,

Η απλή ερώτηση που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το φόβο και να πάρετε καλύτερες αποφάσεις

Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να έρθει αντιμέτωπος με τον φόβο αποτελεσματικά, χρειάζεται να ανακαλύψουμε τους λόγους ύπαρξής του.

Η απλή ερώτηση που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το φόβο και να πάρετε καλύτερες αποφάσεις

Πόσες φορές έχετε βρεθεί σε μια κατάσταση όπου θα κάνατε για πρώτη φορά κάτι πολύ σημαντικό για εσάς ή όπου θα παίρνατε μια σημαντική απόφαση, αλλά νιώσατε μουδιασμένοι από το φόβο, τόσο που δεν μπορούσατε να συγκεντρωθείτε, πόσω μάλλον να αποφασίσετε ή να δράσετε όπως θέλετε; Ο φόβος έχει αυτή τη δύναμη πάνω μας, να μας κάνει να νιώθουμε ανίκανοι και παραλυμένοι.

Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι βρίσκει την πιο ακατάλληλη στιγμή να εμφανιστεί, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε και να χειριστούμε σημαντικά ζητήματα.

Advertisment

Οι λόγοι για τους οποίους φοβόμαστε

Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να έρθει αντιμέτωπος με τον φόβο αποτελεσματικά, χρειάζεται να ανακαλύψουμε τους λόγους ύπαρξής του. Να εστιάσουμε στη ρίζα δηλαδή του προβλήματος. Ο λόγος που πολλοί από εμάς φοβόμαστε είναι επειδή οι αποφάσεις που χρειάζεται να πάρουμε είναι μεγάλες και θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά την κατεύθυνση της ζωής μας. Νιώθουμε ότι κρίνονται πολλά και έτσι παγιδευόμαστε εξαιτίας της πίεσης.

Επιπροσθέτως, πολλοί υποφέρουμε από χαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία μας κάνει να νιώθουμε ανίκανοι και ακατάλληλοι να πάρουμε τόσο σημαντικές αποφάσεις. Και φυσικά, ο νούμερο ένα λόγος- η απροθυμία μας να βγούμε έξω από τη ζώνη άνεσης μας. Εξάλλου, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το συναίσθημα του φόβου αποτελεί και την πρώτη φυσική απόκριση του ανθρώπινου οργανισμού σε κάτι νέο και αβέβαιο.

Η ερώτηση που θα τερματίσει το φόβο

Οι μηχανισμοί αντιμετώπισης για τον χειρισμό του φόβου περιλαμβάνουν τα πάντα, από βαθιές αναπνοές, ασκήσεις της yoga, διαλογισμό και σωματική άσκηση. Αν και σίγουρα είναι πολύ βοηθητικοί, δε φτάνουν στον πυρήνα του προβλήματος. Μας βοηθούν να ελαττώσουμε το φόβο σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά το ίδιο συναίσθημα θα επανέλθει σύντομα στην επόμενη κατάσταση.

Advertisment

Για να εξαλείψουμε επιτυχώς το φόβο γενικά, χρειάζεται να κάνουμε στον εαυτό μας μια απλή ερώτηση- «Τι είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί;». Με αυτό τον τρόπο, αναγνωρίζουμε το φόβο και, καθώς θέτουμε πρόσθετες ερωτήσεις, αναπαράγουμε το χειρότερο πιθανό σενάριο στο κεφάλι μας, κάτι που τελικά μας ηρεμεί, αφού έχουμε προετοιμαστεί καλύτερα σε όλες τις πιθανές συνέπειες. Η προσέγγιση αυτή έχει προταθεί από την Iyanla Vanzant, ειδική σύμβουλος κινήτρων και επιτυχημένη συγγραφέας. Η Vanzant υποστηρίζει ότι η προσέγγιση αυτή βοηθά στην επιτυχημένη απάλειψη της δύναμης του φόβου: «Συχνά, η αναγνώριση και μόνο του φόβου- και η ανακάλυψη ενός σαφούς τρόπου αντιμετώπισής του- αποδυναμώνει τον έλεγχο που έχει πάνω στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Απαλείψτε το φόβο με αυτή την απλή ερώτηση

Αν και ο φόβος είναι παρών σχεδόν σε όλη τη ζωή μας, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Μέσω της πρακτικής αυτής, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους φόβους και να τους αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο, καταφέρνοντας έτσι να τους απαλείψουμε τελείως εν καιρώ.

Για παράδειγμα, αν ο στόχος σας είναι να εμπνέετε τους άλλους και να τους παρέχετε στήριξη, ίσως βιώσετε το φόβο της δημόσιας ομιλίας, λίγο πριν βγείτε να μιλήσετε σε ένα μεγαλύτερο κοινό απ’ όσο έχετε συνηθίσει. Καθώς είναι ακόμα ένας άγνωστος τόπος για εσάς, ο εαυτός σας αντιστέκεται, δεν δέχεται εύκολα να βγει από τη ζώνη ασφαλείας του. Ακολουθώντας όμως την προσέγγιση αυτή, μπορείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω πρώτα και να αναρωτηθείτε «Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να μου συμβεί;». Αν το κάνω, μετά τι; Μόλις το χειρότερο σενάριο παιχτεί στο μυαλό σας, θα συνειδητοποιήσετε ότι είστε δυνατότεροι/ες απ’ όσο πιστεύατε.

Και το καλύτερο μέρος είναι ότι μόλις η πίεση απομακρυνθεί, η καθαρότητα της σκέψης σας θα επανέλθει και τα επίπεδα απόδοσής σας θα ενισχυθούν. Αν εξασκηθείτε σε αυτό λίγες φορές, ο εγκέφαλός σας θα αρχίζει να διαμορφώνει αυτή τη νέα συνήθεια και ύστερα θα γίνεται χωρίς προσπάθεια και κόπο.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ανασφάλεια και φόβο για μια σημαντική απόφαση, βεβαιωθείτε ότι πρώτα θα διαλύσετε το φόβο, μέσω αυτού του τρόπου σκέψης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά
Οι μικρές μου αλήθειες | O φόβος της επιτυχίας
Τι αισθάνεστε όταν ακούτε μουσική; Τα ευρήματα των ερευνών για τον ήχο και την επιρροή του στο σώμα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση