,

Αβοκάντο: Το θεσπέσιο υπέρ-φρούτο

Το αβοκάντο είναι ένας πολύ λιπαρός καρπός, πλούσιος σε θρεπτικά στοιχεία. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α. Επίσης, περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος

Το αβοκάντο είναι ένας πολύ λιπαρός καρπός, πλούσιος σε θρεπτικά στοιχεία. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α. Επίσης, περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β (ιδίως νιασίνη), φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, εννέα απαραίτητα αμινοξέα, και πολύ κάλιο.

Έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό για την κυκλοφορία του αίματος, αγγειοδιασταλτικό, και ότι μειώνει τη χοληστερόλη. Αν και περιέχει μεγάλη ποσότητα λιπών, πρόκειται κυρίως για μονοακόρεστο ολεϊκό οξύ (το οποίο απαντάται σε μεγάλες ποσότητες και στο ελαιόλαδο), το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση και αναστέλλει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Μελέτη η οποία διεξήχθη το 1996 στο Ινστιτούτο Mexicano del Seguro Social στο Μεξικό, εξέτασε τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο. Οι 45 συμμετέχοντες που έτρωγαν αβοκάντο σε καθημερινή βάση επί μία εβδομάδα ανέφεραν 17% μείωση της συνολικής χοληστερόλης κατά μέσο όρο. Συν τοις άλλοις, διαπιστώθηκε θετική επίδραση και στην αναλογία της χοληστερόλης. Οι τιμές της LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) και των τριγλυκεριδίων μειώθηκαν σε αξιοσημείωτο βαθμό, ενώ της HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) σημείωσαν αύξηση.

Advertisment

Το αβοκάντο είναι πλούσιο και σε β-σιτοστερόλη, ουσία η οποία μείωσε τα επίπεδα της χοληστερόλης σε 16 μελέτες με ανθρώπους. Η β-σιτοστερόλη είναι ένα ευρέως συντα-γογραφούμενο φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης, αλλά έχει σοβαρές παρενέργειες. Το αβοκάντο περιέχει τετραπλάσια ποσότητα β-σιτοστερόλης συγκριτικά με το πορτοκάλι, που παλιότερα θεωρείτο το φρούτο με την υψηλότερη περιεκτικότητα β-σιτοστερόλης.

Έχει διαπιστωθεί ότι το αβοκάντο περιέχει τριπλάσια ποσότητα γλονταθειόνης από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Η γλουταθειόνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο αποδεδειγμένα μπλοκάρει τριάντα διαφορετικά καρκινογόνα, αλλά και τον πολλαπλασιασμό του ιού του AIDS σε πειράματα με δοκιμαστικό σωλήνα. Άλλες μελέτες έδειξαν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης γλουταθειόνης (από διαιτητικές πηγές) και μειωμένου κινδύνου για καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα.

Μπορείτε να πολτοποιήσετε ένα αβοκάντο και να το αλείψετε στα μαλλιά σας αφού τα λούσετε. Αφήστε το για πέντα λεπτά κι έπειτα ξεβγάλτε: θα τους χαρίσει απίστευτη λάμψη. Στη Νότια Αφρική, οι γυναίκες παρασκευάζουν μια ενυδατική μάσκα προσώπου με αβοκάντο, μέλι και χυμό γλυκολέμονου προκειμένου να προστατέψουν το δέρμα τους από την αποξηραντική επίδραση του καυτού ήλιου.

Advertisment

 Andreas Moritz: Το πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο εύκολα χάνουμε κιλά τρώγοντας μόνο πρωτεΐνες | Τι αλλάζει στο μικροβίωμα
5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση