Η τερηδόνα είναι πολύ συχνή πάθηση, που συναντάται σε άτομα κάθε ηλικίας. Η τερηδόνα καταστρέφει τα δόντια και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του πολφού και να οδηγήσει στη δημιουργία αποστήματος στη κορυφή της ρίζας του δοντιού.
Πώς δημιουργείται η τερηδόνα;
Τερηδόνα
Η τερηδόνα μπορεί να δημιουργηθεί από τη μεγάλη παραμονή οδοντικής πλάκας πάνω στα δόντια. Είναι τα μικροσκοπικά βακτήρια (τα οποία βρίσκονται στη πλάκα) που προκαλούν την τερηδόνα. Στην αρχική της μορφή τα βακτήρια (που τρέφονται από τα σάκχαρα των τροφών) δημιουργούν οξέα τα οποία καθιζάνουν στη πλάκα και μαλακώνουν την επιφάνεια των δοντιών. Τα οξέα διαλύουν τα βασικά συστατικά της επιφάνειας του δοντιού (αδαμαντίνη).
Advertisment
Δεν είναι μόνο η κοινή ζάχαρη επιβλαβής για την υγεία των δοντιών. Όλα τα σάκχαρα, αλλά και οι σύνθετοι υδατάνθρακες, μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα. Παραδείγματα τέτοιων σακχάρων είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη που περιέχεται στα φρούτα, η μαλτόζη που περιέχεται στο μέλι, η λακτόζη που περιέχεται στο γάλα. Οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού μας ενάντια σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται στο σάλιο. Έπίσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει σημαντικά το φθόριο της οδοντόκρεμας. Εάν η πλάκα (που περιέχει τα βακτήρια) δεν αφαιρείται συστηματικά ή καταναλώνουμε σημαντικές ποσότητες σακχάρων καθημερινά, τότε τα βακτήρια της πλάκας συνεχίζουν να παράγουν περισσότερα οξέα με αποτέλεσμα την καταστροφή του δοντιού. Τελικά μια μικρή τρύπα (κοιλότητα) εμφανίζεται.
Τι μπορεί να συμβεί μετά;
Advertisment
Όσα περισσότερα οξέα παράγονται, τόσο μεγαλώνει και βαθαίνει η κοιλότητα, φτάνοντας στο ζωντανό μέρος του δοντιού που ονομάζεται πολφός. Έτσι το δόντι γίνεται ευαίσθητο, αντιδρώντας με πόνο κάθε φορά που τρώμε ή πίνουμε κάτι ζεστό ή κρύο. Τελικά, όταν η κοιλότητα μεγαλώσει αρκετά, ο πολφός καταστρέφεται αφήνοντας στη θέση του ένα άδειο χώρο μέσα στο δόντι. Τα βακτήρια από το στόμα μπορούν να εισέλθουν στο δόντι και να προκαλέσουν λοίμωξη (γνωστή ως απόστημα) στην άκρη της ρίζας του δοντιού (ακρορρίζιο) .
Συμβουλές για την πρόληψη της Τερηδόνας
1) Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών βοηθάει στην αφαίρεση της πλάκας και προλαμβάνει ή καθυστερεί σημαντικά τη δημιουργία της τερηδόνας.
2) Οδοντικό νήμα. Χρησιμοποιείτε πάντα οδοντικό νήμα για να καθαριστούν τα ενδιάμεσα των δοντιών.
2) Επίσης, τρώγοντας λιγότερα γλυκά και μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, βοηθάμε σημαντικά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την τερηδόνα.
3) Υποκατάστησε τη ζάχαρη με Stevia (Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε ροφήματα και γλυκά. 1 κουταλάκι του γλυκού ισοδυναμεί με 1 φλυτζάνι ζάχαρη).
4) Ρόδι. Το ρόδι έχει στυπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες τέτοιες που βοηθάει τα ούλα παρμένουν σφιχτά και ταυτόχρονα προλαμβάνει την εμφάνιση της τερηδόνας. Διαβάστε περισσότερα…
5) Βελανιδιά. Η βελανιδιά είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και άλλα συστατικά υα οποία βοηθούν σημαντικά στην διατήρηση δυνατών δοντιών και τη πρόληψη της τερηδόνας.
6) Βαλσαμόχορτο. Το βαλσαμόχορτο έχει εξαιρετικές αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που συ΄μβάλλουν πολύ σημαντικά στην καταπολέμηση της τερηδόνας.
7) Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρία διαφορετικά αφεψήματα για μπουκώματα. Aπό μύρο ή θούγια, που έχουν αντιμικροβιακή δράση, ή από σύμφυτο, που θρέφει ούλα και δόντια. Eυεργετικό είναι και το μασάζ με σκόνη μύρου.
Ομοιοπαθητική
Mπορείτε να περιορίσετε τη σταδιακή καταστροφή των δοντιών σας από τη βακτηριδιακή πλάκα και τα σάκχαρα που περιέχονται στις τροφές.
Kατάλληλο φάρμακο: Calcarea Carponenica.
Βότανα
Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρία διαφορετικά αφεψήματα για μπουκώματα. Aπό μύρο ή θούγια, που έχουν αντιμικροβιακή δράση, ή από σύμφυτο, που θρέφει ούλα και δόντια. Eυεργετικό είναι και το μασάζ με σκόνη μύρου.
Λάδι Καρύδας κατά της Τερηδόνας
Eρευνητές από την Ιρλανδία ανακάλυψαν ότι το έλαιο ινδικής καρύδας επιτίθεται στα βακτήρια που προκαλούν την τερηδόνα (τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα προέρχονται από τα υπολείμματα… των τροφών και είναι κυρίως ο Streptococcus mutans και ο γαλακτοβάκιλλος.
Μάλιστα, το έλαιο ινδικής καρύδας είναι τόσο αποτελεσματικό ώστε οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει μια φυσική
και μη επιβαρυντική εναλλακτική λύση απέναντι στα φάρμακα. Η τερηδόνα αποτελεί οδοντική «μάστιγα» στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου προσβάλλει το 60% με 90% των παιδιών αλλά και πολλούς ενήλικες.
«Το έλαιο από ινδική καρύδα λειτουργεί σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις» εξήγησε ο Ντέιμιεν Μπρέιντι, επικεφαλής της μελέτης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στο συνέδριο της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας της Βρετανίας. «Επίσης, με την αυξανόμενη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι σημαντικό να στρέψουμε την προσοχή μας σε νέους τρόπους για την καταπολέμηση των μικροβιακών λοιμώξεων».
Διαβάστε και μια συνταγή οδοντόκρεμας για την καταπολέμηση της Τερηδόνας