, ,

Θρόμβωση: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες εμφάνισής της

Ο θρόμβος είναι μία μάζα αίματος, η οποία έχει μετατραπεί από υγρή σε μια μορφή σαν τζελ ή ημιστερεή κατάσταση

Θρόμβωση: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες εμφάνισής της

Ο θρόμβος είναι μία μάζα αίματος, η οποία έχει μετατραπεί από υγρή σε μια μορφή σαν τζελ ή ημιστερεή κατάσταση. Οι θρόμβοι είναι μια απαραίτητη διαδικασία που μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως όταν τραυματιζόμαστε ή κοβόμαστε.

Όταν διαμορφώνεται ένας θρόμβος σε μια φλέβα, δεν σημαίνει ότι θα διαλυθεί από μόνος του. Αυτό όμως αποδεικνύεται πολύ επικίνδυνο, ακόμα και απειλητικό για τη ζωή. Ένας ακινητοποιημένος θρόμβος δεν μπορεί να μας βλάψει γενικά, αλλά υπάρχει πιθανότητα να μετακινηθεί και να γίνει επικίνδυνος. Αν ένας θρόμβος απελευθερωθεί και ταξιδέψει μέσα από τις φλέβες μας μέχρι την καρδιά και τους πνεύμονες, μπορεί να κολλήσει εκεί και να εμποδίσει τη ροή του αίματος. Αυτή η περίπτωση απαιτεί επείγουσα ιατρική παρέμβαση.

Advertisment

Είδη θρόμβων

Το κυκλοφορικό σύστημα αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται φλέβες και αρτηρίες και τα οποία μεταφέρουν το αίμα σε όλο το σώμα. Οι θρόμβοι εμφανίζονται στις φλέβες ή στις αρτηρίες.

Όταν δημιουργείται στην αρτηρία, ονομάζεται αρτηριακή θρόμβωση. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν οξύ πόνο και παράλυση σημείων του σώματος. Μπορεί να προκαλέσει καρδιακό έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπάρχει και η φλεβική θρόμβωση, η οποία συσσωρεύεται πιο αργά, αλλά μπορεί και πάλι να είναι απειλητική για τη ζωή. Ο πιο σοβαρός τύπος φλεβικής θρόμβωσης ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ).

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ)

Αυτό το είδος εμφανίζεται σε μία από τις κύριες φλέβες βαθιά μέσα στο σώμα μας. Το συνηθέστερο είναι να εντοπίζεται σε ένα από τα πόδια μας, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και στα χέρια, στους πνεύμονες, στη λεκάνη, ακόμα και στον εγκέφαλο.

Advertisment

Δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε αν έχουμε θρόμβωση χωρίς ιατρική καθοδήγηση και βοήθεια. Αν γνωρίζετε τα κοινότερα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου, μπορείτε απλά να εντοπίσετε πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση και να αναζητήσετε έναν καλό ειδικό γιατρό. Είναι πιθανό όμως να μην εμφανίσετε συμπτώματα. Ωστόσο, παρακάτω παραθέτονται τα βασικότερα συμπτώματα σε κάθε σημείο του σώματός σας.

Θρόμβωση στο πόδι ή στο χέρι

– Πρήξιμο

– Πόνος

– Ευαισθησία

– Ζεστή αίσθηση

– Κοκκινωπός αποχρωματισμός

Θρόμβωση στην καρδιά

Ο θρόμβος στην καρδιά προκαλεί καρδιακό έμφραγμα. Η καρδιά είναι η λιγότερο συνηθισμένη τοποθεσία για θρόμβωση, αλλά μπορεί να συμβεί. Ένας θρόμβος στην καρδιά μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη. Ζαλάδα και δύσπνοια αποτελούν επίσης πιθανά συμπτώματα.

Θρόμβωση στην κοιλιακή περιοχή

Ο σοβαρός κοιλιακός πόνος και το πρήξιμο αποτελούν σημάδια εμφάνισης θρόμβωση κάπου κοντά στην κοιλιά σας. Μπορεί ωστόσο να αποτελούν σύμπτωμα κάποιου στομαχικού ιού ή τροφικής δηλητηρίασης, οπότε χρειάζεται προσοχή.

Θρόμβωση στον εγκέφαλο

Σε αυτή την περίπτωση προκαλείται εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί να προκαλέσει έντονο και ξαφνικό πονοκέφαλο, μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως ξαφνική δυσκολία ομιλίας ή όρασης.

Θρόμβωση στους πνεύμονες

Σε αυτή την περίπτωση προκαλείται πνευμονική εμβολή. Τα κύρια συμπτώματα αποτελούν δύσπνοια, στηθάγχη, ταχυκαρδία, αναπνευστικά προβλήματα ή βήχα με αίμα.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες επικινδυνότητας;

Υπάρχουν ορισμένοι συνηθισμένοι παράγοντες που μπορούν να μας θέσουν σε ήπιο ρίσκο για εμφάνιση θρόμβωσης, όπως:

– ηλικία, ειδικά αν είμαστε πάνω από 65 χρονών

– μεγάλα ταξίδια, όπως κάθε ταξίδι που μας αναγκάζει να μείνουμε καθιστοί για πάνω από τέσσερις ώρες τη φορά

– εξαιρετικά καθιστική ζωή ή ακινησία

– παχυσαρκία

– εγκυμοσύνη

– οικογενειακό ιστορικό

– κάπνισμα

– καρκίνο

– συγκεκριμένα αντισυλληπτικά χάπια

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση