, ,

7 αιθέρια έλαια που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε (και 3 που χρειάζεται να αποφεύγετε)

Για πολλούς, τα αιθέρια έλαια, είναι ένας έξυπνος τρόπος να κάνουν το σπίτι τους να μυρίζει όμορφα. Ωστόσο, τα αιθέρια έλαια έχουν πολλές περισσότερες

7 αιθέρια έλαια που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε (και 3 που χρειάζεται να αποφεύγετε)

Για πολλούς, τα αιθέρια έλαια, είναι ένας έξυπνος τρόπος να κάνουν το σπίτι τους να μυρίζει όμορφα. Ωστόσο, τα αιθέρια έλαια έχουν πολλές περισσότερες ιδιότητες και σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να θεραπεύσουν ή να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων.

Ούτε όμως πρόκειται για ένα αστείο και ελαφρύ θέμα συζήτησης. Αν είστε έγκυος, λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή πάσχετε από κάποια σοβαρή νόσο, συμβουλευτείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας, για να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε με ασφάλεια, καθώς αρκετά είναι εκείνα που έχουν αντενδείξεις. Για παράδειγμα, αν το δεντρολίβανο χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, μπορεί να προκαλέσει αποβολή και κάποια άλλα αιθέρια έλαια μπορούν να επηρεάσουν την πίεση σας.

Advertisment

Αυτό που θέλουμε όμως να αναδείξουμε σήμερα, είναι το πόσο υπέροχα εργαλεία βελτίωσης της υγείας μας είναι.

7 αιθέρια έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Χαμομήλι

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό φυσικό χαλαρωτικό, αντισηπτικό, αντιβιοτικό, αντικαταθλιπτικό· βοηθά στην πέψη και στον ύπνο. Στην Ελλάδα συνήθως το πίνουμε ως ζεστό ρόφημα. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι προτιμούν να το χρησιμοποιούν ως αιθέριο έλαιο και μαζί με ένα άλλο πιο ουδέτερο έλαιο να το εφαρμόζουν στο πίσω μέρος των αυτιών τους ή στο εσωτερικό μέρος του καρπού τους. Έχει υπέροχο άρωμα και θα σας χαλαρώσει σχεδόν αμέσως!

Τριαντάφυλλο

Αν και το αιθέριο έλαιο από τριαντάφυλλο είναι λίγο ακριβό, πρόκειται για ένα ακόμα μέσο, ώστε να αποκοιμηθείτε χαλαρωμένοι. Και βέβαια, πέρα από την ιδιότητα της χαλάρωσης, το τριαντάφυλλο χρησιμοποιείται ως άρωμα, ως αφροδισιακό, αντισηπτικό/ αντιβιοτικό, ως προϊόν αντιγήρανσης και καθαρτικό.

Advertisment

Λιβάνι

Το λιβάνι διαθέτει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούταν αρκετά στην αρχαιότητα και οι χρήσεις του ποικίλλουν. Βοηθά στην πέψη, είναι απολυμαντικό, ηρεμιστικό και μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και να βελτιώσει την στοματική υγεία.

Λεβάντα

Ένα εξαιρετικά αρωματικό λουλούδι, το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσει τον πόνο, τη φλεγμονή και το άγχος ως ηρεμιστικό. Επιπλέον, προστίθεται στο φαγητό λόγω της γεύσης του και μειώνει την πίεση.

Νεπέτα (catnip)

Λέγεται μαγιοβότανο αλλιώς και είναι το αγαπημένο των κατοικιδίων μας. Αλλά όχι μόνο. Χρησιμοποιείται για να μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε, αλλά μπορεί ακόμα να απωθήσει και τα έντομα! Έχει επίσης αναφερθεί ότι βοηθά σε περιπτώσεις κοιλιακών κραμπών λόγω περιόδου, μειώνει την αίσθηση στρες, βοηθά στην επούλωση πληγών, στον στομαχόπονο και σε συμπτώματα κρυώματος και γρίπης.

Ρίζα κάβα

Η ρίζα κάβα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τον κύκλο του ύπνου σας, να μειώσει το άγχος και ως αντιγηραντικό προϊόν. Θεωρείται επίσης ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και βοηθά τα άτομα που έχουν αποφασίσει να κόψουν το κάπνισμα.

Κεδρόξυλο

Λέγεται ότι το κεδρόξυλο βοηθά να καθαρίζουμε τις ενέργειες και να ξεφορτωθούμε κάθε αρνητική ενέργεια το βράδυ που θα ξαπλώσουμε, γι’ αυτό και βοηθά στον ύπνο. Το άρωμα του σε παραπέμπει σε δάσος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ηρεμιστικό, διουρητικό, αντισηπτικό και ως εντομοκτόνο.
Όμως, ποια είναι εκείνα τα αιθέρια έλαια που χρειάζεται να αποφεύγουμε πριν ξαπλώσουμε να κοιμηθούμε;

Διαβάστε: Αιθέρια έλαια και ιδιότητες

3 Αιθέρια έλαια που καλό είναι να αποφεύγετε πριν τον ύπνο

Εσπεριδοειδή

Αν και το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού βοηθά στον ύπνο, τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή τείνουν να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Τα αιθέρια έλαια λεμονιού και γκρέιπφρουτ ενισχύουν την πνευματική εγρήγορση και μπορεί να σας κάνουν να σκέφτεστε όλες τις ώρες της νύχτας. Αντιθέτως, προτιμήστε αυτά τα αιθέρια έλαια νωρίς το πρωί για να σας χαρίσουν την ενέργεια που χρειάζεστε για την υπόλοιπη μέρα σας!

Μέντα

Αν και η μέντα είναι καταπληκτική στη διαχείριση των πονοκεφάλων και του πόνου, χρειάζεται να την αποφεύγετε πριν τον ύπνο. Καθώς η μέντα προσφέρει μια αναζωογονητική διάθεση, μπορεί να σας κάνει να αγρυπνάτε. Αν εντούτοις, νιώθετε κουρασμένοι τα πρωινά, μυρίστε λίγη μέντα, για να σας χαρίσει λίγη από την ενέργεια της!

Δεντρολίβανο

Αν και το δεντρολίβανο ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, πρέπει να αποφεύγεται πριν τον ύπνο, καθώς έχει διεγερτική επίδραση. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις γνωστικές μας λειτουργίες, οπότε προτιμήστε το αιθέριο έλαιό του, όταν έχετε μια δύσκολη εργάσιμη μέρα!

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση