Χάστε βάρος μειώνοντας τις φλεγμονές

Μια σύντομη αναφορά θα γίνει στο τελευταίο βιβλίο του Nicolas Perricone The Perricone Weight – Loss diet που συσχετίζει την φλεγμονή με την απώλεια βάρους και

Μια σύντομη αναφορά θα γίνει στο τελευταίο βιβλίο του Nicolas Perricone The Perricone Weight – Loss diet που συσχετίζει την φλεγμονή με την απώλεια βάρους και την διατήρηση της νεότητας.

Η ινσουλίνη είναι μια σημαντική ορμόνη που βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει το σάκχαρο του αίματος για την παραγωγή ενέργειας ή την αποθήκευσή του ως γλυκόζη ή λίπος. Η απότομη παραγωγή ινσουλίνης οδηγεί σε ένα προφλεγμονώδες στάδιο που εκδηλώνεται σαν επιθυμία για φαγητό που με την σειρά της οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο υπερκατανάλωσης τροφής. Αυτός είναι ο λόγος που μια δίαιτα βασισμένη στους υδατάνθρακες, όσο λίγες θερμίδες και αν έχουν αυτοί, εμφανίζει πενιχρά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Advertisment

Υπάρχουν διαιτολόγοι που ισχυρίζονται πως η παχυσαρκία οφείλεται στην εγκατάλειψη της δίαιτας του ανθρώπου τροφοσυλλέκτη, η οποία βασιζόταν στους καρπούς ,στους σπόρους, στις ρίζες ,στα φρούτα στα ψάρια. Αυτή είναι η άποψη με την οποία συμφωνεί και ο συγγραφέας του βιβλίου. Για να είμαστε υγιείς και να διατηρούμε ιδεώδες βάρος πρέπει να καταναλώνουμε πρωτεΐνες (ψάρια, θαλασσινά, κοτόπουλα και γαλοπούλα χωρίς ορμόνες και συντηρητικά), υδατάνθρακες από φρούτα και λαχανικά, κατά προτίμηση οργανικά, και λιπαρά από σολομό, σαρδέλες, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς. Αυτά τα καλά λίπη θα μας βοηθήσουν να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές μας, να εφοδιάσουμε τα κύτταρά μας, να αποκτήσουμε λαμπερό δέρμα και έξυπνο εγκέφαλο και εξαιρετική διάθεση. Η φλεγμονή, στην οποία αναφέρεται ο Dr. Perricone, συχνά δεν είναι ορατή. Είναι χρόνια και υφέρπουσα και είναι ο λόγος των ξαφνικών κρίσεων πείνας και αδυναμίας απώλειας βάρους. Ο Perricone προτείνει μια μερίδα ψάρι ή άλλου τύπου πρωτεΐνη την ημέρα, η οποία θα συνοδεύεται από υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Τρώμε πρώτα την πρωτείνη και μετά τη σαλάτα και φυλάμε το φρούτο για το τέλος. Οι πρωτεΐνες χωνεύονται πολύ πιο αργά από τις άλλες τροφές και συγχρόνως καταστέλλουν και την όρεξη.

Επίσης ο Periccon συνιστά και κάποια συμπληρώματα που κατά την γνώμη του βοηθούν στην απώλεια βάρους. Καταρχήν συνιστά ωμέγα -3 σκευάσματα σε δόσεις 1000mg τρεις φορές την ημέρα ως τα τέλεια αντιφλεγμονώδη. Τα ωμέγα -3 μειώνουν την φλεγμονή, ενώ παράλληλα μειώνουν την όρεξη, ανεβάζουν τη σεροτονίνη και το ανοσοποιητικό καθώς και τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.

Άλλο εξαιρετικό βοήθημα είναι το α-λιποικό οξύ, το οποίο βρίσκεται φυσιολογικά στο σώμα μέσα στα μιτοχόνδρια και το οποίο εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας του κυττάρου.

Advertisment

Το α-Λιποικό οξυ μαζί με την acetyl-l-carnitine και το Co Q10 ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια.

Το α-λιποικό οξύ είναι διαλυτό και στο νερό και στο λίπος και το γεγονός αυτό το καθιστά εξαίρετο αντιοξειδωτικό.

Η ασταξανθίνη είναι μια ουσία που προέρχεται από το Haematococcus pluvialis, ενα μικροφύκι που βρίσκεται σε πολικό περιβάλλον και είναι ένα φυσικό καροτενοειδές. Η ασταξανθίνη αναφέρεται σαν το κόκκινο χρυσάφι της θάλασσας και η συνιστώμενη δόση είναι 2mg την ημέρα.

Η καρνιτίνη είναι ένα συστατικό που μοιάζει πολύ με την βιταμίνη Β και μετατρέπει και αυτό το λίπος σε ενέργεια. Η καρνιτίνη είναι καλό να συνδυάζεται με τα ωμεγα-3 για καλύτερο αποτέλεσμα και να αποφεύγεται η λήψη της το βράδυ γιατί μπορεί να ανησυχήσει τον ύπνο. Η συνιστώμενη δόση για τους υπέρβαρους είναι 1500mg διαιρεμένα σε τρεις δόσεις. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ανθρώπους με μανιοκατάθλιψη.

Άλλα συμπληρώματα είναι το CLA, ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται σε πολλές τροφές που τρώμε και το οποίο μειώνει το σωματικό λίπος ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς. Συνιστώμενη δόση 1000 mg ως 4000mg σε μια ή δυο δόσεις μαζί με το φαγητό.

Το Q10 είναι ένα αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες που προλαμβάνει την παχυσαρκία. Συνιστώμενη δόση είναι τα 30mg την ημέρα λαμβανόμενη με το φαγητό.

Επίσης το χρώμιο είναι ένα συστατικό κλειδί για τον έλεγχο της ινσουλίνης, καθώς ρυθμίζει την όρεξη και την επιθυμία για γλυκά. Η καλύτερη μορφή του είναι το πικολινικό χρώμιο, είναι καλύτερα να λαμβάνεται μακριά από γάλα και τροφές από σόγια, ξηρούς καρπούς και σπόρους γιατί μειώνουν την απορρόφησή του. Συνιστώμενη δόση είναι τα 100-200mcg.

Άννα Χαρτζοπούλου – Φαρμακοποιός, Ξενοφών Μάγνης – Ολιστικός Ιατρός

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση