, , ,

Ο εκπληκτικός συνδυασμός ηλιοθεραπείας και άσκησης

Φαίνεται ότι τόσο η ηλιοθεραπεία όσο και η άσκηση έχουν εξαίρετα οφέλη για την υγεία και τη φυσική κατάσταση. Ωστόσο, όταν εφαρμόζονται σε συνδυασμό,

Φαίνεται ότι τόσο η ηλιοθεραπεία όσο και η άσκηση έχουν εξαίρετα οφέλη για την υγεία και τη φυσική κατάσταση. Ωστόσο, όταν εφαρμόζονται σε συνδυασμό, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται. Οι φυματικοί ασθενείς που ακολουθούν αγωγή αποκλειστικά αποτελούμενη από τακτική ηλιοθεραπεία, εμφανίζουν σημαντική βελτίωση του μυϊκού τόνου, ακόμα και αν δεν ασκούνται. Το φαινόμενο παρατηρείται και στα άτομα που ακολουθούν προγράμματα εκγύμνασης. Εντούτοις, ο συνδυασμός ηλιοθεραπείας και άσκησης συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση του μυϊκού τόνου και της μυϊκής αντοχής.

Στον άντρα, η μυϊκή ανάπτυξη συσχετίζεται με την παραγωγή της κατεξοχήν αντρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης.

Στην αρχαία Ελλάδα, οι άντρες ασκούνταν γυμνοί στις ζεστές αμμουδερές παραλίες, προκειμένου να αναπτύξουν δυνατούς μυς. Όταν το φως του ήλιου πέφτει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, η παραγωγή τεστοστερόνης αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, όταν πέφτει στα γεννητικά όργανα, η ορμόνη εκκρίνεται κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό. Μελέτη του Νοσοκομείου της Βοστόνης έδειξε ότι το υπεριώδες φως αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης όταν ο θώρακας ή η πλάτη εκτίθενται στον ήλιο. Η ορμόνη αυξάνεται κατά 200 τοις εκατό όταν τα γεννητικά όργανα εκτίθενται στον ήλιο!

Η τακτική ηλιοθεραπεία αυξάνει τη δύναμη και το μέγεθος όλων των μυϊκών ομάδων του άντρα. Κατά συνέπεια, ο συνδυασμός ηλιοθεραπείας και άσκησης είναι ιδανικός για την ανάπτυξη δυνατού, υγιούς σώματος με βέλτιστη αναπαραγωγική λειτουργία. Με δεδομένα τα ευρήματα αυτά, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ελλιπής έκθεση στον ήλιο, σε συνδυασμό με τη συμφόρηση, αποτελεί το κύριο αίτιο των αυξημένων ποσοστών υπογονιμότητας που παρατηρούνται στον αστικό πληθυσμό. Αν θέλετε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή ή τη γονιμότητα σας, αντί να καταφύγετε σε κάποια από τις διαθέσιμες ακριβές θεραπείες που εγκυμονούν σοβαρές παρενέργειες, σας συνιστώ να δοκιμάσετε πρώτα την ανέξοδη προσφορά του ήλιου.

Ασφαλώς, και οι γυναίκες ωφελούνται από τον ήλιο. Οι θηλυκές ορμόνες αυξάνονται όταν εκτίθενται σε έναν συγκεκριμένο τύπο υπεριώδους φωτός – τις UVB ακτίνες, οι οποίες θεωρούνται επικίνδυνες και άχρηστες. Οι γυναίκες που εκτίθενται ελάχιστα στον ήλιο υποφέρουν από διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου ή έχουν αμηνόρροια. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να αποκατασταθεί αν κάνουν ηλιοθεραπεία τακτικά και περνούν αρκετή ώρα σε εξωτερικούς χώρους. Η ομαλοποίηση του εμμηνορροϊκού κύκλου επιτυγχάνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ηλιοθεραπείας.

Η ηλιοθεραπεία συντελεί στη ρύθμιση όχι μόνο του εμμηνορροϊκού κύκλου, αλλά και της αρτηριακής πίεσης. Πολλές ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπερτασικοί ασθενείς που ακολούθησαν εντατικό πρόγραμμα σωματικής άσκησης για έξι μήνες, μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση κατά 15 τοις εκατό, ενώ μία έκθεση στο υπεριώδες φως του ήλιου ήταν αρκετή για να μειώσει την αρτηριακή πίεση για πέντε-έξι ημέρες. Επομένως, η άσκηση κάτω από τον ήλιο ενδέχεται να αποτελεί μία από τις αποτελεσματικότερες μη-ιατρικές αγωγές για την αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης. Και φυσικά, είναι δωρεάν και χωρίς παρενέργειες. Παράλληλα, η άσκηση σε συνδυασμό με την ηλιοθεραπεία βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία, γεγονός που γίνεται εμφανές στην ποσότητα αίματος που αντλείται με κάθε συστολή. Μία έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου αρκεί για να αυξήσει την καρδιακή αποδοτικότητα κατά 39 τοις εκατό κατά μέσο όρο – επίδραση η οποία και σε αυτή την περίπτωση διαρκεί για πέντε-έξι ημέρες. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε κάλλιστα να αντικαταστήσει τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διέγερση του μυοκαρδίου. Πρέπει να επισημανθεί ότι το φως του ήλιου δεν λειτουργεί όπως τα φάρμακα που καταστέλλουν τα συμπτώματα, αλλά αποκαθιστά την ισορροπία σώματος και νου.

Και οι διαβητικοί μπορούν να ωφεληθούν από την ισκηση και την ηλιοθεραπεία. Το σάκχαρο του αίματος μειώνεται με την άσκηση και την ηλιοθεραπεία. Μία έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου αρκεί για να διεγείρει την παραγωγή του ενζύμου φωσφορυλάση, η οποία μειώνει την ποσότητα του αποθηκευμένου γλυκογόνου. Δύο ώρες μετα την έκθεση στον ήλιο, ένα άλλο ένζυμο, η συνθετάση του γλυκογόνου, αυξάνει τα αποθέματα γλυκογόνου στους

ιστούς, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Κατά συνέπεια, το ηλιακό φως δρα σαν την ινσουλίνη, και η επίδραση του διαρκεί για ημέρες. Οι διαβητικοί πρέπει να γνωρίζουν ότι αν κάνουν ηλιοθεραπεία, ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τη δόση της ινσουλίνης τους. Σε αυτή την περίπτωση, οφείλουν να επισκέπτονται συχνά το γιατρό τους.

Πέρα απ’ όλα τα άλλα, ο συνδυασμός ηλιοθεραπείας και άσκησης είναι ευεργετικός για το στρες. Μειώνει τη νευρικότητα, το άγχος και τη συναισθηματική ανισορροπία, ενώ αυξάνει την αντοχή στο στρες, την αυτοπεποίθηση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Επίσης, επιφέρει θετικές αλλαγές στην προσωπικότητα και την ψυχική διάθεση, και συντελεί στην καταπολέμηση ανθυγιεινών συνηθειών όπως το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ. Μελέτες από τη Ρωσία έδειξαν ότι το έλκος δωδεκαδάκτυλου επουλώνεται με την τακτική ηλιοθεραπεία.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η ηλιοθεραπεία συνδυάστηκε με πρόγραμμα εκγύμνασης, η απόδοση των μετεχόντων βελτιώθηκε κατά 19 τοις εκατό, σύμφωνα με τις δοκιμασίες φυσικής κατάστασης. Επιπρόσθετα, τα άτομα που εκτέθηκαν στο υπεριώδες φως παρουσίασαν 50 τοις εκατό μείωση των κρυολογημάτων συγκριτικά με τα άτομα που δεν έκαναν ηλιοθεραπεία, και το ανοσοποιητικό τους σύστημα λειτουργούσε πολύ πιο ικανοποιητικά. Επίσης, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε επιπλέον ποσότητα υπεριώδους φωτός κατά τους χειμερινούς μήνες, εμφάνισαν σημαντική βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Η εκδρομή σε έναν ηλιόλουστο προορισμό τους χειμερινούς μήνες φαίνεται ότι έχει ανοσοενισχυτική επίδραση. Η καθημερινή παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και σε ψυχρά κλίματα, επίσης συντελεί στην ικανοποίηση των αναγκών του οργανισμού για υπεριώδες φως.

Αν λαμβάνετε αναλγητικά φάρμακα, δώστε βάση στο εξής: Σε πρόσφατη νοσοκομειακή μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που βρίσκονταν σε ηλιόλουστα δωμάτια χρειάζονταν λιγότερα αναλγητικά συγκριτικά με όσους βρίσκονταν σε σκιερά δωμάτια. Ουσιαστικά, το κόστος των φαρμάκων που λάμβαναν μειώθηκε κατά 21 τοις εκατό.

Απόσπασμα από “Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής” τόμος III του Andreas Moritz Εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε