,

Τεχνική εύρεσης του προσωπικού σας αρχέτυπου

Ακολουθεί μια καταπληκτική άσκηση – κατευθυνόμενος διαλογισμός του Deepak Chopra για να βρείτε το προσωπικό σας αρχέτυπο. Μπορεί να είναι περισσότερα από ενα. Εάν

Ακολουθεί μια καταπληκτική άσκηση – κατευθυνόμενος διαλογισμός του Deepak Chopra για να βρείτε το προσωπικό σας αρχέτυπο. Μπορεί να είναι περισσότερα από ενα. Εάν βρείτε το αρχέτυπό σας, τότε θα έχετε βρει τις ποιότητες στις οποίες κραδαίνεστε και θα μπορείτε να τις φέρετε στο φως πολύ πιο γρήγορα. Όταν συνειδητοποιήσετε ποιο ή ποια είναι τα αρχέτυπά σας, τότε οι κρυφές δυνάμεις σας θα βγουν στην επιφάνεια και θα έχετε κάνει πολλά βήματα για να εκπληρώσετε την αποστολή για την οποία έχετε ενσαρκωθεί. Ο διαλογισμός αυτός είναι υπέροχος και μπορείτε να τον κάνετε και σε ομάδες.

Ως βοήθημα για την αναζήτησή σας, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη άσκηση, την οποία έχω δανειστεί από τη φίλη μου, Τζιν Χιούστον, συγγραφέα του βιβλίου « Μια μυθική ζωή, μαθαίνοντας να ζούμε τη δική μας μεγάλη ιστορια». Στα βιβλία της υπάρχουν πολλές άλλες ασκήσεις, και σας συστήνω ανεπιφύλακτα να τα συμβουλευτείτε. Καθίστε άνετα και αδειάστε το νου σας από κάθε σκέψη. Ιδανικό θα ήταν να υπήρχε κάποιος που θα σας διαβάζει τις ακόλουθες παραγράφους, ενώ εσείς θα έχετε τα μάτια κλειστά. Αν υπάρχει η δυνατότητα, καταγράψτε το ακόλουθο κείμενο σε μια κασέτα ή CD και βάλτε το να παίζει κατά τη διάρκεια της άσκησης, ώστε να μπορείτε να οραματίζεστε τις σκηνές με μεγαλύτερη διαύγεια. Όμως, η άσκηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, ακόμη και αν απλώς τη διαβάζετε με καθαρό και ανοιχτό νου.

(Σημείωση Εναλλακτικής Δράσης: Έπειτα από την ευγενική προσφορά του φίλου και αναγνώστη της Εναλλακτικής Δράσης, Κωνσταντίνου Μαρίνη, ο διαλογισμός αυτός έχει ηχογραφηθεί και μπορείτε να τον ακούσετε)

Advertisment

 

Αρχίστε παίρνοντας μερικές βαθιές αναπνοές. Εισπνέετε και εκπνέετε αργά, απελευθερώνοντας οποιαδήποτε ένταση, νευρικότητα ή αντίσταση νιώθετε στο σώμα σας. Συνεχίστε να παίρνετε αργές, βαθιές, ήρεμες ανάσες, επιτρέποντας σε κάθε εκπνοή να σας μεταφέρει σε ένα βαθύτερο, πιο ήσυχο και χαλαρό μέρος.

Advertisment

Τώρα φανταστείτε ότι περπατάτε κατά μήκος ενός πανέμορφου, δενδροστοιχισμένου μονοπατιού στην εξοχή, μακριά από τη φασαρία της πόλης. Καθώς προχωράτε, παρατηρείτε γύρω σας την πλούσια βλάστηση, τα πουλιά που πετούν πάνω από το κεφάλι σας, τα αγριοκούνελα που περνούν βιαστικά από μπροστά σας, τις πεταλούδες που φτερουγίζουν γύρω σας. Φτάνετε σε ένα ξέφωτο και βρίσκεστε μπροστά σε ένα όμορφο αγροτόσπιτο με αχυρένια στέγη. Η πόρτα είναι ανοιχτή σαν να σας καλοδέχεται στο εσωτερικό του σπιτιού. Κοιτάζετε μέσα και βλέπετε μια κάμαρα και ένα διάδρομο που οδηγεί στο πίσω μέρος του σπιτιού. Αισθάνεστε ασφάλεια και άνεση εκεί μέσα, λες και έχετε επιστρέψει στο δικό σας σπίτι. Ακολουθείτε το διάδρομο και βρίσκεστε σε ένα μικρό δωμάτιο. Εκεί υπάρχει μια ντουλάπα την οποία και ανοίγετε. Παραμερίζοντας τα ρούχα στις κρεμάστρες, ανακαλύπτετε στο πίσω μέρος της ντουλάπας ένα άνοιγμα. Διαπιστώνετε πως οδηγεί σε μια πανάρχαια πέτρινη ελικοειδή σκάλα που κατεβαίνει στα έγκατα της Γης. Το φως είναι λιγοστό, και έτσι αρχίζετε να κατεβαίνετε ένα-ένα τα σκαλιά, προσέχοντας πολύ για να μην πέσετε. Κατεβαίνετε όλο και πιο βαθιά. Τελικά, φτάνετε στη βάση της σκάλας και ανακαλύπτετε πως βρίσκεστε στην όχθη ενός μεγάλου ποταμού που αντανακλά τις ασημένιες ακτίνες του φεγγαρόφωτου. Κάθεστε πλάι στο νερό και αφουγκράζεστε το ήρεμο κελάρυσμά του, ενώ ατενίζετε την έναστρη αιωνιότητα του νυχτερινού ουρανού.

Από μακριά διακρίνετε μια μικρή βάρκα να πλησιάζει. Γλιστρά προς το μέρος σας. Ένας γενειοφόρος άνδρας, ντυμένος με λινό χιτώνα, στέκεται στην πρύμνη και σας κάνει νόημα να επιβιβαστείτε. Νιώθοντας ασφάλεια και προστασία, επιβιβάζεστε στη βάρκα και εκεί ο άνδρας σας δίνει να φορέσετε ένα ριχτό ένδυμα, διακοσμημένο με αρχαία σύμβολα. Η βάρκα πλέει μέσα από μια στενή σήραγγα η οποία μοιάζει να μην έχει τέλος. Ο γενειοφόρος βαρκάρης στην πρύμνη αρχίζει να μουρμουρίζει άγνωστα μάντρα και σε λίγο συνειδητοποιείτε πως οι αισθήσεις σας έχουν οξυνθεί. Νιώθετε χαλαροί, αλλά ταυτόχρονα σας κατακλύζει μια περίεργη έξαψη. Ένα φως εμφανίζεται στην άκρη της σήραγγας και, όσο πλησιάζετε, δυναμώνει όλο και περισσότερο. Πλησιάζοντας στο φως, αντιλαμβάνεστε πως σας καλεί να εισέλθετε στον εικονικό κόσμο. Καθώς αποδέχεστε την πρόσκληση και βυθίζεστε μέσα στο φως, ανακαλύπτετε ξαφνικά πως δεν έχετε βάρος. Αρχίζετε να αιωρείστε πάνω από τη βάρκα και βυθίζεστε μέσα στο γλυκό φως. Γίνεστε ένα με το φως.

Τώρα πια είστε μια εικονική ύπαρξη, μια σφαίρα παλλόμενου φωτός. Από αυτό τον κόσμο της καθαρής δυνατότητας μπορείτε να αναδυθείτε στην κβαντική και την υλική πραγματικότητα με οποιαδήποτε μορφή και σχήμα, σε οποιοδήποτε σημείο του χωροχρόνου επιθυμείτε.

Βυθίζεστε στη φωτεινή ύπαρξή σας και αναδύεστε ως η θεά ΄Ηρα, βασίλισσα του Ολύμπου και όλων των Ελλήνων Θεών, σύμβολο της βασιλικής εξουσίας και της ομορφιάς. Κυβερνάτε τον κόσμο, γεμάτη αυτοπεποίθηση και κύρος. Οι υπήκοοί σας βασίζονται στη σιγουριά και τη δύναμή σας. Είστε η υπέρτατη έκφραση της αυτοπεποίθησης. Νιώστε πώς είναι να διαθέτετε τη συνείδηση αυτής της πανίσχυρης θεάς, πώς είναι να κινείστε με το σώμα της, να διαθέτετε τις χειρονομίες της, τη φωνή της, τις εκφράσεις του προσώπου της. Κοιτάξτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια της. Ακούστε τον κόσμο μέσα από τα αυτιά της.

Τώρα αποχαιρετήστε τη θεά και επιστρέψτε στην εικονική φωτεινή μορφή σας. Για άλλη μια φορά βρίσκεστε στον κόσμο του καθαρού δυναμικού και μπορείτε να πάρετε οποιαδήποτε μορφή. Αγγίξτε τα βάθη της φωτεινής ύπαρξής σας και αναδυθείτε ως ένας σοφός γέρος βασιλιάς, συνηθισμένος να αντιμετωπίζει τις φουρτούνες της ζωής. Είστε ο γενειοφόρος σοφός, ο μεγάλος ρίσι, ο οποίος αντιλαμβάνεται όλες τις μορφές και τα φαινόμενα του κόσμου ως ένα είδος συμπαντικού χορού. Ζείτε μέσα σε αυτό τον κόσμο, αλλά δεν ανήκετε σε αυτόν. Και κάθε σκέψη, λέξη και πράξη σας εκφράζεται με τον πιο άψογο τρόπο. Νιώστε πώς είναι να διαθέτετε τη συνείδηση ενός σοφού. Ο νους σας είναι ο νους ενός μύστη. Αισθανθείτε πώς είναι να ζείτε με τις σκέψεις του, την ομιλία του και τις χειρονομίες του. Κοιτάξτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του.

Τώρα, «απελευθερώστε» τον μύστη, αποσύροντας το νου σας από αυτόν, και βυθιστείτε ξανά στην ουσία του εικονικού φωτεινού όντος. Αγγίξτε τα βάθη της ύπαρξης σας και αναδυθείτε ως λυτρωτής. Είστε το φως της ευσπλαχνίας και ακτινοβολείτε συγχώρεση και ελπίδα. Αυτή καθαυτή η παρουσία σας διαλύει το σκοτάδι, όσο απειλητικό και αν φαίνεται.

Είστε η ουσία των αβατάρ, η ουσία του Χριστού, του Βούδα. Η ίδια η φύση σας μετουσιώνει την εμπειρία σε πίστη. Παρατηρήστε τις σκέψεις που αναδύονται μέσα στο νου του λυτρωτή. Δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του, πλημμυρίζοντας από ευσπλαχνία και αγάπη για κάθε ζωντανό πλάσμα.

Τώρα, απελευθερώστε το λυτρωτή και επιστρέψτε στην αρχέγονη ουσία σας. Είστε και πάλι μια εικονική φωτεινή ύπαρξη, μια δεξαμενή καθαρής συμπαντικής ενέργειας. Αποτελείτε το πλήρες δυναμικό όλων όσων υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν στο μέλλον. Βυθιστείτε σε αυτό το φως και αναδυθείτε ως η θεϊκή μητέρα. Είστε η θεμελιώδης δύναμη που τρέφει τα πάντα. Είστε η Δήμητρα, η Σάκτι, το θηλυκό πρόσωπο του Θεού. Είστε η θεϊκή μητέρα, η οποία χαρίζει την αγάπη και την καλοσύνη της σε όλα τα πλάσματα. Είστε η αρχέγονη δημιουργική δύναμη που δίνει ζωή στις μορφές και τα φαινόμενα. Ζήστε μέσα από τη συνείδηση της θεϊκής μητέρας. Δείτε τη δημιουργία μέσα από τα μάτια της. Αφουγκραστείτε τη δημιουργία μέσα από τα αυτιά της. Εισπνεύστε και εκπνεύστε με τα πνευμόνια της.

Τώρα απελευθερώστε τη θεϊκή μητέρα. Ανακτήστε τη θεμελιώδη φύση σας ως καθαρό φως, ως αρχέγονη εικονική ενέργεια, γεμάτη δυνατότητες, ικανή να υλοποιήσει οτιδήποτε επιθυμείτε. Καταδυθείτε στα βάθη της ύπαρξής σας και αναδυθείτε ως Διόνυσος, θεός του αισθησιασμού, της έκστασης και της μέθης, της υπερβολής και της ανεμελιάς .Είστε η προσωποποίηση της απόλυτης παράδοσης στην εκάστοτε στιγμή. Η φύση σας είναι ασυγκράτητη. Βυθίζεστε στην εμπειρία της ζωής. Μεθάτε από αγάπη. Βιώστε τον κόσμο μέσα από τη συνείδηση του Διονύσου. Αισθανθείτε τη μέθη. Δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του Διονύσου. Ακούστε τη μουσική του σύμπαντος ως δοξολογία για την ύπαρξή σας. Παραδοθείτε στην έκσταση των αισθήσεων και του πνεύματος.

Τώρα, απελευθερώστε το Διόνυσο και βυθιστείτε και πάλι στην αρχέγονη ενεργειακή κατάσταση του καθαρού, εικονικού φωτός. Ανακαλύψτε μέσα στο απεριόριστο δυναμικό σας τον παλμό της σοφίας και της διάνοιας, και αναδυθείτε ως η θεά της σοφίας, η Αθηνά, η Σαρασβάτι. Είστε η προστάτιδα του πολιτισμού, αφοσιωμένη στη σοφία, τις τέχνες και την επιστημονική γνώση. Είστε μια πραγματική πνευματική πολεμίστρια. Στόχος σας είναι η εξάλειψη της άγνοιας που παρεμποδίζει την έκφραση της αλήθειας. Βιώστε τη συνείδηση της θεάς της σοφίας. Δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια της, ακούστε τον μέσα από τα αυτιά της. Είστε η προσωποποίηση της λεπτότητας, της χάρης, της ευγένειας και της σοφίας στο απόγειό τους.

Τώρα, απελευθερώστε τη θεά της σοφίας. Επιστρέψτε στην αρχική σας κατάσταση ως καθαρό εικονικό φως. Ενωθείτε και πάλι το απεριόριστο, άρρητο ον, πλημμυρισμένοι από δυναμικό. Βυθιστείτε στη θεμελιώδη φωτεινή ουσία σας και αναδυθείτε ως Αφροδίτη, θεά του έρωτα και της ομορφιάς. Είστε η ενσάρκωση του αισθησιασμού, του πάθους και της σεξουαλικότητας. Βλέποντάς σας, όλα τα πλάσματα χάνουν το νου τους και λαχταρούν τις ηδονές του Έρωτα. Εκφράστε και βιώστε τη συνείδηση της θεάς του έρωτα. Γευτείτε τον αισθησιασμό της. Δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια της θεάς του έρωτα.

Τώρα, απελευθερώστε τη θεά του έρωτα, επιστρέφοντας στον πυρήνα σας ως φως, ως καθαρό, αδιαχώριστο ον, ως απεριόριστο δυναμικό. Βυθιστείτε στην ουσία σας και αναδυθείτε ως θείο βρέφος, ως έκφραση του αγνού, θεϊκού δυναμικού. Είστε η ενσάρκωση

Της αθωότητας. Προσωποποιείτε την προσμονή της άνευ όρων αγάπης. Προσφέρετε, αλλά και παίρνετε αγάπη. Είστε τέκνο των θεών, ακολουθείτε το θείο πεπρωμένο σας, σφύζετε από συμπαντικό δυναμικό. Παρατηρήστε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του θείου βρέφους.

Νιώθετε την αγάπη να κυλά μέσα από την αθώα καρδιά σας. Βιώστε την παιχνιδιάρικη διάθεση του παιδιού του φωτός, αγαλλιάστε με την ύπαρξή σας.

Απελευθερώστε το θείο βρέφος. Αισθανθείτε και πάλι ως εικονικό φωτεινό ον. Αναπαυθείτε μέσα στην απεραντοσύνη σας. Είστε ένας δυνατός παλμός ενέργειας, ικανός να δημιουργήσει οτιδήποτε επιθυμεί. Βυθιστείτε στο φως κι αναδυθείτε ως συμπαντικός αλχημιστής. Είστε ο υπέρτατος μάγος, ικανός να μετατρέψει το τίποτα σε κάτι και το κάτι σε τίποτα. Είστε υπεράνω του κόσμου των αισθήσεων. Αντιλαμβάνεστε τον υλικό κόσμο ως μια έκφραση της συνειδητής σας ενέργειας, την οποία μπορείτε να μεταμορφώσετε σε ύλη μέσω της πρόθεσης και της προσοχής σας. Προσλαμβάνετε όποια μορφή επιθυμείτε, έμψυχη ή άψυχη, καθώς είστε η συνείδηση σε όλες τις μεταμορφώσεις της. Είστε ο Κρίσνα. Είστε οι άπειρες δυνατότητες. Γίνετε ο Κρίσνα, ο συμπαντικός αλχημιστής που μπορεί να υλοποιήσει οτιδήποτε επιθυμεί. Δείτε τον εαυτό σας να μεταστοιχειώνει τις σκέψεις σε φαινόμενα. Παρατηρείστε το σύμπαν μέσα από τα μάτια του Κρίσνα. Βιώστε τον κόσμο ως το σώμα σας. Δεν βρίσκεστε εσείς μέσα στο σύμπαν, αλλά το σύμπαν βρίσκεται μέσα σας.

Για τα επόμενα λίγα λεπτά, παίξτε με τη δημιουργική σας ενέργεια, προσλαμβάνοντας οποιαδήποτε μορφή θέλετε. Αυτή η μορφή μπορεί να είναι ένα από τα αρχέτυπα στα οποία αναφερθήκαμε, μπορεί και όχι. Γίνετε όποιο πλάσμα θέλετε. Αποκτήστε τη συνείδηση ενός μεγάλου ζωγράφου ή μουσικού. Ζήστε τον κόσμο ως πανίσχυρος πολιτικός ηγέτης. Γίνετε αετός και αντικρίστε την πλάση από ψηλά. Γίνετε φάλαινα και ζήστε μέσα από τη συνείδηση ενός παιχνιδιάρικου θαλάσσιου όντος. Δεν υπάρχει όριο στις μορφές που μπορείτε να πάρετε. Απολαύστε τον εικονικό εαυτό σας, ενθουσιαστείτε από τη γνώση και την εμπειρία του απεριόριστου δυναμικού σας. Με τη μορφή αυτή, είστε ταυτόχρονα θεοί και θεές, αρχέτυπα και μυθικές εικόνες μέσα σε ένα σώμα. Για τα επόμενα λίγα λεπτά, επιτρέψτε σε οποιαδήποτε εικόνα, φράση, σύμβολο ή λέξη αναδυθεί να αποκτήσει μορφή μέσα στη συνείδησή σας.

Όταν νιώσετε πως βιώσατε ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, επιλέξτε τρεις αρχετυπικές εικόνες, σύμβολα, λέξεις ή φράσεις που απηχούν μέσα σας, που σας εμπνέουν και σας κινητοποιούν. Θα μπορούσαν να είναι οικείοι θεοί ή θεές, εικόνες, ζώα, σύμβολα των στοιχείων της φύσης, κοσμικές δυνάμεις, λέξεις, φράσεις ή οποιαδήποτε άλλη ποιότητα είναι σημαντική για σας-οτιδήποτε σας κάνει να αισθάνεστε άνετα όταν το φέρνετε στο νου σας. Θα πρέπει να κάνετε την επιλογή σας με την πεποίθηση πως αν αυτά τα πρόσωπα ή οι ποιότητες μπορούσαν να κάνουν την εμφάνισή τους στον κόσμο και να εκφραστούν μέσα από εσάς, τότε θα ήσασταν ικανοί να δημιουργήσετε μεγαλειώδη και θαυμαστά πράγματα.

Συμβουλεύω πάντα τους άνδρες να επιλέγουν τουλάχιστον ένα θηλυκό αρχέτυπο και τις γυναίκες τουλάχιστον ένα αρσενικό.΄Ολοι μας διαθέτουμε τόσο αρσενικές όσο και θηλυκές ποιότητες και αν αγνοήσουμε μια συγκεκριμένη πλευρά του εαυτού μας αυτό σημαίνει ότι καταπνίγουμε αυτή την πηγή προσωπικού πάθους.

Καταγράψτε τα τρία σύμβολα ή αρχέτυπα.΄Υστερα, αρχίστε να συλλέγετε έργα τέχνης, εικόνες, σύμβολα ή κοσμήματα που σας θυμίζουν τα αρχέτυπά σας. Μερικοί δημιουργούν ένα μικρό βωμό του εαυτού τους. Αν οι σημαντικότερες ποιότητες των αρχετύπων που επιλέξατε μπορούν να εκφραστούν με λέξεις, καταγράψτε τις σε ένα φύλλο χαρτί ώστε να υπάρχει κάτι για να σας τις υπενθυμίζει. Τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, κατά προτίμηση μετά το διαλογισμό, θα πρέπει να ανατρέχετε σε αυτές τις σημειώσεις και να απευθύνετε σιωπηλά μια πρόσκληση προς τα αρχέτυπά σας «σας παρακαλώ, ελάτε και εκφραστείτε μέσα από μένα». Καθιερώστε τα ως σημεία αναφοράς που σας υπενθυμίζουν το όνειρο της ζωής σας. ΄Όταν αισθάνεστε χαμένοι ή αποπροσανατολισμένοι μέσα στον κόσμο, θα λειτουργούν ως πυξίδα που θα σας οδηγεί πίσω στον αληθινό σας εαυτό.

Αντί να ακολουθείτε την τελευταία λέξη της μόδας ή να μιμείστε κάποιον κινηματογραφικό αστέρα, διαμορφώστε τον εαυτό σας, τις σκέψεις και τις πράξεις σας με βάση τα αρχέτυπά σας. Πολλοί άνθρωποι το κάνουν κάθε μέρα, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. ΄Εχει τύχει ποτέ να ακούσετε το ερώτημα «τι θα έκανε ο Ιησούς στη θέση μου?» Οι χριστιανοί που βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής τους ή πρέπει να πάρουν μια σημαντική απόφαση, συχνά θέτουν αυτό το ερώτημα. Πρόκειται για έναν τρόπο με τον οποίο μπορεί κανεις να χρησιμοποιήσει το πανίσχυρο αρχέτυπο του λυτρωτή-όπως αυτό ενσαρκώθηκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού-ως οδηγό για τη ζωή του. Χρησιμοποιήστε με τον ίδιο τρόπο τα προσωπικά σας αρχέτυπα. Αναρωτηθείτε «οι πράξεις μου είναι συνεπείς προς τα αρχέτυπά μου;» Ουσιαστικά, το βαθύτερο ερώτημα είναι το εξής «είμαι αληθινός απέναντι στον εαυτό μου;» Θα κατακτήσετε την ολοκλήρωση μέσα από τα αρχέτυπά σας, αν επιτρέψετε στους θεούς ή τις θεές, τα τοτέμ ή τις προσωπικότητες που επιλέξατε, να εκφραστούν μέσα από εσάς. Είναι τα κλειδιά για το αληθινό και θαυμαστό πεπρωμένο σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση