, ,

Το βότανο που νικάει την ηπατίτιδα C

Το εκχύλισμα SBEL1 προέρχεται από ένα βότανο το οποίο φύεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ταϊβάν και της Νότιας Κίνας και φάνηκε ότι έχει την

Το εκχύλισμα SBEL1 προέρχεται από ένα βότανο το οποίο φύεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ταϊβάν και της Νότιας Κίνας και φάνηκε ότι έχει την ικανότητα να αναχαιτίζει την δραστηριότητα του ιού της ηπατίτιδας C (HCV) στα κύτταρα σε διάφορα στάδια του κύκλου ζωής του εν λόγω ιού.

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική το φυτό που περιέχει το SBEL1 χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του πονόλαιμου και των φλεγμονών. Η ακριβής δράση και λειτουργία του εντός του φυτού παραμένει άγνωστη και διερευνάται από τους ειδικούς.

Advertisment

Σε εργαστηριακά πειράματα σε ηπατικά κύτταρα ωστόσο διαπιστώθηκε ότι το συστατικό SBEL1 μπλοκάρει την είσοδο του ιού της ηπατίτιδας C σε αυτά σε ποσοστό που φτάνει το 23%. Επίσης, παρεμποδίζει την δραστηριότητα του ιού εντός του κυττάρου όσον αφορά την παραγωγή πρωτεϊνών – ένα απαραίτητο στάδιο για την εξάπλωσή του – σε ποσοστό που φτάνει το 50%. Μια ακόμη δράση του βοτανικού εκχυλίσματος είναι ότι παρεμποδίζει την διαδικασία αντιγραφής του ιικού RNA εντός των κυττάρων που έχουν προσβληθεί με τον ιό της ηπατίτιδας C, σε ποσοστό που φτάνει το 78%.

Ο καθηγητής Markus Peck – Radosavljevic γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Ήπατος και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης σχολίασε: «Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας C κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή βλάβη στο ήπαρ συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της κίρρωσης. Στο παρελθόν λιγότερο από το 20% όλων των ασθενών με λοίμωξη HCV έκαναν θεραπεία επειδή οι διαθέσιμες θεραπείες ήταν ακατάλληλες εξαιτίας μειωμένης αποτελεσματικότητας ή υψηλής τοξικότητας. Οι πρόσφατες εξελίξεις σημαίνουν ότι μπορούμε σχεδόν να θεραπεύσουμε την λοίμωξη χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες.»

«Το συστατικό SBEL1 έχει δείξει ότι αναχαιτίζει σημαντικά τον HCV σε διάφορα στάδια του κύκλου του ιού», συνεχίζει ο καθηγητής Peck – Radosavljevic « γεγονός που αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη επειδή μας επιτρέπει να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση του ιού και τους τρόπου που αλληλεπιδρά με άλλα συστατικά.»

Advertisment

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πλοίο έγινε… ιπτάμενο ανοιχτά της Κύμης | Το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα
Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση