Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης B6 συνδέονται με χρόνιες φλεγμονές

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B6 μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν σημαντικό παράγοντα που εμπλέκεται στη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό. Νέα έρευνα δείχνει ισχυρή σχέση μεταξύ της

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B6 μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν σημαντικό παράγοντα που εμπλέκεται στη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό.

Νέα έρευνα δείχνει ισχυρή σχέση μεταξύ της χρόνιας φλεγμονής και της αναγκαίας βιταμίνης που βρίσκεται σε τροφές όπως το άπαχο κρέας, τα όσπρια και τα λαχανικά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης B6 στο αίμα τους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής με βάση ποικιλία δεικτών. Όσοι είχαν την περισσότερη βιταμίνη B6 στο αίμα τους ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν δείκτες φλεγμονής.

Η προσωρινή φλεγμονή, όπως η ερυθρότητα και το οίδημα μετά από ένα τραυματισμό, είναι γενικά σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα πολεμά ενεργά τη λοίμωξη.

Ωστόσο η χρόνια φλεγμονή αποτελεί αναδυόμενο παράγοντα κινδύνου για προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης τύπου 2.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Nutrition’, ερευνητές συνέκριναν επίπεδα βιταμίνης B6 και 13 δεικτών φλεγμονής στο αίμα 2.229 ενηλίκων της έρευνας Framingham Offspring.

Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης B6 στο αίμα με διάφορα σημάδια φλεγμονής όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, (CRP), ερευνητές δήλωσαν ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έρευνα που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης βιταμίνης και ποικιλίας δεικτών φλεγμονής.

Διαβάστε: Τι είναι η CRP και 20 τρόποι να τη μειώσετε

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άνθρωποι με το μεγαλύτερο σκορ φλεγμονής με βάση 13 δείκτες είχαν το χαμηλότερο επίπεδο βιταμίνης B6.

Το αντίθετο ίσχυε επίσης. Όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης B6 στο αίμα είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής.

Η ερευνήτρια Lydia Sakakeeny, του Tufts University, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν στους ερευνητές καλύτερη εικόνα αυτού που συμβαίνει στον οργανισμό με τη χρόνια φλεγμονή. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η πρόσληψη περισσότερης βιταμίνης μέσω της τροφής ή των συμπληρωμάτων είναι αρκετή για την πρόληψη της φλεγμονής.

Η B6 μέσω της τροφής ή συμπληρωμάτων είναι αρκετή για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι να εντοπιστεί ο μηχανισμός της σχέσης μεταξύ B6 και φλεγμονής. Από εκεί μπορεί να οδηγηθούν σε νέες αγωγές ή διατροφικές συστάσεις.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι μέχρι να επιβεβαιωθεί ο ρόλος της βιταμίνης B6 στη χρόνια φλεγμονή οι άνθρωποι θα πρέπει να εστιάζουν στο να περιλαμβάνουν πηγές της βιταμίνης στη διατροφή τους για να έχουν τα άλλα αποδεδειγμένα οφέλη της παρά να λαμβάνουν συμπλήρωμα.

Η Joan Salge Blake, του Academy of Nutrition and Dietetics, δήλωσε ότι η βιταμίνη

B6 είναι ζωτική για περισσότερες από 100 διαδικασίες ενζύμων, κυρίως αυτών που αφορούν το μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης B6 μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη ή δυσκολία στη βάδιση.

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε