενετική βλάβη στα δερματικά ανθρώπινα κύτταρα, που είχαν εκτεθεί σε UV ακτινοβολία.

5. Ρόδι

Σε μια μελέτη κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε εκχύλισμα ροδιού μαζί με το αντηλιακό, το SPF (βαθμό προστασίας) αυξήθηκε κατά 20%. Τα ρόδια επίσης περιλαμβάνουν το ελλαγικό οξύ, ένα φυσικό πολυφαινολικό αντιοξειδωτικό, το οποίο είναι γνωστό ότι προστατεύει το δέρμα μας από κυτταρική φθορά που προκαλείται από υπεριώδη ακτινοβολία. Επιπροσθέτως, η γλουταθειόνη στα ρόδια αυξάνει την προστασία από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών.

6. Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος αποτελεί σπουδαία πηγή φυσικών ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων που μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα σας από βλάβες που σχετίζονται με την ηλιακή έκθεση. Μειώνει τη φλεγμονή εξαιτίας των σχετικών εγκαυμάτων και στρέφεται κατά του δερματικού καρκίνου. Το λινέλαιο μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα ως ενυδατικό και φυσικό αντηλιακό που προστατεύει τελικά από την UV ακτινοβολία.

7. Αμύγδαλο

Τα αμύγδαλα συνιστούν την τέλεια τροφή για το δέρμα σας. Αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε, η οποία επανορθώνει και προστατεύει το δέρμα σας από τον ήλιο. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση βιταμίνης Ε μπορεί να μειώσει την επίδραση του εγκαύματος στο δέρμα. Ένα άλλο συστατικό που βρίσκουμε στα αμύγδαλα, η κουερσετίνη, μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να προστατευτεί από τις ακτίνες UV και εμποδίζει τη διάσπαση του κολλαγόνου, μια διεργασία που θα προκαλούσε ρυτίδες.

8. Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή έχουν τόσα πολλά πλεονεκτήματα, που όσα κι αν φάμε, ποτέ δεν θα είναι αρκετά. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και έχουν διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για το σώμα μας. Οι έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι η μακροχρόνια κατανάλωση βιταμίνης C, μαζί με την πρόσληψη βιταμίνης Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας ηλιακών εγκαυμάτων. Επίσης περιέχουν λιμονένιο και αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 34%.

9. Ντομάτες

Για τη διερεύνηση των επιδράσεων της ντομάτας στη δερματική βλάβη, μια έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να καταναλώσουν ένα τέταρτο της κούπας ντοματοπολτό με ελαιόλαδο κάθε μέρα για 10 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες εμφάνισαν 35% λιγότερο κοκκίνισμα, όταν εκτίθονταν σε ακτίνες UV, σε αντίθεση με εκείνους που δεν κατανάλωσαν τον ντοματοπολτό. Οι ντομάτες περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο και βοηθά στην αδρανοποίηση των ελεύθερων ριζών που οφείλονται στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο και μειώνει τις φλεγμονές που οφείλονται στην ακτινοβολία UV.

[toggle title="Πηγή"]

https://www.curejoy.com/content/9-foods-naturally-increase-skins-defense-against-sun/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση