,

Δείξε μου το χαμόγελό σου να σου πω πόσο θα ζήσεις

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico IIAdvertisment Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και στις Διαταραχές του Μεταβολισμού American College for the Advancement in Medicine

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II

Advertisment

Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και στις Διαταραχές του Μεταβολισμού

American College for the Advancement in Medicine

 

Advertisment

 

Γνωρίζατε ότι το χαμόγελό σας μπορεί να προβλέψει πόσο θα ζήσετε αλλά και το βαθμό επιτυχίας σας στη ζωή;

Μπορεί κάτι τόσο στοιχειώδες όσο ένα χαμόγελο να έχει τόσο ισχυρή επίδραση πάνω μας;

Λοιπόν Ναι!

Εκτενείς επιστημονικές ανακαλύψεις δείχνουν ότι έχει άμεση επίδραση τόσο στη φυσική όσο και στην πνευματική μας κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Ron Gutman απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Χάρβαρντ που αφορά νέες τεχνολογικές εφαρμογές στην ιατρική (SMARrt Initiative), ο τρόπος και η συχνότητα που χαμογελάμε καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής και της υγείας μας. Ο Gutman συνέδεσε στοιχεία από τις επιστήμες της ιατρικής, της βιολογίας, της κοινωνιολογίας και της νευροφυσιολογίας για να ανακαλύψει τις κρυμμένες δυνάμεις του χαμόγελου.

Μια μελέτη 30 ετών από το πανεπιστήμιο του Berkeley, εξέτασε τα χαμόγελα στις κολεγιακές φωτογραφίες και τις συνέκρινε με την πορεία και το βαθμό ευτυχίας που είχαν αυτά τα άτομα στη ζωή.

Ακόμη πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα μελέτης που αφορούσε στα χαμόγελα παικτών του μπέιζμπολ σε σχέση με την διάρκεια ζωής τους. Βρέθηκε ότι οι παίκτες που είχαν τις πιο χαμογελαστές φωτογραφίες είχαν ένα μέσο όρο διάρκειας ζωής που έφτανε τα 79.9 χρόνια ενώ αυτοί που χαμογελούσαν λιγότερο ή καθόλου ζούσαν μόνο 72.9 χρόνια.

Το χαμόγελο μας όμως φαίνεται να επηρεάζει τόσο την δική μας συμπεριφορά όσο και αυτή των γύρω μας. Ο Gutman ανακάλυψε στις έρευνες του ότι ότι είναι στη φύση του ανθρώπου να χαμογελάει και το χαμόγελο μπορεί να επηρεάσει θετικά οποιαδήποτε σχεδόν κοινωνική δραστηριότητα και ότι μας κάνει καλό.

Τα συμπεράσματα του Gutman επιβεβαιώνονται και από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ όπου σε άρθρο της έκδοσης του “Harvard Health” με τίτλο “Η σύνδεση μεταξύ Ευτυχίας και Υγείας¨ αναφέρεται ότι επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα θετικά συναισθήματα μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνει η ζωή μας μεγαλύτερη και υγιέστερη.

Το χαμόγελο είναι ένα βασικό και πολύ συχνό μέσο επικοινωνίας του ανθρώπινου είδους. Νέες τρισδιάστατες τεχνικές μας επιτρέπουν να καταγράψουμε έμβρυα που χαμογελούν πριν καν γεννηθούν. Πάνω από το 30% των ατόμων ανάμεσα μας χαμογελούν περισσότερες από 20 φορές την ημέρα ενώ λιγότεροι από 5% από εμάς χαμογελούν κάτω από 5 φορές την ημέρα. Τα παιδιά όμως μπορούν να χαμογελάσουν και 400 φορές σε μια ημέρα. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί όταν βρίσκεστε με χαμογελαστά παιδιά χαμογελάτε και εσείς περισσότερο;

Δύο μελέτες από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία έδειξαν ότι το χαμόγελο των άλλων καταστέλλει στην πραγματικότητα τον έλεγχο που εμείς ασκούμε στους μύες του προσώπου μας και μας ωθεί να χαμογελάσουμε. Οι ίδιοι ερευνητές κατέγραψαν επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να συνοφρυωθούμε όταν κοιτάμε κάποιον που μας χαμογελάει. Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό και μας προκαλεί μια ισχυρή υποσυνείδητη τάση να χαμογελάσουμε και εμείς όταν βλέπουμε ένα.

Σύμφωνα με τον Gutman και μόνη η κίνηση να χαμογελάσουμε μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη από κοινωνικές, συναισθηματικές, συμπεριφορικές και σωματικές αλλαγές που καθορίζουν όχι μόνο το πως αισθανόμαστε αλλά και το πως μας βλέπουν και μας κρίνουν οι άλλοι.

Άγγλοι ερευνητές κατέγραψαν την ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά την διάρκεια του χαμόγελου και την συνέκριναν με άλλα ευχάριστα ερεθίσματα. Βρήκαν λοιπόν ότι ένα χαμόγελο ισοδυναμεί με ένα ερέθισμα από 2.000 σοκολάτες ή με 16.000 στερλίνες μετρητά!

Η επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα συναισθήματα μας όχι μόνο καθορίζουν την πορεία της επιτυχίας και της υγείας μας αλλά και ότι μπορούν να διαμορφωθούν από εμάς τους ίδιους ανεξάρτητα με το πως αισθανόμαστε και τι συνθήκες επικρατούν γύρω μας.

Φορέστε το καλύτερο σας χαμόγελο. Αρχικά μπορεί να είναι κάπως σφιγμένο ή να μην μοιάζει καθόλου με χαμόγελο, συνεχίστε λίγο ακόμη και παρατηρήστε την διάθεση, την υγεία και τη ζωή σας να αλλάζουν.

Στην Υγειά Σας!

Πηγές
https://blog.healthtap.com/2011/05/the-untapped-power-of-smiling/
education.ucsb.edu/janeconoley/ed197/Keltnerexpressionsofpositivemotion.pdf
https://www.health.harvard.edu/healthbeat/the-happiness-health-connection
https://blog.healthtap.com/2011/05/the-untapped-power-of-smiling/
https://pss.sagepub.com/content/early/2010/02/26/0956797610363775.extract
https://www.springerlink.com/content/y6167x802644377v/
https://www.livescience.com/3503-smiles-predict-marriage-success.html
https://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3105580.stm

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση