Η Ιατρική αλλάζει, εμείς;

Η επιστήμη και ιδιαίτερα ο κλάδος των ιατρικών επιστημών αλλάζουν με απίστευτους ρυθμούς και μαζί πρέπει να αλλάξουμε και εμείς οι γιατροί...

Η Ιατρική αλλάζει, εμείς;

Η Ιατρική αλλάζει, εμείς;

O Dr. Burwell πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε ομιλία του το 1944 προς τους φοιτητές της ιατρικής ανέφερε το εξής: «Τα μισά από αυτά που θα σας διδάξουμε είναι σωστά και τα μισά είναι λάθος. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πιο μισό είναι τι». Αν σκέφτεστε ότι αυτό ίσχυε το 1944 και ότι τώρα η επιστήμη έχει προχωρήσει, σύμφωνα με την επιστημονομετρία (scientometrics) – την επιστήμη που μετράει και αναλύει την επιστήμη την ίδια – η δήλωση του Burwell ισχύει και σήμερα.

Advertisment

Όσα γνωρίζουμε αλλάζουν με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και πολλές “επιστημονικές αλήθειες”, που πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα, δεν ισχύουν πια. Δεδομένα όπως: οι δεινόσαυροι ήταν ψυχρόαιμα ζώα, ο Πλούτωνας είναι πλανήτης, το μεγαλύτερο τμήμα του DNA είναι “άχρηστο”, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών με τη διατροφή μας μειώνει την επίπτωση του καρκίνου, ότι οι καλά σχεδιασμένες μεθοδολογικά κλινικές μελέτες θα αποφέρουν πιο αξιόπιστα δεδομένα, δεν ισχύουν πλέον.

Στην ιατρική μάλιστα η κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμη πιο δύσκολη. Το 2005 ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης στη μελέτη του δημοσιεύτηκε στο Plos Medicine ανέδειξε γιατί “Η πλειοψηφία των δημοσιευμένων ιατρικών μελετών είναι ψευδής.”

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/iatriki-allazei-emeis/

Advertisment

Η επιστήμη και ιδιαίτερα ο κλάδος των ιατρικών επιστημών αλλάζουν με απίστευτους ρυθμούς και μαζί πρέπει να αλλάξουμε και εμείς οι γιατροί. Δείτε την συγκλονιστική ιστορία του Peter Attia, γιατρού από το Στάνφορντ και πως ο ίδιος βίωσε αυτή την αλλαγή. Δείτε την παρουσίαση ως το τέλος …

Ως νέος χειρουργός, ο Πίτερ Άττια αισθάνθηκε περιφρόνηση για μία ασθενή με διαβήτη. Ήταν υπέρβαρη, σκέφτηκε, και ως εκ τούτου υπεύθυνη για το γεγονός ότι έπρεπε να ακρωτηριαστεί το ένα της πόδι. Όμως, χρόνια αργότερα, ο Άττια βίωσε μια δυσάρεστη ιατρική έκπληξη που τον έκανε να αναρωτηθεί: Καταλαβαίνουμε σωστά τον διαβήτη; Θα μπορούσαν οι πρόδρομοι του διαβήτη να προκαλέσουν παχυσαρκία, και όχι το αντίστροφο; Μια ματιά στο πώς οι υποθέσεις μπορεί να μας οδηγούν στην διεξαγωγή του λάθους ιατρικού πολέμου.

Ενεργοποιείστε τους ελληνικούς υπότιτλους.

 “… το πρώτο βήμα είναι ν’ αποδεχτούμε την πιθανότητα ότι αυτά που πιστεύουμε τώρα για την παχυσαρκία, τον διαβήτη και την ινσουλινοαντίσταση, μπορεί να είναι λάθος και γι’αυτό θα πρέπει να δοκιμαστούν.

… Πρώτον, πώς τα διάφορα φαγητά που καταναλώνουμε επιδρούν στον μεταβολισμό μας, τις ορμόνες και τα ένζυμα, και μέσω ποιων διαφοροποιημένων μοριακών μηχανισμών;Δεύτερον, βασισμένοι σε αυτές τις ιδέες, μπορεί ο κόσμος να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στην δίαιτα του με ένα τρόπο που να είναι ασφαλής και πρακτικός στην εφαρμογή; Και τέλος, αφού αναγνωρίσουμε ποιες ασφαλείς και πρακτικές αλλαγές μπορεί να κάνει ο κόσμος στην δίαιτα του, πώς μπορούμε να μετακινήσουμε την συμπεριφορά τους προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση;

… Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να κατηγορούμε τους παχύσαρκους και διαβητικούς ασθενείς μας όπως έκανα εγώ. Οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν να κάνουν το σωστό, αλλά θα πρέπει να ξέρουν τι είναι, και πρέπει να δουλεύει. Ονειρεύομαι την ημέρα όπου οι ασθενείς μας θα μπορούν να διώξουν τα επιπλέον κιλά και να θεραπευτούν απο την ινσουλινοαντίσταση επειδή ως γιατροί έχουμε πετάξει τα ψυχολογικά μας βάρη και θεραπεύσαμε τους εαυτούς μας αρκετά από την αντίσταση στη νέα ιδέα για να πάμε πίσω στα αρχικά μας ιδεώδη: τα ανοιχτά μυαλά, το κουράγιο να πετάξουμε τις χτεσινές ιδέες όταν δεν φαίνεται να λειτουργούν, και να καταλαβαίνουμε ότι η επιστημονική αλήθεια δεν είναι τελεσίδικη, αλλά εξελίσσεται συνεχώς. Το να παραμείνουμε πιστοί σ’ αυτό το μονοπάτι θα είναι καλύτερο για τους ασθενείς μας και καλύτερο για την επιστήμη …”

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση