, ,

24 φυσικές θεραπείες για τον μύκητα των νυχιών

Μύκητες στα Νύχια – Ονυχομυκητίαση Οι μύκητες στα νύχια των ποδιών – ή αλλιώς ονυχομυκητίαση – είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εξίσου

Μύκητες στα Νύχια – Ονυχομυκητίαση

Οι μύκητες στα νύχια των ποδιών – ή αλλιώς ονυχομυκητίαση – είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εξίσου οι άνδρες με τις γυναίκες. Τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης περιλαμβάνουν την φλεγμονή, το πρήξιμο, τον πόνο, το κιτρίνισμα και την πάχυνση των νυχιών. Μερικές από τις κύριες αιτίες της ονυχομυκητίασης είναι οι συνθετικές κάλτσες, τα αφύσικα επίπεδα PH στο δέρμα, το υπολειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, η συνεχής έκθεση στην υγρασία, ο ιδρώτας, η κακή υγιεινή και ο διαβήτης. Όταν η ονυχομυκητίαση δεν θεραπεύεται άμεσα και σωστά μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο ή ακόμα και την πλήρη απώλεια του νυχιού.

Πρόληψη της Ονυχομυκητίασης

1) Συχνό πλύσιμο των ποδιών, σε καθημερινή βάση

Advertisment

2) Στεγνά πόδια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να στεγνώνουμε τα πόδια μας πάρα πολύ καλά μετά από κάθε πλύσιμο. Εάν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε ακόμα και σεσουάρ. Αποφύγετε τα κλειστά παπούτσια για να μην ιδρώνουν τα πόδια σας.

3) Δεν περπατάμε ξυπόλιτοι πουθενά. Εννοείται οτι δεν περπατάμε ξυπόλοιτοι σε κοινόχρηστους χώρους, γυμναστήρια, πισίνες κ.λ.π. Αποφεύγουμε να περπατάμε ξυπόλοιτοι ακόμα και στο σπίτι μας, εκτός κι αν είμαστε απόλυτα σίγουροι για την καθαριότητά του.

4) Αλλάζουμε συχνά κάλτσες. Ο κανόνας λέει οτι μια κάλτσα που βγαίνει από το πόδι δεν ξαναμπαίνει μέχρι να πλυθεί. Εάν λοιπόν γυρίζεις από την εργασία σου το μεσημέρι και ξαναπάς το απόγευμα, μην φορέσεις τις ίδιες κάλτσες.

Advertisment

5) Μην αφήνετε μακριά νύχια, αλλά ούτε και να τα κόβετε βαθιά.

6) Απολυμάνετε τα παπούτσια σας. Ο κανόνας κανονικά λέει οτι για κάθε μέρα που φοράμε ένα παπούτσι πρέπει να αερίζεται για 4 έως 7 συνεχόμενες ημέρες. Επειδή όμως αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, τότε προσπαθήστε να τα απολυμαίνετε συχνά.

7) Το Βορικό οξύ είναι εκπληκτικό εάν δεν θέλετε να βάλετε Dactarin. Κρατάει τα πόδια πάντα στεγνά.

Κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι ότι πολλές φορές η παρουσίαση του μύκητα στα νύχια, μπορεί να συνδέεται και με την ύπαρξη εντερικών παράσιτων τα οποία προκαλούν τη μυκητίαση εξαρχής, είτε στα νύχια, είτε και σε άλλα σημεία του σώματός σας.

Διαβάστε

Εντερικά παράσιτα: Συμπτώματα και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Τα καλά νέα πως η πάθηση αυτή είναι πλήρως θεραπεύσιμη και αρκετά οικονομική. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές φυσικές θεραπείες που θα σας απαλλάξουν από την ονυχομυκητίαση μέσα σε έναν ή δύο μήνες. Η Εναλλακτική Δράση έψαξε και βρήκε διάσπαρτες θεραπείες που έχουν δημοσιευτεί ως δοκιμασμένες και σας τις παραθέτει:

Τρόποι φυσικής θεραπείας και αντιμετώπισης του μύκητα στα νύχια

1. Tea tree oil

Το έλαιο αυτό έχει αντισηπτικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες και βοηθά ιδιαίτερα στην θεραπεία της ονυχομυκητίασης καθώς και άλλων μολύνσεων των δέρματος. Εάν υποφέρετε από την μυκητίαση αυτή χρησιμοποιήστε ένα βαμβάκι με το λάδι αυτό για να τρίψετε ελαφρά το μολυσμένο νύχι για δέκα λεπτά, στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα ή ένα μικρό βουρτσάκι για να καθαρίσετε την περιοχή. Πριν την διαδικασία αυτή, είναι σημαντικό να αναμείξετε το έλαιο ισομερώς με ελαιόλαδο ή έλαιο θυμαριού. Η θεραπεία θα δώσει λύση εάν η μόλυνση είναι νέα.

2. Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα – που μπορεί να βρεθεί σε κάθε σπίτι – μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη στην θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Θα χρειαστείτε μισή κούπα μαγειρικής σόδας, τέσσερεις κούπες ζεστού νερού, ένα τέταρτο της κούπας οξυζενέ καθώς και μισή κούπα αλάτι. Αναμείξτε όλα τα υλικά και στη συνέχεια προσθέστε ένα τέταρτο της κούπας λευκό ξύδι. Μουλιάστε το μολυσμένο νύχι σε ξύδι και έπειτα με την βοήθεια ενός βαμβακιού απλώστε το μείγμα και καλύψτε το δάχτυλο με γάζα. Επαναλάβετε κάθε δέκα ώρες για περίπου τέσσερεις εβδομάδες. Εάν η θεραπεία αυτή συνεχισθεί, ο μύκητας θα εξαφανισθεί άμεσα.

3. Έλαιο πορτοκαλιού

Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης του ονυχομύκητα είναι η χρήση του αγνού ελαίου πορτοκαλιού. Κάθε είδους ελαίου πορτοκαλιού έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του μύκητα. Με την βοήθεια ενός σταγονόμετρου βάλτε μερικές σταγόνες καθημερινά μεταξύ των δακτύλων, κάτω και γύρω από τα νύχια και αφήστε το να δράσει για μια ώρα.
Το έλαιο αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή μερικές παρενέργειες, είναι συνετό να δοκιμαστεί μια μικρή αραιωμένη ποσότητα του ελαίου σε μια μικρή περιοχή μερικές μέρες πριν την εφαρμογή του στην μολυσμένη περιοχή.

4. Λευκό ξύδι

Το λευκό ξύδι είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Αναμείξετε ένα μέρος λευκού ξυδιού με δύο μέρη ζεστού νερού. Μουλιάστε το μολυσμένο νύχι στο μείγμα για δέκα με δεκαπέντε λεπτά ημερησίως μέχρι να θεραπευτείτε πλήρως. Σε περίπτωση ερεθισμού, προσθέστε λίγο περισσότερο νερό και επαναλάβετε την διαδικασία ανά δύο μέρες. Είναι πολύ σημαντικό να στεγνώσετε καλά την περιοχή μετά το ξέβγαλμα, διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα ο μύκητας να εξαπλωθεί.

5. Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει αλλικίνη, η οποία επίσης έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία. Για γρήγορα αντιμετώπιση της πάθησης αναμείξτε ίσα μέρη έλαιο σκόρδου και λευκού ξυδιού. Εφαρμόστε το μείγμα πάνω και γύρω από το νύχι και καλύψτε το καλά. Το μείγμα αυτό μπορεί να επιβραδύνει την δραστηριότητα του μύκητα μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε έλαιο σκόρδου, μπορείτε να φτιάξετε συνθλίβοντας δύο σκελίδες σκόρδου και προσθέτοντας δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Αφήστε το μείγμα αυτό να καθίσει για 24 ώρες. Εάν σας φαίνεται περίπλοκη σαν διαδικασία, μπορείτε να τρώτε μια σκελίδα σκόρδο την ημέρα.

6. Μηλόξυδο

Για την θεραπεία αυτή αναμείξτε ίσα μέρη μηλόξυδου και νερού. Μουλιάστε το μολυσμένο νύχι για μισή ώρα ημερησίως στο διάλυμα. Μετά το πέρας της μισής ώρας, στεγνώστε το δάχτυλό σας καλά. Εάν η θεραπεία συνεχιστεί καθημερινά για μερικές εβδομάδες, θα παρατηρήσετε άμεση βελτίωση. Μια άλλη λύση είναι να φτιάξετε ένα αντιμυκητιασιακό scrub απολέπισης, αναμιγνύοντας ρυζάλευρο και μηλόξυδο. Απλώστε την πάστα που δημιουργήθηκε από την ανάμειξη πάνω στην μολυσμένη περιοχή και τρίψτε απαλά. Η θεραπεία αυτή θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα νεκρά κύτταρα και θα κρατήσετε το δέρμα σας απαλό.

7. Στοματικό διάλυμα

Τα στοματικά διαλύματα έχουν την δυνατότητα να σκοτώνουν τα βακτήρια και τα μικρόβια του στόματος και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα τους σε οινόπνευμα καθώς και στις διάφορες ενώσεις που δρουν ως ισχυρά αντισηπτικά και κρατούν μακριά τα επιβλαβή βακτήρια και τους μύκητες. Γεμίστε μια μικρή λεκάνη με στοματικό διάλυμα, λίγο ξύδι και χυμό φρέσκων λεμονιών. Μουλιάστε τα πόδια σας για δέκα με δεκαπέντε λεπτά κάθε μέρα και στην συνέχεια τρίψτε ελαφρά την μολυσμένη περιοχή. Επαναλάβετε την διαδικασία έως ότου το μολυσμένο νύχι αντικατασταθεί πλήρως από νέο.

8. Έλαιο λεβάντας

Το έλαιο λεβάντας έχει πολλές αντιμυκητιιακές και αντισηπτικές ιδιότητες που μπορούν να καταπολεμήσουν κάθε είδους μόλυνση και να αποτρέψει τυχόν δερματικούς ερεθισμούς. Πάρτε ίσες ποσότητες έλαιο λεβάντα έλαιο tea tree, αναμίξτε τα και ζεστάνετέ τα ελαφρώς. Με την βοήθεια βαμβακιού εφαρμόστε μικρή ποσότητα του διαλύματος γύρω από το νύχι, δύο με τρείς φορές την μέρα. Συνιστάται η εφαρμογή του διαλύματος πριν τον νυχτερινό ύπνο. Φορέστε ένα ζευγάρι χοντρές μάλλινες κάλτσες μετά την εφαρμογή με σκοπό να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

9. Έλαιο ρίγανης

Το έλαιο αυτό έχει αντισηπτικές, αντιβακτηριακές, αντιπαρασιτικές, αντιικές, αναλγητικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες, επομένως είναι εξαιρετικό στην θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Αναμείξτε δύο σταγόνες ελαίου με ένα κουταλάκι του γλυκού παρθένου ελαιόλαδου. Με την βοήθεια ενός σταγονόμετρου ή βαμβακιού επαλείψτε την μολυσμένη περιοχή τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Ακολουθήστε την θεραπεία αυτή καθημερινά για τρείς εβδομάδες προκειμένου να δείτε θετικά αποτελέσματα.

10. Χυμός λεμονιού

Ο χυμός του λεμονιού έχει αντισηπτικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Το κιτρικό οξύ που περιέχεται στον χυμό αυτόν εμποδίζει την εξάπλωση του μύκητα. Εφαρμόστε μια ποσότητα φρέσκου χυμού λεμονιού στην μολυσμένη περιοχή και αφήστε την να δράσει για δέκα λεπτά, στην συνέχεια ξεπλύνετε την περιοχή με χλιαρό νερό και σκουπίστε καλά. Η θεραπεία αυτή είναι συνετό να επαναλαμβάνετε καθημερινά για ένα μήνα ή και περισσότερο. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε ίσα μέρη χυμού λεμονιού και ελαιόλαδου και χρησιμοποιήστε το μείγμα για να κάνετε μασάζ στην περιοχή. Το λεμόνι βοηθά στον έλεγχο της λοίμωξης ενώ το λάδι θα κρατήσει το δέρμα σας απαλό.

11. Γαρύφαλλο και Καμφορά

Σε προηγούμενη σχετική ανάρτηση, η αναγνώστριά μας κα. Βασιλική μας πρότεινε την εξής αποτελεσματική θεραπεία: Εξαιρετικά αντιμηκητησιακά είναι το αιθέριο έλαιο γαρυφάλλου και το αιθέριο έλαιο καμφοράς. (για τον ίδιο λόγο πολλοί κάνουν επάλειψη στο νύχι με Βιξ, το οποίο περιέχει αυτό το έλαιο). Η ρουτίνα που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, και συστήνω, είναι η εξής. Ζεστό ποδολουτρο σε μια μικρή λεκανίτσα, να χωρά ένα πόδι περίπου, όπου στο νερό έχουμε προσθέσει 1 κουταλιά σούπας σόδα φαγητού και λιγο ξύδι, κατά προτίμηση μηλόξυδο. Μετά στέγνωμα του ποδιού με καθαρή πετσέτα, και λιμάρισμα της πάνω επιφάνειας του νυχιού που έχει μύκητα (έτσι λίγο λίγο λεπταίνει το νύχι και απορροφά καλύτερα τη θεραπεία). Κόψιμο όσου νυχιού γίνεται με ΑΠΟΛΥΜΑΣΜΕΝΟ νυχοκόπτη (απολύμανση με οινόπνευμα). Στη συνέχεια βάζουμε απο μια σταγόνα αιθέριο ελαιο μέσα στο νύχι (το στάζουμε στην ένωση νυχιού δέρματος, και αυτό διεισδύει) και μια στην επιφάνεια του νυχιού. Τέλος επάλειψη με βιξ πάνω στο νύχι και γυρω απ αυτό (ώστε να απορροφηθεί). (εναλλακτικά βάζω μια δική μου κρέμα που περιέχει: αλόη βέρα σε τζέλ, αλοιφή λεοντος για μυικούς πόνους, λίγο ελαιόλαδο και σταγόνες αιθέριων ελαίων, κυρίως καμφορά, γαρυφαλέλαιο, λεβάντα και τσαγιόδεντρο. Μπορούμε να βάλουμε 4-5 σταγόνες απ το καθένα σε ποσότητα μια κούπας περίπου). Εφ όσον είναι καλοκαίρι εκθέτουμε τα πόδια στον ήλιο όσο περισσότερο γίνεται.

12. Αλκαλική Διατροφή

Υπάρχει η πιθανότητα ο ονυχομύκητας να οφείλεται σε καντιντίση. Κάντε το τεστ καντιντίασης εδώ και διαβάστε και τρόπους αντιμετώπισης. Όπως και να ‘χει, όποια κι αν είναι η πιθανή αιτία, η μεταβολή του pH του σώματός σας σε αλκαλικό θα συντελέσει στην αποκατάσταση της ονυχομυκητίασης και κάθε μορφής μυκητίασης στο σώμα αφού οι περισσότεροι μύκητες δεν επιβιώνουν σε αλκαλικό περιβάλλον. Άρα, καταναλώστε πολλά λαχανικά και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

13. Έλαιο κανέλας:

Μπορείτε να μουλιάσετε τα πόδια σας σε υδατόλουτρο με κανέλα.

14. Έλαιο ευκαλύπτου:

Αναμείξτε το με ένα έλαιο φορέα και εφαρμόστε το στα προσβεβλημένα νύχια.

15. Έλαιο Neem:

Έντονα αντιμυκητιασικό και εύκολο να το βρείτε, είναι μια άλλη τοπική επιλογή.

16. Εκχύλισμα φύλλων ελιάς:

Όχι μόνο μπορείτε να το εφαρμόσετε τοπικά, αλλά η λήψη του σε μορφή κάψουλας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μόλυνσης από μέσα.

17. Υπεροξείδιο του υδρογόνου:

Η εμβάπτιση των προσβεβλημένων νυχιών σε διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου μπορεί να βοηθήσει στην εξόντωση του μύκητα και των σπορίων.

18. Αλεύρι καλαμποκιού:

Μερικοί άνθρωποι μουλιάζουν τα πόδια τους σε ένα μπάνιο με πολτό από καλαμποκάλευρο. Το καλαμποκάλευρο έχει έναν τύπο μύκητα που είναι ακίνδυνος για τον οργανισμό αλλά θανατηφόρος για την Candida -τον μύκητα που συχνά ευθύνεται για τις μολύνσεις των νυχιών.

19. Μπάνια με αλάτι:

Ένα ζεστό μπάνιο με άλατα Epsom μπορεί να καταπραΰνει το δέρμα και τα νύχια και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μύκητα.

20. Μέλι Μανουκά:

Εφαρμόστε το απευθείας στην πληγείσα περιοχή, χάρη στις αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες.

21. Κρέμα καψαϊκίνης:

Προέρχεται από καυτερές πιπεριές, μπορεί να μην σκοτώσει τον μύκητα, αλλά θα μπορούσε να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

22. Γιαούρτι:

Η εφαρμογή απλού, πλούσιου σε προβιοτικά γιαουρτιού και η παραμονή του μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις.

23. Ψευδάργυρος:

Η αύξηση της πρόσληψης ψευδαργύρου μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις μυκητιασικές λοιμώξεις.

24. Vicks VapoRub:

Αν και δεν είναι εντελώς φυσικό, ορισμένοι ορκίζονται στην αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία του μύκητα των νυχιών λόγω της περιεκτικότητάς του σε καμφορά και έλαιο ευκαλύπτου.

Φαρμακευτική Αντιμετώπιση

  • Αντιμυκητιασικές Κρέμες: Εφαρμόστε όπως οδηγεί ο ιατρός.
  • Αντιμυκητιασικά Δισκία: Μόνο με συνταγή, ακολουθήστε τις οδηγίες του ιατρού.
  • Φαρμακευτικό Βερνίκι: Απλώστε το βερνίκι στον νύχι, όπως ένα κανονικό βερνίκι.
  • Συνδυασμός Θεραπείας: Τοπικά και στοματικά φάρμακα ταυτόχρονα, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
  • Χειρουργική Αφαίρεση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, υπό την επίβλεψη του ιατρού.

Σημείωση
Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε ιατρό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες για να διασφαλίσετε ότι είναι κατάλληλες για εσάς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση