, ,

Η σημασία της αναπνοής στην αντιμετώπιση της κρίσης πανικού

Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια εκδήλωση έντονου άγχους που συνοδεύεται από το αίσθημα του φόβου αλλά και από δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα. Ξεκινάει με

Η σημασία της αναπνοής στην αντιμετώπιση της κρίσης πανικού

Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια εκδήλωση έντονου άγχους που συνοδεύεται από το αίσθημα του φόβου αλλά και από δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα. Ξεκινάει με μία βίαιη και γρήγορη αλλαγή στον ρυθμό και το βάθος της αναπνοής. Με τις συχνές και μεγάλες αναπνοές εκπνέετε επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα και η μείωσή του επιφέρει την απορύθμιση του αναπνευστικού μηχανισμού.

Το CO2 χαλαρώνει τις λείες μυϊκές ίνες που περιβάλλουν τα αγγεία. Η μείωση του αερίου στο αίμα κάτω του φυσιολογικού (45-47 mmHg), εξαιτίας της βαθιάς αναπνοής οδηγεί σε συρρίκνωση των λείων μυϊκών ινών που καθώς σφίγγουν γύρω από τους βρόγχους, μικραίνουν τη διάμετρό τους. Η μείωση της διατομής των αεραγωγών εμποδίζει την ελεύθερη ροή του αέρα από και προς τους πνεύμονες και φέρνει το αίσθημα της ασφυξίας.

Advertisment

Χαμηλό διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα προκαλεί επίσης στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας, που είναι το βασικό αιμοφόρο αγγείο αιμάτωσης του εγκεφάλου. Ο βαθμός της στένωσης έχει υπολογιστεί μέχρι και 50% σε άτομα με κρίσεις πανικού. Η μείωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο σημαίνει ότι δεν οξυγονώνεται επαρκώς και αυτό γίνεται φανερό με το αίσθημα της ζάλης. Η αγωνιώδης προσπάθεια για μια βαθιά, ικανοποιητική αναπνοή επιδεινώνει την κατάσταση αφού παρατείνει τον υπεραερισμό και συμβάλει στη επιπλέον μείωση του CO2.

Η χρήση της χάρτινης σακούλας στις κρίσεις πανικού που εφαρμόζεται στο πρόσωπο καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη συγκεντρώνει το εκπνεόμενο CO2. Καθώς αναπνέετε μέσα από την σακούλα παίρνετε πίσω το πολύτιμο αέριο , αποκαθίσταται στον οργανισμό και η κρίση υποχωρεί.

Εκτός του εκτάκτου αυτού μέτρου όμως μπορείτε να προλάβετε τα δυσάρεστα συμπτώματα μιας κρίσης με τον εξής τρόπο:

Εισπνεύστε, εκπνεύστε και κρατήστε την αναπνοή σας. Το κράτημα της αναπνοής πρέπει να είναι διάρκειας 3-5 δευτερολέπτων. Μην προσπαθήσετε να κρατήσετε περισσότερο την αναπνοή σας γιατί αυτό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Advertisment

Αμέσως μετά το μικρό κράτημα της αναπνοής, αναπνεύστε μόνο από την μύτη, εισπνοή και εκπνοή για 15 δευτερόλεπτα. Συνεχίστε αδιάκοπα τα μικρά κρατήματα της αναπνοής με τις ενδιάμεσες παύσεις, μέχρι να νιώσετε πως ο κίνδυνος έχει περάσει.

Στη συνέχεια καλό είναι να αποσυρθείτε σε έναν ήσυχο χώρο για λίγα λεπτά. Στο διάστημα αυτό πιείτε 2 με 3 ποτήρια νερό και προσπαθήστε να συγκεντρώσετε την προσοχή σας στην αναπνοή. Αν η αναπνοή σας είναι ηχηρή, προσπαθήστε να την κάνετε αθόρυβη. Βεβαιωθείτε ότι η αναπνοή σας βρήκε πάλι τον φυσιολογικό της ρυθμό και η εκπνοή γίνεται άνετα με τη χαλάρωση του διαφράγματος. Το διάφραγμα είναι ένας μεγάλος μυς που βρίσκετε ακριβώς ανάμεσα στον θώρακα και την κοιλιά. Μπορείτε να το χαλαρώνετε ακουμπώντας τις δύο παλάμες σας με την μία πάνω στην άλλη και κάνοντας απαλές δεξιόστροφες κινήσεις με ελαφρές πιέσεις.

Τέλος, να θυμάστε πάντα ότι οι κρίσεις πανικού ξεσπούν με την ανεξέλεγκτη και γρήγορη αναπνοή. Το μυστικό είναι να κάνετε την άσκηση με τα μικρά κρατήματα της αναπνοής αμέσως μόλις νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα της κρίσης!

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση