,

Πως να κάνετε έναν εποικοδομητικό καυγά!

Της Ιωάννας Ράπτη Πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί να κάνετε άσκοπους καυγάδες με το σύντροφό σας. Μάθετε πώς να τους μετατρέπετε σε παραγωγικές συζητήσεις.Advertisment

Της Ιωάννας Ράπτη

Πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί να κάνετε άσκοπους καυγάδες με το σύντροφό σας. Μάθετε πώς να τους μετατρέπετε σε παραγωγικές συζητήσεις.

Advertisment

Όλα τα ζευγάρια έχουν τις διαφωνίες τους κατά καιρούς, είτε για καθημερινά μικροπράγματα όπως γιατί δε βοηθά ένας από τους δυο στις δουλειές του σπιτιού είτε για πιο σοβαρά, όπως τα οικονομικά θέματα και τα παιδιά. Το σίγουρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κρίση στις σχέσεις των ζευγαριών και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι πλέον τα διαζύγια αγγίζουν σχεδόν το 40% των γάμων.

Όταν η ένταση σιγοβράζει…

Οι περισσότεροι καυγάδες σε ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί επανέρχονται συνεχώς στα ίδια θέματα ανακυκλώνοντας λόγια και προβλήματα του παρελθόντος. Χρειάζεται μόνο μια μικρή αφορμή για να πυροδοτηθεί νέος καυγάς αλλά στην ουσία ποτέ δε λύνεται κάτι γιατί πολύ απλά κανείς δε μιλά για τις πραγματικές του ανησυχίες και προβλήματα. Η διαμάχη μπορεί να συνεχίζεται για μήνες ή ακόμα και χρόνια και να ξεσπά που και που και ίσως κάποια στιγμή να οδηγήσει και στο τέλος της σχέσης.

Advertisment

Οι ειδικοί λένε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο ένας σύντροφος παίζει το ρόλο του θύματος και ο άλλος το ρόλο του θύτη. Και είναι πολύ εύκολο να μένει κανείς σ’ αυτό το ρόλο σε κάθε διαμάχη. Αλλά αν δε σταθούν και οι δυο και ν’ ακούσουν πραγματικά ο ένας τον άλλον, τότε οι καυγάδες αυτές θα συνεχίζονται επ’ αόριστον.

Το μυστικό για παραγωγικούς καυγάδες είναι να έχουμε την ικανότητα να μάθουμε από τη διαμάχη αυτή και στη συνέχεια να προσαρμόζετε την συμπεριφορά σας ανάλογα. Είναι φυσικό να νιώθουμε οργή κάποιες φορές και είναι και υγιές, αρκεί να γίνεται με εποικοδομητικό τρόπο. Στην πραγματικότητα αν δε μιλάτε ποτέ για τα αληθινά σας αισθήματα θα καταλήξετε να τα δείχνετε με άλλους πιο καταστροφικούς τρόπους. Δείτε λοιπόν πώς θα μετατρέψετε τους καυγάδες σας σε ένα καινούργιο επίπεδο επικοινωνίας. Μπορεί να εξακολουθείτε να πετάτε βάζα και τασάκια ο ένας στον άλλον αλλά τουλάχιστον θα γνωρίζετε το γιατί!

Πως είναι ο θυμός σας;

Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό είδος θυμού. Βρείτε το δικό σας…

– Ο συνήγορος

Χρησιμοποιείτε τη λογική κατά τη διάρκεια του καυγά και θυμάστε τα πάντα. Δεν υψώνετε τη φωνή σας αλλά δεν τα παρατάτε μέχρι να βγείτε νικητής, το οποίο μπορεί να κάνει το σύντροφό σας να αισθάνεται αδύναμος και απογοητευμένος.

– Ο πράος

Φοβάστε τη διένεξη και κάνετε τα πάντα για την αποφύγετε. Μπορεί να νιώθετε ότι με αυτόν τον τρόπο κρατάτε την ηρεμία, αλλά ίσως να σημαίνει ότι οι πραγματικές σας ανάγκες δε συμβαδίζουν και αυτό ίσως σας κάνει μνησίκακους.

– Ο ήσυχος σκυθρωπός

Όταν κάτι σας εκνευρίζει θα το σκέφτεστε, θα αναστενάζετε αλλά δε μπαίνετε ποτέ στη διαδικασία να το κουβεντιάσετε. Όταν όμως δεν ανοίγεστε είναι δύσκολο να επιλυθούν τα προβλήματα.

– Το πυροτέχνημα

Παίρνετε αμέσως φωτιά όταν κάτι σας ενοχλήσει αλλά το ίδιο γρήγορα σας περνά ο θυμός. Παρ’ όλα αυτά η συμπεριφορά αυτή δεν αφήνει το σύντροφό σας να πει τη γνώμη του και εσείς είναι πιθανό να λέτε πράγματα που στη συνέχεια μετανιώνετε.

– Ο ψιλολόγος

Είστε απαλλαγμένοι από τα έντονα ξεσπάσματα αλλά διοχετεύετε την οργή σας με δόσεις μιλώντας διεξοδικά για το κάθε τι με λεπτομέρεια. Αυτό μπορεί να κάνει εσάς και το σύντροφό σας να «στεγνώσετε» συναισθηματικά.

Τι να κάνετε

Όχι προσβολές

Πάρτε την απόφαση αυτή τη στιγμή να σταματήσετε να εκσφενδονίζετε λόγια και προσβολές που αργότερα θα μετανιώσετε. Αντί να προσβάλετε το σύντροφό σας πείτε κάτι ανόητο και χαριτωμένο. Κατευθείαν θα μειώσει την ένταση μεταξύ σας και θα μπορέσετε να συζητήσετε και να λύσετε το πρόβλημα χωρίς εντάσεις και για πάντα.

Μείνετε συγκεντρωμένοι

Πολλοί καυγάδες ξεκινάνε από ένα σημείο και στο τέλος καταλήγουν να ανακυκλώνονται σε παλιά άλυτα προβλήματα. Προσπαθήστε να αντισταθείτε στον πειρασμό να επαναφέρετε και παλιότερους τσακωμούς στο προσκήνιο, γιατί θα σας οδηγήσει σ’ ένα φαύλο κύκλο κατηγοριών. Αν έχετε άλυτα θέματα του παρελθόντος μπορείτε να τα συζητήσετε άλλη στιγμή που θα είστε ήρεμοι. Λόγια όπως «Πάντα κάνεις αυτό» ή «Ποτέ δεν το κάνεις έστι» πυροδοτούν τη διαφωνία κα δύσκολα λύνονται ζητήματα χρόνων! Μείνετε συγκεντρωμένοι στο παρόν πρόβλημα και τα υπόλοιπα λύστε τα με συζήτηση και ηρεμία.

Απομακρυνθείτε και πάρτε βαθιές ανάσες

Αν απομακρυνθείτε για λίγο δεν είναι σα να το βάζετε στα πόδια. Αντίθετα διακόπτει τη διαμάχη και σας δίνει τη δυνατότητα να ξανασκεφτείτε τα πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ενεργήσετε πιο λογικά. Πείτε λοιπόν «Θέλω να ηρεμήσω για 10 λεπτά» και φύγετε από το δωμάτιο διακόπτοντας τον καυγά. Θα μειώσει την αδρεναλίνη της στιγμής και μετά από μερικές ανάσες θα μπορείτε να συζητήσετε ήρεμα αντί να φωνάζετε ο ένας στον άλλον.

Προσέξτε τις κινήσεις σας

Κατά τη διάρκεια ενός καυγά η γλώσσα του σώματος μπορεί να στείλει απειλητικά μηνύματα, όπως να σταυρώνουμε τα χέρια, κουνάμε το κεφάλι μας και να βηματίζουμε έντονα, και ίσως τότε τα λόγια μας να έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Όταν βλέπετε το σύντροφό σας να μη μπορεί να ελέγξει το σώμα του λόγω του θυμού πηγαίνετε κοντά του και αγκαλιάστε τον! Ή αν δε μπορείτε να το κάνετε πλησιάστε τον με ανοιχτά χέρια ώστε να καταλάβει το αγνό των προθέσεών σας. Αμέσως τα πνεύματα θα ηρεμήσουν και ο καυγάς θα μετατραπεί σε μια παραγωγική συζήτηση.

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι δύο λέξεις που μειώνουν την ένταση σε κάθε καβγά, σύμφωνα με τους ειδικούς
7 άβολες ερωτήσεις που είναι «αναγκαίο» να κάνετε στον σύντροφό σας για να περάσετε στο επόμενο βήμα
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση