,

Έντερο, ο ρυθμιστής της υγείας μας. Ποια βότανα το βοηθούν

ΤΑ 5 ΚΥΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ Το ζήτημα της τροφής δεν σταματάει μόνο στη φυσική τροφή… Αρχίζει με την καθαρή σκέψη, τα θετικά

ΤΑ 5 ΚΥΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Το ζήτημα της τροφής δεν σταματάει μόνο στη φυσική τροφή… Αρχίζει με την καθαρή σκέψη, τα θετικά συναισθήματα, την ανώτερη επίγνωση… Η αληθινή καθαρότητα ξεκινάει από μέσα… Κατόπιν εκδηλώνεται και στο υλικό πεδίο… “Όπως μέσα, έτσι και έξω”… Το εξωτερικό επίπεδο ενός ανθρώπου διαμορφώνεται σύμφωνα με τον εσωτερικό του κόσμο… Ας καλλιεργήσουμε την καθαρότητα του νου και των ιστών… Η αγνότητα του νου αποτελεί Πνευματικό έργο… Η καθαρότητα της ύλης, ξεκινάει από τη δουλειά με το σώμα μας και όλα ξεκινούν από την “Αποτοξίνωση”. Υπάρχουν 5 βασικά όργανα αποβολής στο σώμα μας. Εάν οποιοδήποτε από τα 5 όργανα αυτά υπολειτουργεί, όλα τα υπόλοιπα επιβαρύνονται και η αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού δυσχεραίνεται.

Advertisment

Τα 5 κύρια όργανα αποβολής άχρηστων ουσιών είναι:

[arrow_list]

 • Το Δέρμα. Η σωστή φροντίδα του δέρματος, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία και των υπολοίπων οργάνων αποβολής. Το βούρτσισμα του δέρματος απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και τα προϊόντα του μεταβολισμού που εκκρίνονται μέσω της εφίδρωσης.
 • Τα Νεφρά. Οι νεφροί είναι τόσο σημαντικοί για την εσωτερική μας καθαρότητα, γι΄αυτό είναι δύο. Μας προσφέρουν μία έξτρα ικανότητα για το φιλτράρισμα του αίματος και την αποβολή των τοξικών αποβλήτων και των περιττών υγρών. Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τα νεφρά μας είναι η κατανάλωση άφθονου καθαρού νερού.
 • Το Λεμφικό σύστημα. Η λέμφος συλλέγει τα ενδοκυτταρικά απόβλητα και τα φέρνει στο αίμα. Κατόπιν αυτά περνούν από επεξεργασία στο συκώτι και φιλτράρονται από τα νεφρά. Η κυκλοφορία της λέμφου εξαρτάται από την κίνηση των άκρων και τη δράση των μυών. Συνεπώς η άσκηση ευεργετεί πολύ τη λέμφο.
 • Οι Πνεύμονες. Μέρος των τοξικών αποβλήτων που παράγονται στον οργανισμό, αποβάλλονται από τους πνεύμονες σε μορφή αερίων. Το διοξείδιο του άνθρακα εναλλάσσεται με το οξυγόνο κατά την αναπνοή.
 • Τα Έντερα. Τα Έντερα είναι ο “βασιλιάς των οργάνων αποβολής”. Η καθαρότητα όλων των ιστών του σώματος εξαρτάται από την καθαρότητα του εντέρου. Αποτελεί την πηγή των περισσότερων τοξινών που φέρονται στο αίμα και στη λέμφο, μέσω των εντερικών τοιχωμάτων και εναποτίθενται στους ιστούς. Αναπόφευκτα ακολουθεί εντερική τοξιναιμία. Δηλαδή ο οργανισμός αυτό-τοξινώνεται από τα ίδια του τα τοξικά απόβλητα.[/arrow_list]

 

Advertisment

 

Τι είναι η «Ανακλαστική αντίδραση του νευρικού τόξου» του Gr. Bernard Jensen;

Στη 2η εβδομάδα ανάπτυξης, το έμβρυο αποκτά το σχήμα του πρωτογενούς εντερικού σωλήνα, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται το νευρικό του σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι εντερικοί και οι νευρικοί ιστοί συνδέονται στενά. Την 4η εβδομάδα, οι κάλυκες πνευμόνων και ύπατος, αρχίζουν να σχηματίζονται ως διογκώσεις από τον εντερικό και νευρικό ιστό. Την 6η εβδομάδα αρχίζουν να σχηματίζονται και οι κάλυκες των υπολοίπων οργάνων, που είναι επικαλυμμένοι με μία μεμβράνη, που αποτελείται από τους ίδιους ιστούς που σχημάτισαν τους εντερικούς και τους νευρικούς ιστούς, στις πρώτες φάσεις της εμβρυικής ανάπτυξης. ΑΡΑ οι ιστοί του πρωτογενούς εντέρου, περιβάλλουν κάθε όργανο μέσα στο σώμα μας, με δική τους μεμβράνη, που σημαίνει ότι συγκεκριμένες περιοχές του εντέρου, συνδέονται ανακλαστικά με ορισμένα όργανα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το εκάστοτε «ασθενές» τμήμα του εντέρου, να σχετίζεται με το εκάστοτε «ασθενές» όργανο. ΑΡΑ αποτοξινώνοντας και θεραπεύοντας το «ασθενές» έντερο, κατ΄επέκταση θεραπεύουμε και το «ασθενές» όργανο.

Ποιος είναι ο «Νόμος της Ίασης» του Hering;

Σύμφωνα με το Νόμο της Ίασης του Hering (ομοιοπαθητικός που ίδρυσε την πρώτη σχολή ομοιοπαθητικής στις ΗΠΑ) «Η ίαση λαμβάνει χώρα από μέσα προς τα έξω, από το κεφάλι προς τα κάτω, και με την αντίστροφη σειρά σε σχέση με την πορεία εκδήλωσης των συμπτωμάτων». Ας το αναλύσουμε βήμα-βήμα: «η ίαση λαμβάνει χώρα από μέσα προς τα έξω» δηλαδή από το έντερο που διατηρεί ανακλαστική σχέση με άλλα σημεία του σώματος. «Από το κεφάλι προς τα κάτω» δηλαδή από τα εγκεφαλικά κέντρα που επηρεάζουν τα όργανα με τα οποία σχετίζονται. «Με την αντίστροφη σειρά, σε σχέση με την πορεία εκδήλωσης των συμπτωμάτων» δηλαδή εννοεί ότι η αντίστροφη πορεία οφείλεται στη θεραπευτική κρίση και την αποβολή του τοξικού υλικού, που συνδέεται τόσο με το έντερο, όσο και με τα όργανα που εμπλέκονται στην ασθένεια. Ουσιαστικά επιβεβαιώνει οHering ότι το έντερο αποτελεί την πηγή όλων των νοσημάτων, γιατί είναι ο «βασιλιάς» και φροντίζοντας το έντερο, φροντίζουμε όλο το βασίλειο-σώμα μας.

Πως η τοξίνωση του εντέρου επιβαρύνει όλο τον οργανισμό;

Όταν είναι δυσβιωτικό το έντερο (δηλαδή έχει αυξημένη συγκέντρωση από μύκητες, παράσιτα, candida) τότε τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, απορροφώνται από το αίμα. Στη συνέχεια το αίμα μεταφέρει αυτές τις τοξικές ουσίες σε όλο τον οργανισμό, εναποθέτοντας μερικές και στους ιστούς.

Αν είναι δε και επιβαρυμένο οποιοδήποτε άλλο από τα 5 συστήματα αποβολής, τότε κατακρατούνται ακόμα περισσότερες τοξίνες. Καθώς οι τοξίνες συσσωρεύονται στους ιστούς, η κυτταρική λειτουργία τροποποιείται. Επιπλέον εμφανίζονται και πεπτικές διαταραχές, γιατί οι εν μέρει χωνεμένες τροφές επιβαρύνουν το πρόβλημα. Όταν εμφανίζεται μία εκφυλιστική ασθένεια, αυτό σημαίνει ότι οι τοξίνες έχουν συσσωρευτεί σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Όμως γενικότερα επιβαρύνεται ο οργανισμός μας από τοξίνες και το αποτέλεσμα είναι κόπωση, δυσκοιλιότητα, κακή κυκλοφορία του αίματος, ψωρίαση, έκζεμα, ακμή, αρτηριακή πίεση, ζαχαρώδης διαβήτης, δυσλειτουργίες νεφρών και προστάτη, αναιμία, πονοκέφαλος, ημικρανία κ.α… Αναπόφευκτα ο εξασθενημένος οργανισμός, οδηγείται στην εντερική τοξιναιμία δηλαδή στην αυτό-τοξίνωση. Η αυτό-τοξίνωση ενεργοποιείται όταν ο οργανισμός απορροφά μεγάλες ποσότητες από τα ίδια του τα τοξικά απόβλητα. Είναι η επίπτωση της κακής διατροφής και του δυσβιωτικού εντέρου.

Τι είναι η Κολίτιδα;

Η κολίτιδα είναι η ερεθιστική κατάσταση του εντέρου, που συχνά συνδέεται με ψυχολογικό στρες. «Κολίτιδα» σημαίνει «φλεγμονή στο κόλον». Όσοι υποφέρουν από κολίτιδα έχουν συνήθως εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας, βλέννες, μυϊκές συσπάσεις στην κοιλιακή χώρα, κοιλιακές κράμπες, πόνο, αέρια, τυμπανισμό, αιμορροΐδες και γενικότερη δυσφορία. Η κολίτιδα θεραπεύεται με την απομάκρυνση του αιτίου που την δημιούργησε, δηλαδή πρέπει να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν τα αίτια του στρες και της νεύρωσης. Όσοι υποφέρουν από κολίτιδα, σπαστική κολίτιδα, βλεννώδη κολίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, είναι αγχώδεις, νευρωτικοί, ακατάστατοι γενικότερα στη ζωή τους, συχνά αφηρημένοι και προβληματικοί σε κάποιους τομείς, εξαιτίας της φλεγμονής του παχέος εντέρου, που τους βασανίζει.

Πως σχετίζονται τα συναισθήματα με το έντερο;

Τα συναισθήματα και η διανοητική μας κατάσταση, επηρεάζουν το έντερο σε μεγάλο βαθμό. Κάθε συναίσθημα που μεταβιβάζεται μέσω του νευρικού συστήματος, επηρεάζει την παροχή αίματος στο παχύ έντερο, καθώς επίσης και στους μυς και στο κόλον. Οι σκέψεις μας μπορούν να διευκολύνουν το ανακλαστικό του νευρικού τόξου, ειδικά στους πιο αδύναμους ιστούς του εντέρου. Αυτή είναι η αντίστροφη δράση του ανακλαστικού του νευρικού τόξου. Επίσης ο φόβος και το άγχος έχουν έντονη επίδραση, αφού το σφιγμένο κόλον μπορεί να ανταποκριθεί με διάρροια. Το έντερο παραμένει σφιγμένο μέχρι να καταλαγιάσει ο φόβος και η ανησυχία. Στην περίπτωση δε της κολίτιδας, η ίδια η ασθένεια προκλήθηκε από νευρική ένταση και άγχος.

Τι είναι ο Μετεωρισμός;

Ο βασικός λόγος που προκαλείται ο μετεωρισμός, είναι αέρια στο έντερο. Ορισμένα αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα είναι άοσμα, ενώ άλλα όπως το θειϊκό υδρογόνο, είναι εξαιρετικά δύσοσμα. Όταν είναι δυσλειτουργικό το έντερο, δημιουργούνται εντερικές διαταραχές και παγιδεύονται τα αέρια, που δημιουργούνται από τις ζυμώσεις και τις σηπτικές διαδικασίες. Τα αέρια μπορούν να δημιουργήσουν υψηλή πίεση, η οποία εκδηλώνεται και ως διάταση ή πόνος. Όταν δε υπάρχουν εγκολπώματα στο παχύ έντερο, τότε είναι δεδομένα τα αέρια, η δυσφορία και η επαναπορρόφηση των τοξινών, άρα και η αυτό-τοξίνωση. Όσοι υποφέρουν από μετεωρισμό, θα αισθανθούν καλύτερα από το έγχυμα φύλλων μέντας. Εάν το έντερο είναι ερεθισμένο, συνιστάται αφέψημα λιναρόσπορου. Ο χυλός ρυζιού και κριθαριού, επίσης συμβάλλει στην καταπολέμηση του μετεωρισμού. Επίσης τα μήλα γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα οργανικού νατρίου και καλίου και παρέχουν στα εντερικά τοιχώματα αυτά τα απαραίτητα μέταλλα.

Τι είναι οι Αιμορροΐδες;

Είναι το πρόβλημα που παρουσιάζεται στις φλέβες του κάτω μέρους του παχέος εντέρου, που καταλήγει στον πρωκτό. Οι φλέβες αυτές φουσκώνουν και γεμίζουν αίμα κάθε φορά που γίνεται η αφόδευση και η αίσθηση είναι κάψιμο και οξύς πόνος. Όταν δε το έντερο πιέζεται από σκληρά περιττώματα, τότε οι πρησμένες φουσκωμένες φλέβες αιμορραγούν. Συνήθως εκδηλώνονται 2 είδη αιμορροΐδων: οι εσωτερικές και οι εξωτερικές, και σαν αποτέλεσμα από τη συχνή απώλεια αίματος έχουμε το χαμηλό αιματοκρίτη και την αναιμία. Οι αιμορροΐδες είναι η φυσική συνέπεια της δυσκοιλιότητας και της κολίτιδας, συχνά δε και της παχυσαρκίας.

Στα νεφρά μπορεί να έχουμε επιβάρυνση;

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι σε όσους καταναλώνουν πολλές ζωικές πρωτεΐνες αποβάλλεται πολύ άζωτο, που είναι μια βλαβερή ουσία για τα νεφρά. Έχουμε επιβάρυνση της ηπατικής λειτουργίας, της νεφρικής λειτουργίας και ασφαλώς επιβάρυνση της εντερικής λειτουργίας, διότι η αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνης προκαλεί και αυτή δυσκοιλιότητα.

Σε τι χρησιμεύει η βακτηριακή χλωρίδα;

Το έντερο του ανθρώπου, που έχει μια μεγάλη επιφάνεια 550τ.μ. είναι πλήρως καλυμμένο με χιλιάδες κύτταρα ξένα αλλά συμβιωτικά στον οργανισμό: τις εντερικές βακτηριακές χλωρίδες. Αυτά τα βακτήρια, τα οποία βρίσκονται στο έντερο από τη στιγμή της γέννησής μας, είναι 300 διαφορετικών ειδών, όλα σε ισορροπία μεταξύ τους. Εμείς είμαστε που μέσω της διατροφής τα θρέφουμε και τους επιτρέπουμε να επιβιώνουν. Αυτά μας το ξεπληρώνουν αναπτύσσοντας ορισμένες βασικές λειτουργίες:

v Εγγυώνται τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

v Συνθέτουν τις βιταμίνες Β1, Β2, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ

v Μεταβολίζουν τα χοληφόρα οξέα που μας κάνουν να χωνεύουμε τα λιπαρά

v Ρυθμίζουν το κοπρώδες υλικό και τα εντερικά αέρια

v Παράγουν φυσικά αντιβιοτικά και ουσίες με αντιβακτηριαδιακή δράση που μπλοκάρουν όλες τις απόπειρες από μέρους των ξένων βακτηριδίων και των βλαβερών μικροοργανισμών να μας βλάψουν και να προκαλέσουν μολύνσεις.

v Προχωνεύουν τα τρόφιμα και διευκολύνουν την αφομοίωση των διαφόρων θρεπτικών ουσιών

v Καταπολεμούν την εμφάνιση αλλεργιών

Από άποψη αισθητικής;

Η κλασική ένδειξη στις γυναίκες είναι η κυτταρίτιδα. Πέρα από τα υγρά που κατακρατούνται και περιέχουν τοξίνες, το ίδιο το λίπος είναι αποθήκη τοξινών. Άλλες ενδείξεις είναι τα φουσκώματα και πρηξίματα στην κοιλιακή χώρα. Επίσης το να μην επιτυγχάνεται εύκολη απώλεια βάρους, ενώ η διατροφή συναινεί σ΄αυτό. Η δυσάρεστη αναπνοή, οφείλεται στην «σκατόλη» ένα τοξικό παραπροϊόν της βακτηριακής δράσης, που καταστέλλει την κυκλοφορία του αίματος και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η σκατόλη οφείλει την ύπαρξη της, σε αυξημένη ποσότητα λήψης ζωικής πρωτεΐνης, και η υπέρμετρη ποσότητα της, προσδίδει τη δυσοσμία της αναπνοής.

ΒΟΤΑΝΑ & ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

O σύγχρονος τρόπος ζωής, με την εσφαλμένη και άστατη διατροφή, το άγχος και την παντελή έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, έχει κάνει τη δυσκοιλιότητα ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Διαβάστε μερικές από τις λύσεις που προτείνουν οι εναλλακτικές θεραπείες για να ανακουφιστείτε.

[arrow_list]

 • Λιναρόσπορος: Μουσκεύετε 2 κουταλιές της σούπας σε 1,5 λίτρο νερό και το αφήνετε για όλη τη νύχτα. Το πρωί, το σουρώνετε και το πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσοχή: Ο λιναρόσπορος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα από άτομα που υποφέρουν από διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Αντένδειξη: Ο λιναρόσπορος είναι απαγορευτικός στα εγκολπώματα και στις φλεγμονώδεις κολίτιδες.
 • Ψύλλιο: Οι σπόροι του φυτού αυτού, προστατεύουν το γαστρεντερικό σύστημα λόγω της ποσότητας των φυτικών ινών και το θεραπευτικών στοιχείων που περιέχουν. Οι σπόροι του ψύλλιου απορροφούν το νερό και σχηματίζουν μία μεγάλη μάζα. Η μάζα αυτή (σε άτομα με δυσκοιλιότητα) διεγείρει το έντερο και το αναγκάζει να κινηθεί. Το ψύλλιο πρέπει να συνοδεύεται από μεγάλη ποσότητα νερού.
 • Ιβίσκος: Ο ιβίσκος συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. O ιβίσκος ενδείκνυται για τους υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας και αυξημένων λιπιδίων. Ετοιμάζετε έγχυμα με 1 κουταλάκι ιβίσκου σε 1 φλιτζάνι νερό.
 • Πασιφλόρα, Ρολογιά: Είναι ένα πολύ καλό ηρεμιστικό φυτό που καταπολεμά τη σπαστικότητα του εντέρου.
 • Δυόσμος: Το έγχυμά του φέρνει ανακούφιση σε όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα…
 • Θυμάρι: Το έγχυμά του είναι για δυσεντερίες. Ανακούφιση στο πεπτικό. Είναι αντιδιαρροϊκό. Ανακουφίζει από κολικούς.
 • Αχίλλεια: Το έγχυμά της είναι για κολίτιδα, αντιφυσητικό δηλ αποβάλλει τα αέρια.
 • Δενδρολίβανο: Το έγχυμά του είναι αντιφυσητικό και αντισυπτικό.
 • Μάραθος: Το έγχυμά του είναι γαστροκινητικό και για τυμπανισμό.
 • Κορίανδρος: Το έγχυμά του είναι γαστροκινητικό και βοηθάει στη δυσπεψία.
 • Αγριοκύμινο: Το έγχυμά του είναι γαστροκινητικό και για τυμπανισμό. Μειώνει τη σήψη των τροφών, στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου.
 • Γλυκάνισο: Το έγχυμά του ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων. Για τυμπανισμό μαζί με δυόσμο.
 • Κρεμμύδι: Για τις αιμορροΐδες πίνουμε το χυμό από 1 κουταλάκι γλυκού πριν το φαγητό (λαϊκή συνταγή).
 • Αλόη: Ενισχύει τον περισταλτισμό του εντέρου. Χορηγείται συνήθως μαζί με σπασμολυτικά και άφυσσα βότανα, γιατί μπορεί να γίνουν επίπονες οι κενώσεις. Αντένδειξη: Σε κολίτιδα, Νόσο του CROHN, Εγκολπώματα.
 • Ροδιά (φλοιός): Είναι στυπτικό ρόφημα και βοηθά στις διάρροιες και στις δυσεντερίες. Καθαρίζει το έντερο ως αποτοξινωτικό ρόφημα.[/arrow_list]

 

 

[text_styles type=”mark” link=”https://www.addicted.gr/” target=”_blank”]

Ερχόμαστε τώρα στα ισχυρά «Υπακτικά» τα οποία είναι: Η Σέννα (τα γνωστά μας φύλλα Αιγύπτου) και η Συναμική. Είναι από τα βότανα που φημίζονται για την υπακτική τους δράση, αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών, καθώς προκαλούν εθισμό.

Βέβαια μέσα σε όλα αυτά δεν ξεχνάμε το Λάδι και το Μέλι, τα οποία πρέπει να βρίσκονται παρόντα στην καθημερινή μας διατροφή. Επίσης Ακτινίδια και αποξηραμένα Δαμάσκηνα και Σύκα.

[/text_styles]

Κάλλη Σκαρλάτου

Πηγές:

Φροντίδα του παχέος εντέρου, Dr Bernard Jensen

Δυσκοιλιότητα, Κολίτιδα, Αιμορροΐδες, Αγωγή Υγείας

Ύλη από σεμινάριο Βοτάνων, Πανδώρα Φύση
Πηγή: Ενεργειακή Διατροφολογία

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της
Ημικρανίες και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου | Πώς συνδέονται

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση