, ,

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα φυτά μπορούν να πάρουν αποφάσεις υπό συνθήκες ανταγωνισμού!

Βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Tübingen έδειξαν πώς ακριβώς τα φυτά έχουν την ικανότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε εναλλακτικές αντιδράσεις υπό συνθήκες ανταγωνισμού. Τα φυτά

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα φυτά μπορούν να πάρουν αποφάσεις υπό συνθήκες ανταγωνισμού!

Βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Tübingen έδειξαν πώς ακριβώς τα φυτά έχουν την ικανότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε εναλλακτικές αντιδράσεις υπό συνθήκες ανταγωνισμού. Τα φυτά έχουν την ικανότητα να λαμβάνουν αποφάσεις, σε περίπτωση ανταγωνισμού με άλλα φυτά με τα οποία γειτνιάζουν, σε συνάρτηση με το μέγεθος και την πυκνότητα αυτών, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Tübingen.

Έχει ήδη αποδειχθεί ότι τα ζώα που αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό επιλέγουν την βέλτιστη κίνηση ανάμεσα σε διαφορετικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων της σύγκρουσης /αντιμετώπισης, της αποφυγής και της ανοχής, ανάλογα με την ανταγωνιστική ικανότητα των εχθρών τους σε σχέση με τη δική τους.

Advertisment

Για παράδειγμα, αν οι αντίπαλοί τους είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος ή δυνατότεροι, τα ζώα αναμένεται να παραιτηθούν και να επιλέξουν να αποφύγουν ή να ανεχθούν απλά τη αντιπαράθεση. Τώρα επίσης οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι τα φυτά μπορούν να εντοπίσουν την παρουσία άλλων αντίπαλων φυτών μέσα από διάφορα σημάδια, όπως τη μείωση στην ποσότητα του φωτός ή την αναλογία του κόκκινου σε σχέση με τα μακρινά κόκκινα μήκη κύματος, τα οποία εμφανίζονται, όταν το φως φιλτράρεται μέσα από τα φύλλα.

Είναι γνωστό τώρα ότι αυτά τα σημάδια ανταγωνισμού πυροδοτούν δύο τύπους αποκρίσεων: την κάθετη επιμήκυνση ως αντιπαράθεση, κατά την οποία τα φυτά προσπαθούν να ξεπεράσουν και να καλύψουν με τη σκιά τους ανταγωνιστές και την ανοχή στη σκιά, η οποία στην ουσία πρόκειται για προσαρμογή σε περιορισμένες συνθήκες φωτισμού.

Κάποια φυτά (όπως τα κλωνικά) μπορεί να επιδείξουν και μια συμπεριφορά αποφυγής ως ένα τρίτο τύπο απόκρισης: απομακρύνονται από τους ανταγωνιστές με τους οποίους γειτνιάζουν. «Αυτές οι τρεις εναλλακτικές αποκρίσεις των φυτών στον ανταγωνισμό του φωτός έχουν αναφερθεί πολλές φορές στην ερευνητική βιβλιογραφία», τονίζει ο Michal Gruntman, ο κύριος συγγραφέας του άρθρου. «Στην έρευνά μας, θέλαμε να ανακαλύψουμε αν τα φυτά μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορες αποκρίσεις και να τις ταιριάξουν με το σχετικό μέγεθος και την πυκνότητα των αντιπάλων τους»

Advertisment

Για να μπορέσουν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το φυτό Potentilla reptans σε εργαστηριακές συνθήκες όπου υπήρχε ανταγωνισμός ως προς το φως. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ειδικά φίλτρα που μείωναν ανάλογα την ποσότητα το κόκκινου και του μακρινού κόκκινου φωτός κι έτσι μπόρεσαν να κατασκευάσουν μια αρκετά ρεαλιστική προσομοίωση του ανταγωνισμού για φως.

Αλλάζοντας τόσο το ύψος, όσο και την πυκνότητα της «απειλής», οι ερευνητές μπόρεσαν να αναπαραστήσουν διαφορετικά σενάρια ανταγωνισμού για το φως ανάμεσα σε δύο φυτά. Ανακάλυψαν ότι το Potentilla reptans έχει την ικανότητα να επιλέξει την βέλτιστη απόκρισή του σε σχέση με τον ανταγωνιστή.

Έτσι, όταν υποτίθεται ότι ο ανταγωνιστής ήταν αρκετά πυκνός, αλλά όχι τόσο ψηλός, τα φυτά αναπτύσσονταν κάθετα ως απάντηση αντίδρασης. Ωστόσο, όταν ο ανταγωνιστής ήταν πιο ψηλός και δεν μπορούσε να ξεπεραστεί εύκολα, τα φυτά επεδείκνυαν μια προσαρμοστική συμπεριφορά στη σκιά. Τέλος, όταν οι αντίπαλοι είχαν αρκετά χαμηλό ύψος, αλλά είχαν έκταση, τα φυτά επεδείκνυαν μια συμπεριφορά αποφυγής, επεκτεινόμενα πλευρικά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες
Greenwashing | «Πράσινο ξέπλυμα» σε πολλές… αποχρώσεις
Ήρθε η άνοιξη νωρίς; Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα
AthensTrees | Η νέα εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων που δείχνει όλες τις δενδροφυτεύσεις που γίνονται στην πόλη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση