Λευκό τσάι δια πάσαν νόσο…

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι διαθέτει υψηλή ποσό-τητα αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες αναστέλλουν την παραγωγή λιποκυττάρων, ενώ φαίνεται ότι έχει θετικές επιδράσεις και σε μια

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι διαθέτει υψηλή ποσό-τητα αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες αναστέλλουν την παραγωγή λιποκυττάρων, ενώ φαίνεται ότι έχει θετικές επιδράσεις και σε μια σειρά άλλων παθήσεων Η πιθανή θεραπευτική και καταπραϋντική ιδιότητα του τσαγιού είχε παρατηρηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων, ιδιαίτερα από τους λαούς της Ασίας. Η επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια έχει κατ’ επανάληψη επιβεβαιώσει τις υποθέσεις σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητές του στον ανθρώπινο οργανισμό. Το λευκό τσάι είναι η πλέον «αγνή» μορφή τσαγιού και έχει αποδειχθεί πιο υγιεινό από το μαύρο και το πράσινο. Είναι το πιο σπάνιο τσάι και συλλέγεται την άνοιξη, μόνο για λίγες ημέρες, στα υψίπεδα της Κίνας.

Το λευκό τσάι αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι, με αποτέλεσμα να περιέχει τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών. Πρόκειται για θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών, οι οποίες παράγονται από τις διάφορες αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στον οργανισμό και καταστρέφουν το ανθρώπινο DNA.

Advertisment

Τα τελευταία χρόνια πληθώρα μελετών στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν εκχυλίσματα του βοτάνου του λευκού τσαγιού έδειξαν ότι αυτά αναστέλλουν την παραγωγή νέων λιποκυττάρων.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία, μελέτησε τη βιολογική επίδραση του εκχυλίσματος στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή του βοτάνου τσαγιού Camellia sinensis.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες η αύξηση διαταραχών συσχετιζόμενων με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του σακχαρώδους διαβήτη, συνιστά ένα διαρκές πρόβλημα. Το λευκό τσάι φάνηκε μέσα από τις μελέτες ότι μπορεί να αποτελέσει ιδανική φυσική λύση με λιποδιαλυτική δράση.

Advertisment

Και σαν φάρμακο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωσή του φαίνεται να έχει και άλλες ευεργετικές επιδράσεις. Η πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του λεπτού εντέρου λόγω των φλαβονοειδών που περιέχονται στο λευκό τσάι είναι μία από αυτές.

Σε αρκετές μελέτες φάνηκε ότι το λευκό τσάι εμπόδιζε την παραγωγή των καρκινικών κυττάρων και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς δεν προκαλεί παρενέργειες.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της αραίωσης που προκαλεί στο αίμα είναι μία ακόμα ευεργετική λειτουργία του. Μειώνοντας την πίεση και συντηρώντας μια σταθερή ροή αίματος, προλαμβάνεται και η εμφάνιση καρδιακής προσβολής.

Επιπλέον, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, λόγω μιας άλλης ομάδας αντιοξειδωτικών, των κατεχινών, συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λευκού τσαγιού.

Το λευκό τσάι, πιθανόν, να έχει θετικές επιδράσεις και στα οστά μας. Ατομα που το καταναλώνουν, καθημερινά, φαίνεται να έχουν αυξημένη οστική πυκνότητα, σε σχέση με άτομα που δεν το καταναλώνουν. Είναι, επίσης, αντιβακτηριακός και αντιιικός παράγοντας και «θωρακίζει» το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τέλος, είναι βασικό συστατικό της διατροφής αντιγήρανσης, καθώς η υψηλή περιεκτικότηταά του σε αντιοξειδωτικά αναστέλλει την καταστροφή και την εκφύλιση του ανθρώπινου DNA.

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει επικεντρωθεί και σε μία ακόμα πιθανή θετική επίδραση του λευκού τσαγιού: Την καταπολέμηση της κατάθλιψης, η οποία συσχετίζεται με ένα αμινοξύ που περιέχεται στο τσάι, την L-τεανίνη (L-theanine), η οποία όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο φαίνεται να προκαλεί μείωση του στρες.

Το λευκό τσάι έχει σχετικά στυφή γεύση και για να γίνει πιο εύκολη η κατανάλωσή του, καλό θα ήταν να προσθέσετε λίγο μέλι, το οποίο, βοηθά στην απελευθέρωση των αρωμάτων του τσαγιού.

Συμπερασματικά, επειδή το λευκό τσάι βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής μελέτης μόλις τις τελευταίες 2 δεκαετίες, θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα νέων ερευνών, ώστε να μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τις επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μαρίνα Ζιώζιου

www.ethnos.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τελικά, είναι καλό το ανθόμελο; Η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία
Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το κορεάτικο μυστικό που ρίχνει την κοιλιά και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση