,

Οικονομική κρίση και προσωπικές σχέσεις: Τρόποι διαχείρισης

“Η φτώχεια φέρνει γκρίνια”, λέει μια παροιμία κι αν ρίξεις μια ματιά γύρω σου θα συμφωνήσεις κι εσύ. Τα χρήματα είναι ένα ευαίσθητο και

“Η φτώχεια φέρνει γκρίνια”, λέει μια παροιμία κι αν ρίξεις μια ματιά γύρω σου θα συμφωνήσεις κι εσύ. Τα χρήματα είναι ένα ευαίσθητο και αρκετά περίπλοκο θέμα για πολλά ζευγάρια.

1. Πάρτε την απόφαση να κάνετε τη σχέση σας πρώτη προτεραιότητα

Advertisment

Είναι εύκολο να ξεχάσεις τη σημασία που έχει για σένα η σχέση σου όταν αντιμετωπίζεις οικονομικές δυσκολίες. Η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα (αν θα έχεις δουλειά και χρήματα για να επιβιώσεις) γιγαντώνεται, οι τρυφερές στιγμές λιγοστεύουν και επίκεντρο στην καθημερινότητά σου γίνονται τα χρήματα και ο φόβος της έλλειψής τους.

Το να συνειδητοποιήσετε και οι δυο αυτό τον κίνδυνο είναι βασικό για να κρατήσετε τις ισορροπίες του γάμου ή της σχέσης σας, αφού θα χρειαστεί να κάνετε συνειδητή προσπάθεια για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες. Με λίγο προγραμματισμό, θα βρείτε εσύ και ο σύντροφός σου κάποια ώρα μέσα στην ημέρα μόνο για σας, για να ζείτε στιγμές που θα τις προστατεύετε απ΄όσα συμβαίνουν γύρω σας. Σκεφτείτε το σαν ένα “σταθμό ανεφοδιασμού”, ένα “pit-stop” που επιτρέπει και στους δυο σας να ξαναγεμίσετε τις μπαταρίες της σχέσης σας.

2. Συνειδητοποιήστε και δεχτείτε την αλλαγή ρόλων

Advertisment

Μπορεί να είσαι εσύ αυτός που απευθύνονται όλοι για να πουν το πρόβλημά τους ή μπορεί να είσαι αυτός που κάνει αστεία και αποφορτίζει την ατμόσφαιρα. Μπορεί να είσαι ο κουβαλητής ή αυτός που φροντίζει το σπίτι και τα παιδιά. Όποιος κι αν ήταν ο ρόλος σου μέχρι τώρα, να είσαι έτοιμος και ανοιχτός στο ενδεχόμενο να αλλάξει. Και δεν πειράζει. Μη συνδέεις την προσωπική σου αξία ή την αξία του συντρόφου σου με το ρόλο που έπαιζε μέχρι τώρα. Υπάρχει κάτι πιο βαθύ.

Μοιραστείτε εσύ και ο σύντροφός σου τους φόβους και τις ανησυχίες σας και στηρίξτε ο ένας τον άλλο, χωρίς να τον κατακρίνετε και να τον απαξιώνετε.

3. Βρείτε νέους τρόπους να συνδεθείτε και να απολαύσετε ο ένας τον άλλο

Τα χρήματα που κάποτε ξοδεύατε για διασκέδαση, διακοπές, χόμπι, ταξίδια, για να φάτε έξω ή να κάνετε δώρα ο ένας στον άλλο πιθανόν να μην περισσεύουν πια ή να πηγαίνουν σε δόσεις δανείων, καρτών, λογαριασμούς και φόρους.

Η πρόκληση για σένα και το σύντροφό σου είναι να βρείτε νέους τρόπους να μοιράζεστε στιγμές και να περνάτε καλά, χωρίς να ξοδεύετε πολλά. Διάβασε κάθε εβδομάδα τη free agenda του Cosmo.gr για να πάρεις ιδέες.

4. Μάθετε να ζητάτε βοήθεια και στήριξη ο ένας από τον άλλο

Πολύ συχνά επίσης τα ζευγάρια, ιδίως οι άντρες, δεν μοιράζονται τους φόβους και τις ανησυχίες τους. Είναι μια συμπεριφορά τόσο συνηθισμένη που έχει καταντήσει κλισέ: ο στωικός άντρας που προτιμά να μη μιλά για τα συναισθήματά του, κυρίως για αυτά που τον κάνουν να νιώθει αδύναμος, δεν ζητάει βοήθεια αλλά προσπαθεί να λύσει όλα τα προβλήματα μόνος του, αφήνοντας τη σύντροφό του να νιώθει απομονωμένη, μπερδεμένη και μόνη. Την ίδια αντίδραση βέβαια, σπανιότερα είναι η αλήθεια, μπορεί να έχει και μια γυναίκα.

Η έλλειψη επικοινωνίας όμως είναι πολύ επικίνδυνη και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απομάκρυνσή σας, με αποτέλεσμα να πρέπει να αντιμετωπίσετε εκτός από την οικονομική κρίση και την κρίση που θα έχει προκύψει στη σχέση σας.

5. Προσπαθήστε να καταλάβετε πώς αντιδράς εσύ και ο σύντροφός σας στο στρες

Όσο το άγχος που σου προκαλεί η οικονομική ανασφάλεια αυξάνεται τόσο πιο πιθανό είναι να ξεσπάς την ένταση που νιώθεις στο σύντροφό σου. Προσπάθησε να καταλάβεις πώς αντιδράς στο στρες, ώστε να μπορείς να ελέγχεις τον εαυτό σου πριν ξεσπάσει σε λάθος άνθρωπο. Συζητήστε μαζί το θέμα για να καταλάβετε περισσότερο ο ένας τον άλλο και να μην κάνετε λανθασμένες υποθέσεις για τις αντιδράσεις σας.

Μην ξεχνάς:

[quote_center]Οταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε πια μια κατάσταση, έχουμε την πρόκληση να αλλάξουμε τον εαυτό μας[/quote_center]

– Viktor Frankl

*Η Αλεξία Καλογεροπούλου είναι υποψήφια διδάκτωρ στον Τομέα Ψυχολογίας του τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση