,

Ψευδοεπιστήμη: Πως η εξαγορασμένη προπαγάνδα μεταμφιέζεται ως επιστημονική πρόοδος

Μετάφραση: Δανάη Πετροπούλου Η αναζήτηση της αλήθειας στα σύγχρονα επιστημονικά ερωτήματα, έχει πλέον αμαυρωθεί από την απληστία, το κέρδος και μια δόση αλήθειας βασισμένης

Μετάφραση: Δανάη Πετροπούλου

Η αναζήτηση της αλήθειας στα σύγχρονα επιστημονικά ερωτήματα, έχει πλέον αμαυρωθεί από την απληστία, το κέρδος και μια δόση αλήθειας βασισμένης σε έναν υποθετικό και ταυτόχρονα ανεξερεύνητο καλό σκοπό. Αν και οι εγκρίσεις των φαρμάκων, των γενετικά τροποποιημένων φαρμάκων και άλλων αμφιλεγόμενων «τεχνολογιών» φαίνεται να βασίζονται καθαρά και μόνο στην επιστήμη, τα επιχειρηματικά κέρδη και συμφέροντα συχνά παρεμβαίνουν με την πραγματική σημασία της επιστήμης για τον άνθρωπο αλλά και την εξέλιξή του.

Advertisment

Η επιστήμη δεν είναι πλέον επιστήμη!

Η επιστήμη έχει την βάση της πάνω στον σκεπτικισμό. Τα αποτελέσματα κάθε μελέτης δεν έχουν καμία πρακτική σημασία εάν δεν αποδειχθούν μέσω συνεχών επαναλήψεων και πειραμάτων. Η σημασία της ικανότητας των αποτελεσμάτων μιας έρευνας να αναπαραχθούν αναλλοίωτα είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κανείς εξερευνώντας την επιστήμη στο Δημοτικό, κι όμως, ως ενήλικες συχνά έχουμε την τάση να εμπιστευόμαστε τυφλά κάθε τι που κάποιος εξειδικευμένος επιστήμονας λέει. Η κύρια μεθοδολογία της επιστήμης είναι να ξεχωρίζει ένα ένα τα συστατικά της πραγματικότητας, με σκοπό να κατανοήσει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας τους. Η Καρτεσιανή λογική έκανε τα πρώτα της βήματα διαχωρίζοντας τον νου από την ύλη ενώ η Επιστημονική Μέθοδος διαχωρίζοντας τον παρατηρητή από το αντικείμενο παρατήρησης. Η απόλυτη διαίρεση του νου και της ύλης έχει πλέον αποδειχθεί εντελώς εικονική αφού η αντικειμενικότητα στην επιστημονική μέθοδο έχει παραμείνει αμείωτη.

Ο 20oς αιώνας κατέστησε σαφές πως η επιστήμη μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη. Εταιρείες που έχουν επιζητήσει την επιστημονική μέθοδο για να δώσουν αξιοπιστία στα προϊόντα και στις υπηρεσίες τους έχουν εκπορνεύσει την επιστήμη και την έχουν καρατομήσει. Το γεγονός αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της κατάτμησης των επιστημονικών κλάδων και της αποσύνδεσής τους από τους διάφορους ηθικούς φραγμούς ενός κόσμου – διαρκώς – αυξανόμενου πληθυσμού και περίπλοκων σχέσεων.

Το πιο κραυγαλέο πρόβλημα είναι το φαινομενικά αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της ανάγκης απόκτησης «ηθικών» γνώσεων των πολιτικών και της αποσπασματικής και επί το πλείστον ανεπαρκούς οικονομικής ενίσχυσης που οι εταιρίες επιστημονικού χαρακτήρα μπορούν να προσφέρουν. Κάποιοι επιστημονικοί κλάδοι καταχρώνται ενώ άλλοι αγνοούνται πλήρως.

Advertisment

Η σύγχρονη ιατρική συχνά χρησιμοποιεί ψευδή στοιχεία.

Για παράδειγμα, στην ουσία υπάρχουν ελάχιστα ίχνη επιστήμης στην κοινή πρακτική της ιατρικής. Αντίθετα, αυτό που ονομάζουμε σήμερα «επιστήμη» είναι μια απέραντη συλλογή μύθων, ψευδών δεδομένων, δόλιων δηλώσεων και ακατάλληλων συσχετίσεων που παρουσιάζονται ως αδιάψευστες αποδείξεις. Οι συσχετιζόμενες μελέτες δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτιώδη συνάφεια αλλά παρόλα αυτά το τελικό αποτέλεσμα των επιστημονικών αυτών μελετών της γενικής ιατρικής είναι αναπόδεικτοι αιτιακοί ισχυρισμοί οι οποίοι προωθούνται ως “επιστημονικές αποδείξεις” στο κοινό.

Οι διαφημιστές και οι κατασκευαστές διαφόρων προϊόντων χρησιμοποιούν αυτή τη γνωστική προκατάληψη της εμπιστοσύνης των «επιστημονικών δεδομένων» για να προωθήσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Πολλοί επιλέγουν να επικεντρώνονται στα μεγάλα σκάνδαλα, όπως για παράδειγμα την απάτη φαρμακευτικών ερευνών ή αμέτρητων δόλιων επιστημονικών ισχυρισμών – που γίνονται καθημερινά στις διαφημίσεις και συχνά χωρίς επιπτώσεις.

Κατά την διάρκεια μιας έρευνας που διεξήχθη το 2007 γιατροί και επιστήμονες διαπίστωσαν πως ένας στους επτά (13%) ανθρώπους είναι μάρτυρας της εκ προθέσεως αλλοίωσης ή κατασκευής ψευδών δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς από συναδέλφους τους. Και αυτό είναι μια δήλωση των γιατρών που παραδέχθηκαν και επαλήθευσαν τα ευρήματα. Οι κριτικοί αναφέρουν πως το πραγματικό ποσοστό ίσως να είναι υψηλότερο από 30%. Η «χειραγώγηση» αυτή περιλαμβάνει συνήθως την προσαρμογή, τροποποίηση, κατασκευή ή και εξαίρεση δεδομένων.

Δείτε σε αυτό το βίντεο έναν γιατρό ο οποίος ανακάλυψε ότι τα “ασφαλή” συνταγογραφούμενα φάρμακα τελικά δεν είναι και τόσο ασφαλή…

Όλο και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν πως τα ιατρικά περιοδιά αναγκάζονται να ανακαλέσουν εκθέσεις ή μελέτες λόγω των ψευδών δεδομένων που δηλώθηκαν από γιατρούς και επιστήμονες. Οι απάτες στην βιομηχανία φαρμάκων είναι πλέον ο κανόνας.

Ο Donald M Epstein, συγγραφέας του βιβλίου Healing Myths, λέει πως ακόμη και αν οι κίνδυνοι που κρύβει το κάθε φάρμακο ή μια ιατρική επέμβαση συμπεριλαμβάνονταν σε ένα έγκριτο ιατρικό περιοδικό, η σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια με την οποία οι γιατροί και οι ασθενείς ακολουθούν την συμβατική ιατρική περιπλέκεται με την κοινή λογική και κατ’ επέκταση με την ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Πολλοί θεωρούν πως όταν ένα φάρμακο έχει την έγκριση του FDA και κυκλοφορεί στην αγορά, σημαίνει πως είναι αξιόπιστο. Εάν ένα φάρμακο αποδειχθεί θανατηφόρο για 10 έως και 10.000 ασθενείς, τότε οι γιατροί θα συνεχίσουν να το υπερασπίζονται σθεναρά, υποστηρίζοντας πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Ο Epstein αισθάνεται πως ο οποιοσδήποτε με την ελάχιστη κοινή λογική θα πρέπει να εξοργιστεί από το γεγονός πως το σύνολο του επιστημονικού κλάδου δρα με παρωπίδες που έχει τοποθετήσει μόνο του.

Οι συντάκτες του περιοδικού New England Journal of Medicine πρόσθεσαν ένα επιπλέον κεφάλαιο στην ιστορία αυτή όταν ο «ντροπιασμένος» Νορβηγός ερευνητής Δρ. Jon Sudbo αναγκάστηκε να ανακαλέσει επισήμως την έρευνά του σχετικά με τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας που εξέδωσε σε συνεργασία με την ερευνητική του ομάδα το 2001 και το 2004 στο εν λόγω περιοδικό.

Σύμφωνα με δική του παραδοχή, πολλά από τα δεδομένα της έρευνας ήταν ψευδή. Μια έκθεση από μια ερευνητική επιτροπή αποτελούμενη από τους πρώην εργοδότες του Sudbo, το Ιατρικό Κέντρο Rikshospitalet-Radiumhospitalet και το Πανεπιστήμιο του Όσλο, επιβεβαίωσε την απάτη. Οι συντάκτες του NEJM βάσισαν την ανάκλησή τους σε μεγάλο βαθμό στα πορίσματα της έκθεσης.

Κατά μέσο όρο, μια στις τρεις μελέτες που έχουν εκδοθεί σε μεγάλα ιατρικά περιοδικά αντικρούονται ή αποδυναμώνονται από μεταγενέστερες.

Ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο στα περιοδικά τέτοιου είδους είναι η δημοσίευση «θετικών» ευρημάτων – όπως για παράδειγμα την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας – και η απόκρυψη των «αρνητικών».

Όταν δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα κάποια κρυφά έγγραφα του CDC που υπεδείκνυαν σημαντικούς κινδύνους αυτισμού στις συντηρητικές ουσίες κάποιων εμβολίων. Γεγονός που το CDC αρνήθηκε ακόμα και όταν ήρθε αντιμέτωπο με τα ίδια του τα δεδομένα, και συνέχισε να προωθεί τα εμβόλια και τις θεραπείες.

Η βιομηχανία εμβολίων ήξερε πάντα πως οι κυβερνήσεις και η δημόσια υγεία δεν θα έπρεπε ποτέ να βασίζεται στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων χωρίς κάποια αποδεικτικά στατικά στοιχεία. Χωρίς αποδείξεις για τα οφέλη των αντιβιώσεων και των εμβολίων, πως είναι δυνατόν να διατίθενται στο εμπόριο σε παγκόσμια κλίμακα;

Αυτό είναι το σημείο όπου μπαίνουν οι βιοστατιστικοί επιστήμονες. Υπό το πρόσχημα της πρόληψης των ασθενειών και της ετοιμότητας σε περίπτωση πανδημίας, οι υποτιθέμενοι αυτοί ειδικοί έχουν συγκροτήσει μιας ευρείας κλίμακας προσομοίωση στατιστικών αναλύσεων σε μια συστηματική προσπάθεια να προωθήσουν την ιδέα της παγκόσμιας πανδημίας και των μέτρων πρόληψης – δηλαδή μαζικοί εμβολιασμοί και αντιγριπικά προγράμματα.

Μια περιληπτική ανασκόπηση των δεδομένων σχετικά με τις νευρολογικές παρενέργειες του εμβολιασμού καθώς και την συμβολή του στην φυσική πορεία των μολυσματικών ασθενειών στην Ελβετία και την Γερμανία, υποστηρίζει δεδομένα προηγούμενων ερευνών – που διεξήχθησαν στα μέσα του 20ου αιώνα – και αποδεικνύουν πως τα εμβόλια δεν έχουν επιπτώσεις στην προσπάθεια πρόληψης διαφόρων ασθενειών. Τα δεδομένα έρχονται σε αντίθεση με εκτεταμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης της επικρατούσας ιατρικής, και ισχυρίζονται πως ο εμβολιασμός έχει ως αποτέλεσμα την ανοσία και την σταδιακή εξαφάνιση των λοιμωδών νόσων.

Γ.Τ.Ο (γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί) – Κέρδος ή Ασφάλεια;

Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν – λανθασμένα – πως το FDA εγκρίνει γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς εντός των τροφίμων μέσω αυστηρών και μακροπρόθεσμων δοκιμών. Στην πραγματικότητα το FDA δεν κάνει καμία απολύτως δοκιμή ασφαλείας. Αντ ‘αυτού, το έργο του στηρίζεται σε έρευνες εταιριών όπως η Monsanto, έρευνες δηλαδή που είναι σχολαστικά σχεδιασμένες για να αποφεύγουν την εμφάνιση προβλημάτων.

Επιστήμονες – πρώην υποστηρικτές των Γ.Τ.Ο. – δηλώνουν τώρα δημόσια τους κινδύνους που κρύβουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Ένας διαρκώς αναπτυσσόμενος τομέας επιστημονικής έρευνας – που λαμβάνει χώρα κυρίως στην Ευρώπη και την Ρωσία καθώς και σε άλλες χώρες – υποδεικνύει πως μια διατροφή που περιέχει τροποποιημένο καλαμπόκι ή σόγια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το FDA και η βιομηχανία τροφίμων ισχυρίζεται πως τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι απολύτως ασφαλή, επαρκώς δοκιμασμένα και απαραίτητα για να ταΐσουν έναν πεινασμένο κόσμο, ισχυρισμοί που αποδεικνύονται ψευδείς μέρα με τη μέρα από εκατοντάδες επιστήμονες.

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι η πιο ριζική και πιο επικίνδυνη αλλαγή στην διατροφή μας. Αυτά τα ανεξέλεγκτα συστατικά που βρίσκονται στο 60-70 % των τροφίμων έχουν πλέον αποκαλυφθεί.

Αρκετές χώρες, όπως το Μεξικό, η Ιταλία, η Ρωσία, η Πολωνία καθώς και πολλές άλλες απαγορεύουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μετά από την διεξαγωγή ερευνών – των οποίων τα αποτελέσματα αντίκρουαν αυτά της Monsanto.

Ας εκδημοκρατίσουμε την επιστήμη – ανήκει σε όλους.

Η καλύτερη άμυνα ενάντια στις επιστημονικές απάτες είναι απλώς μια διαπίστωση, η επιστήμη είναι ένα αγαθό που ανήκει σε όλους, όχι μόνο στους επιστήμονες! Είναι καθήκον όλων μας να σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας, να χρησιμοποιούμε και να αξιοποιούμε το μυαλό μας και να διαχωρίζουμε τα γεγονότα από τους μύθους. Χρησιμοποιήστε την επιστημονική μέθοδο και νοοτροπία για να αναλύσετε τα στοιχεία με τα οποία έρχεστε σε επαφή. Όσο περισσότερο ερευνούμε και μοιραζόμαστε τα ευρήματά μας με τον κόσμο, τόσο περισσότερο θα φωτίζεται η κοινωνία μας ως σύνολο. Σε μια τέτοια – φωτισμένη – κοινωνία τα φθηνά και ψευδή σλόγκαν όπως το « επιστημονικά αποδεδειγμένο» θα είναι άχρηστα, και δε θα μπορεί κανείς να πάρει τα χρήματά σας και να διακινδυνεύσει την υγεία σας.

Τα πιο διάσημα και έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου έχουν όλο και λιγότερη επιρροή στον κόσμο των επιστημόνων λόγω της ριζικής αλλαγής του τρόπου που πλέον επεξεργαζόμαστε τα επιστημονικά ερωτήματα. Τα περιοδικά αυτά αδυνατούν πλέον να χαρακτηριστούν αξιόπιστα και δεν είναι σίγουρα πηγές ακριβών και αληθινών πληροφοριών.

Μια νέα εποχή έρχεται, και είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας εάν θέλουμε αλλάξουμε την εξελισσόμενη επιστήμη έτσι ώστε αντί να εργάζεται εναντίον του ανθρώπου, να εργάζεται προς όφελός του, ελεύθερη από τη διαφθορά και την απληστία.

Διαβάστε επίσης: Πόσο έγκυρα είναι τα “έγκριτα” επιστημονικά περιοδικά;

Πηγές

www.sciencedaily.com

preventdisease.com

consumer.healthday.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ChatGPT: Πόσο ικανό είναι να σχεδιάσει αποτελεσματικά νέα φάρμακα;
Φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο ενέσιμο φάρμακο για την πρόληψη από τον HIV
Αντικαταθλιπτικό φάρμακο αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό για το άγχος παρά για την κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση