, ,

Γιατί δεν πρέπει να κοιτάτε το ρολόι πριν κοιμηθείτε;

Μια ακόμη κουραστική ημέρα έρχεται στο τέλος της. Δουλέψατε πολύ κάτω από άγχος και πίεση και πλέον είστε σπίτι και ετοιμάζεστε να κοιμηθείτε γιατί

Μια ακόμη κουραστική ημέρα έρχεται στο τέλος της. Δουλέψατε πολύ κάτω από άγχος και πίεση και πλέον είστε σπίτι και ετοιμάζεστε να κοιμηθείτε γιατί και αύριο σας περιμένει πρωινό ξύπνημα και μια ίδια σε ένταση ημέρα. Πέφτετε πτώμα στο κρεβάτι, αλλά εκεί που νομίζατε ότι ο Μορφέας θα σας χαϊδέψει τα βλέφαρα, αρχίζετε να στριφογυρνάτε όλο ένταση σαν να μην νυστάζετε καθόλου. Τι έχει συμβεί;

Μην κοιτάτε το ρολόι πριν κοιμηθείτε

Advertisment

Μόλις κάνατε το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι πριν κοιμηθούν. Κοιτάξατε το ρολόι σας, είδατε την ώρα και υπολογίσατε ασυναίσθητα, πόσες ώρες ύπνου σας απομένουν μέχρι το πρωινό ξύπνημα. Νεότερες έρευνες κατέληξαν πως αυτό το μικρό λαθάκι μπορεί να χαλάσει τον ύπνο.

Η κατάσταση στην οποία περνάει ο οργανισμός και δεν μας επιτρέπει να κοιμηθούμε λέγεται ψυχοφυσιολογική αϋπνία. Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sleep Research δείχνει ότι η υπερβολική πίεση να κοιμηθούμε, έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και οδηγεί σε διακεκομμένο ύπνο και σε ελλιπή ξεκούραση.

Η ώρα σας αγχώνει και δεν σας επιτρέπει να απολαύσετε έναν μεστό ύπνο

Advertisment

Επιστήμονες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας μελέτησαν ανθρώπους που δεν είχαν κανένα πρόβλημα ύπνου, για το ποιος κοιμάται ευκολότερα και γρηγορότερα. Όσοι κοίταζαν το ρολόι πριν κοιμηθούν έδειξαν ότι εμφανιζόταν ένα είδος πίεσης και άγχους το οποίο προκαλούσε μειωμένη διάρκεια ύπνου, κακή ποιότητα ύπνου, ελάχιστη ξεκούραση και προπαντός δυσκολία στο να κοιμηθούν. Η ψυχοφυσιολογική αϋπνία αναγνωρίζεται επίσημα από τους ειδικούς ως πάθηση και επηρεάζει το 15% των ασθενών με χρόνια αϋπνία.

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση